Els investigadors dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional, en cooperació amb EUROPOL, SIRENE i la Policia Judiciària de Portugal, han acreditat un blanqueig de fons superior als 10 milions d’euros. S’han detingut 20 persones d’aquesta organització entre d’altres, a diverses localitats de la comarca com Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Esplugues de Llobregat

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de l’Àrea Central de Delictes Econòmics de la DIC conjuntament amb Policia Nacional, i en coordinació amb Policia Judiciària Portuguesa, EUROPOL i SIRENE, han desmantellat una organització criminal internacional dedicada al narcotràfic i blanqueig de capitals que operava a Catalunya i a la resta de l’estat, concretament a Madrid i Andalusia, així com a Portugal i Veneçuela. En total, s’han detingut 20 persones a qui se’ls atribueixen delictes de blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal.

Els dies 6 i 7 de març, l’equip conjunt d’investigació va executar 13 entrades i registres acordades pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Sant Boi, amb l’objectiu de recollir indicis, detenir els presumptes responsables dels fets investigats i evitar una reincidència històrica que perdurava des de feia més de vuit anys.

L’operatiu policial es va practicar de manera simultània a les localitats de Valls, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Arenys de Mar, Guadalajara, Albacete, Vera, Huelva i Madrid, en les quals van participar efectius d’EUROPOL. A Portugal, es va dur a terme a Aveiro i Lisboa. Gràcies a la cooperació amb INTERPOL es va detenir un dels integrants de l’organització criminal que residia actualment a Veneçuela.

En les entrades i perquisicions es van intervenir més de 130.000 euros en efectiu, lingots d’or, joies i altres objectes de luxe: es van localitzar 30 rellotges de luxe valorats en mig milió d’euros.

Cal destacar que algunes de les persones vinculades a l’organització criminal, es trobaven a la presó complint condemna per altres causes relacionades amb el narcotràfic. La cooperació amb EUROPOL, EUROJUST, SIRENE i SCIBIT (Secção Central de Investigação do Branqueamento e Infracções Tributárias de Portugal), es va veure reflectida en aquesta operació, que va permetre, a més, bloquejar més de deu propietats immobiliàries, centenars de comptes bancaris i més de 50 vehicles, així com assegurar la detenció i posada a disposició judicial de la cúpula de l’organització criminal.

L’operatiu va ser essencial per a detenir l’activitat delictiva que els investigats havien exercit en els últims anys i que tenia per objecte el blanqueig internacional de fons amb origen en el narcotràfic. L’operatiu policial, però, no es va donar per finalitzat, i és possible que es realitzin més detencions posteriors que se sumarien a les 20 que ja es van practicar.

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 1 de Sant Boi de Llobregat. Set van ingressar a presó, un dels quals a Portugal i l’altre a Veneçuela. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Sistemes utilitzats per blanquejar els diners

Els sistemes utilitzats per l’organització per a blanquejar els diners eren diversos, però sempre amb el mateix objectiu, l’acumulació d’actius a Sud Amèrica, principalment, a Colòmbia i Veneçuela. Utilitzaven “mules” per als enviaments de diners que es duien a terme cap aquella zona. A canvi de comissions, feien l’ingrés de diners en efectiu de petits imports en diferents entitats bancàries superant els sistemes de control de prevenció de blanqueig que tenien implementats.

Aquest sistema constant d’ingressos en efectiu, conegut com a “smurfing”, era pràcticament indetectable gràcies a l’enorme diversificació de l’efectiu. Era pràcticament indetectable gràcies a la diversificació de l’efectiu entre més de 200 testaferros i desenes de societats pantalla.

El control de tots els testaferros era supervisat pels principals investigats, donant instruccions clares de com s’havia de procedir en cada operació i utilitzant codis de comunicació xifrats mitjançant imatges compartides per aplicacions de telèfon mòbil. Aquests codis s’enviaven entre els diferents col·laboradors de l’organització, encarregats de moure els diners o d’ingressar-los en comptes corrents.

Els moviments de diners es feien fonamentalment emprant vehicles especialment preparats amb amagatalls ocults i mecanitzats que buscaven evitar registres superficials en controls policials. A més a més, els investigats feien ús d’altres turismes d’empreses de transport, aprofitant aquesta activitat comercial lícita per moure diners en efectiu per tot Espanya, sent la via més utilitzada la de Barcelona – Madrid – Lisboa.

Els diners en efectiu que es van localitzar en l’operatiu policial van servir per a certificar que els moviments de diners no només era en moneda d’euro, sinó també, en moneda de dòlar. Aquesta circumstància no va ser menor, ja que es van detectar inversions en productes bancaris en països de Sud Amèrica, lloc en què predomina el dòlar. D’entre tots aquests països, es va observar una inversió en països no cooperants com Panamà, inclòs en la Llista de la UE de Jurisdiccions No Cooperatives, en què els investigats havien fet arribar part dels beneficis que es distribuïen els propis investigats.

A més del contraban de diners, l’organització criminal investigada també feia servir altres metodologies per al blanqueig de fons. La primera era realitzar injeccions de diners sobre un entramat d’empreses vinculat a un empresari, el qual al seu torn comptava amb la col·laboració de terceres empreses per a simular operacions comercials. Tot plegat permetia moure els fons segons les indicacions dels investigats.

La segona modalitat de blanqueig era destinar part dels fons a l’adquisició de propietats, que eren posades a nom de testaferros, incloent-hi immobles a Sud Amèrica.

Cas Smile, cocaïna com a origen del blanqueig

Aquesta investigació es va iniciar l’any 2018, arran de la localització en una empresa de Sant Boi de LLobregat de 1.413 kg de cocaïna a l’interior d’un transport originari del Brasil. La droga estava oculta en 800 caixes de folis. La Unitat Central d’Estupefaents de la DIC va aconseguir identificar i detenir 14 persones participants en la planificació i introducció de la droga el mes de febrer de 2020.

Davant l’abast de l’operació de narcotràfic interceptada es va demanar la col·laboració d’EUROPOL per a obtenir més dades i determinar la capacitat d’actuació de l’organització investigada en l’àmbit europeu. El carregament de la droga tenia com a destinació la Unió Europea, i es va poder acreditar que aquest grup criminal estava preparant un nou enviament d’uns 200 kg de cocaïna que tenia com a objectiu entrar a Europa pel port de Rotterdam. Per aquest motiu, la magistrada va sol·licitar la col·laboració de les autoritats dels Països Baixos.

Aquesta alta capacitat de distribució de droga va destapar la necessària xarxa econòmica que els permetia finançar els carregaments, que es realitzaven sota la cobertura d’un nombrós grup de persones i empreses ubicades especialment a Catalunya, Almeria, Madrid i Andalusia. Gràcies a un treball de més de tres anys d’investigació econòmica, l’Àrea Central de Delictes Econòmics de la DIC i la Brigada Provincial de Policia Judicial de Policia Nacional van poder desarticular aquesta xarxa de blanquejadors professionals que portava activa més de vuit anys, i que s’aprofitava de la identitat de multitud de persones ubicades a Espanya, Portugal, Veneçuela i Colòmbia.

Font: Mossos d’Esquadra

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here