Els dies 2, 3 i 4 de febrer tindrà lloc al 173ª edició de la Fira de la Candelera de Molins de Rei. Aquesta edició vol rellançar l’interès pel sector primari mitjançant nous espais i noves activitats al voltant de la innovació agrària. També hi ha novetats en la programació i ubicació dels tastos gastronòmics i en la 44ª Fira de vins

La Fira de la Candelera va néixer el 1851 com una oportunitat de la pagesia local per mostrar i vendre els productes conreats a la zona. Avui, 173 anys després, aquesta idea és revisada i actualitzada per donar l’impuls que mereix el sector agrari.

La innovació en el camp de l’agricultura i la pagesia serà una constant en aquesta edició que proposa un nou espai: Planter Innov@. Es tracta d’un nou espai que s’ha estat dissenyant amb l’assessorament tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i amb el suport tècnic d’Agrotech UPC. L’espai comptarà amb una part fixa amb continguts didàctics i visuals, i amb una part destinada a demostracions i presentacions de fins a 11 projectes innovadors de 8 empreses diferents.

La innovació agrària també es tractarà a les tradicionals Jornades Tècniques Agràries, al pregó del proper 26 de gener (que anirà a càrrec de Lidia Lozano, investigadora agroalimentària de l’IRTA), i a l’estand de la Fira de Sant Miquel de Lleida, la fira convidada d’enguany. L’objectiu és ajudar a impulsar el sector del planter, dels arbres fruiters i de la jardineria, fent-lo més atractiu als visitants i donant més valor afegit als professionals del sector agrari.

Pel que fa a la resta de novetats, destaca un canvi rellevant a la 44ª Fira de Vins. I és que un cop s’han fet edicions dedicades a cadascuna de les Denominacions d’Origen (DOs) del país, s’ha treballat conjuntament amb l’INCAVI una nova estratègia de promoció del producte autòcton que implicarà potenciar les varietats de raïm. La primera d’elles i protagonista d’aquesta edició serà la Garnatxa.

També en el marc de les activitats gastronòmiques cal destacar que els tastos i els maridatges s’avancen i comencen el dissabte 27 en lloc del dilluns següent i passen a fer-se la planta baixa de l’edifici del Molí. Acabaran l’1 de febrer, coincidint amb el Sopar dels 12 Vins.

L’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, ha explicat que “aquesta serà una edició especial, arrelada a l’agricultura i amb una mirada cap al futur, perquè la Candelera es va adaptant a la transformació de l’entorn i de Molins de Rei”.

L’alcalde ha subratllat que “enguany s’han mantingut els canvis que van tenir bona acollida en edicions anteriors i se n’han fet de nous per millorar l’experiència dels visitants i el retorn de la Fira a la societat”. En aquest sentit, l’alcalde ha destacat especialment que la presentació s’hagi pogut fer a la planta baixa de l’edifici recuperat del Molí i el nou espai Planter Innov@.

Finalment, el regidor de Fira, Iván Mustieles, ha volgut assenyalar que “la Fira transcendeix la seva vocació estrictament comercial i vol ser un espai on compartir coneixement, experiències i valors” perquè segons el regidor “la Candelera ha de sumar, ha d’aportar a tota la gent de Molins de Rei i a tothom que ens ve a visitar”.

La Fira de la Candelera d’enguany aplegarà més de 650 expositors repartits pels carrers i places del centre de la vila. Com cada any, a més de l’oferta comercial, la Fira comptarà amb tota mena d’activitats per a infants així com propostes culturals i gastronòmiques amb molt protagonisme per part de les entitats de Molins de Rei.

Una candelera sense mostra de bestiar, decisió que no ha agradat a l’oposició local

Tal com anunciava el diari local Viu Molins fa uns dies, la mostra de bestiar de la Fira de la Candelera, que tradicionalment es celebrava al pati de la Fundació Agrària, no formarà part de la programació d’aquest edició de 2024.

Segons va explicar l’Ajuntament al Viu Molins, és una decisió presa des del comitè executiu de la Candelera per dos principals motius: per una banda, la nova legislació de protecció dels animals complica els procediments per dur a terme la mostra i, per altra, l’epidèmia de grip aviària que actualment hi ha al Baix Llobregat.

La mostra d’animals vius doncs, es transforma en un espai d’activitats i tallers on s’explicaran conceptes relacionats amb la granja i l’origen dels aliments.

Podeu llegir la notícia sencera AQUÍ

Per altra banda, des de l’oposició defensen que no hi ha cap normativa que prohibeixi que es puguin exposar tots els animals a la Fira de la Candelera. A més reclamen al govern municipal d’haver pres la decisió de forma unilateral i lamenten la desaparició de la part ramadera de la Fira, segons informa també el digital Viu Molins.

Podeu llegir la notícia sencera AQUÍ

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here