Ahir va arrencar oficialment la segona Ruta del Calçot de Gavà. Aquesta iniciativa del Gremi de Restauració de Gavà posa en valor el calçot gavanenc, un producte d’alta qualitat del qual enguany la pagesia gavanenca n’ha produït ni més ni menys que sis milions d’unitats. La Ruta del Calçot va aplegar l’any passat 19 restaurants, però enguany aquesta xifra puja fins els 22 establiments
L’acte de presentació d’aquesta segona edició de la Ruta del Calçot de Gavà va tenir lloc al restaurant La Pineda, un dels 22 que prenen part en aquesta iniciativa. Fins allà s’hi va atansar Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, que va lloar la tasca del gremi perquè “amb aquesta iniciativa estan aconseguint donar al calçot de Gavà el valor que té, consolidant-lo i obrint-lo a gent de fora que vulgui venir a provar-los”.
Badia va destacar tanmateix que “el nostre calçot és d’una qualitat suprema, un fet que la mateixa pagesia confirma”, i ha posat en valor el fet de que en aquesta Ruta del Calçot de Gavà estigui implicada la restauració, la pagesia, el propi ajuntament, una associació comercial com WOWGavà, i el Mercat del Centre: “Al final la suma de sinèrgies té bons resultats com aquest, una oferta on es nota la qualitat, l’esforç, i la bona entesa entre restauradors, pagesos i ajuntament”.
En la mateixa línia es va manifestar Àngel Marín, president del Gremi de Restauració de Gavà: “Aquest any hem crescut en nombre de restaurants i, pel que veig en totes les parts implicades, crec que la Ruta del Calçot de Gavà agafa una embranzida important aquest segon any i, de fet, es va consolidant com un esdeveniment propi de la ciutat”.
Marín va defugir de qualsevol tipus de competència amb el producte agrícola estrella de Gavà, l’espàrrec: “No és competència, el calçot té unes dates diferents i Gavà té una producció importantíssima, crec que el calçot de Gavà cada vegada es veu més com un destí culinari potent, tant pel que fa a la seva producció com a la seva execució”.
Res a objectar a tot això per part dels pagesos, evidentment. Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, va insistir en que el calçot de Gavà “és millor que el de Valls degut a les nostres sorres, que li donen una dolçor molt apreciada pels restauradors. A més s’ha de tenir en compte que costa més esforç produir calçots aquí que a Valls degut a les temperatures que tenim aquí”.
Pañella, a més va posar en valor el suport que la pagesia rep per part dels restauradors gavanencs, “un gremi que ens recolza molt tant amb el calçot com amb l’espàrrec, estem molt contents amb ells així que tot el que puguem fer amb els restauradors ho farem perquè a la pagesia li va molt bé”.
Fruit d’aquesta satisfacció l’Ajuntament de Gavà avança en un comunicat que, en el tradicional sopar que organitza la pagesia posteriorment a la Fira d’Espàrrecs, on la Cooperativa Agropecuària de Gavà atorga tradicionalment diversos reconeixements a persones i entitats que col·laboren amb ells, enguany el Gremi de Restauradors de Gavà rebrà una d’aquestes distincions “perquè s’ho mereixen, perquè treballen molt, i perquè es nota que tenen moltes ganes d’ajudar”.
La cloenda d’aquesta segona Ruta del Calçot tindrà lloc el diumenge 17 de març al parc de la Torre Lluc de la localitat baixllobregatina, amb una calçotada popular. Les activitats començaran a les 11 del matí i la calçotada a les 13:30 hores. El preu és de 15 euros i això inclou 8 calçots, salsa romesco, una botifarra a la brasa, una llesca de pa de pagès també a la brasa, una copa de vi o aigua, i una crema catalana.