La Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), a través del projecte Servimar, ha atès un total de 86 exemplars de fauna marina a la costa catalana el 2023. Es tracta de 54 tortugues marines, 26 aus, cinc dofins i un tauró.
Els responsables del CRAM han assegurat que durant l’estiu del 2023 s’han superat totes les expectatives de nidificació al litoral mediterrani de l’Estat i han assenyalat que al litoral català s’han registrat de deu nius de tortuga.
Així mateix, el programa educatiu de la fundació ha arribat a més de 43.000 persones, i ha comptat amb 270 participants en el programa de voluntariat i 1.200 en el de voluntariat corporatiu.
Entre les amenaces que pateix la fauna marina s’hi troben la interacció pesquera, la contaminació, el canvi climàtic i la pressió humana sobre el medi.
En aquest context, resulta fonamental comptar amb un servei com el de Servimar, que dona assistència veterinària als animals que pateixen lesions o patologies causades directe o indirectament per l’acció humana.
Un total de 51 exemplars de tortuga marina han estat ateses per la Fundació CRAM, sent la interacció pesquera el principal motiu d’ingrés.
Un 81% dels exemplars han estat capturats accidentalment per un art de pesca, principalment l’arrossegament. Durant el 2023, s’han pogut recuperar i reintroduir al mar el 78% d’aquesta animals i un 7% han romàs al centre amb un pronòstic favorable per a la seva reintroducció en les pròximes setmanes.
També s’han fet cinc assistències a cetacis: dos dofins mulars i tres dofins llistats. Aquestes atencions han presentat una gran complexitat perquè els animals arriben a la costa extremadament debilitats, deshidratats i afectats per la malaltia que els va fer abandonar el seu grup.
A més, tracta d’éssers amb una elevada sensibilitat i que pateixen molt estrès en ser atesos per personal veterinari. En la majoria dels casos, ha calgut traslladar un campament d’assistència a la mateixa platja per facilitar el procés clínic.
Pel que fa a les aus marines, s’han atès 26 exemplars d’espècies no protegides: 24 gavians argentats i dos gavines vulgars. El 38% presentava una fractura en alguna de les seves ales i el 54% han pogut ser reintroduïdes al medi natural.
10 nius de tortuga a Catalunya
Paral·lelament, s’han detectat tres femelles de tortuga marina nidificants. Segons el CRAM, l’estiu del 2023 ha estat una temporada de nidificació que ha superat totes les expectatives en el litoral Mediterrani espanyol, arribant a un total de deu nius a Catalunya.
S’han incubat, al litoral català, un total de 876 ous – 116 artificialment a les incubadores de la Fundació CRAM i del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) – i han nascut un total de 677 tortugues marines – 100 en incubadora.
Font: ACN