L’Ateneu Santfeliuenc ha volgut dedicar les activitats entorn la Setmana per la Llengua a Vicent Andrés Estellés, poeta valencià del qual es commemora oficialment l’Any Estellés el 2024 amb motiu del centenari del seu naixement. Del 22 d’abril al 3 de maig, celebraran Estellés amb una exposició, una presentació de llibre i un recital
Pocs poetes han tingut una incidència social i cívica com Vicent Andrés Estellés amb els seus versos. Cronista dels temps més foscos de la llarga postguerra i el franquisme, i posteriorment, dels moments més difícils de persecucions lingüístiques i culturals al País Valencià, amb la seva obra va construir una veu inconfusible i la va modular amb un estil únic que, durant dècades, s’ha anat identificant com la veu col·lectiva d’un poble.
El dilluns 22 d’abril, a partir de les 19 h de la tarda, el cantautor valencià Pau Alabajos presentarà el seu llibre “La veu d’un poble”, amenitzat amb un grapat de versos d’Estellés convertits en cançó que formen part del seu darrer disc publicat “Una granota viva a la butxaca” (RGB Suports, 2024).
En aquest llibre únic, la primera biografia sobre Vicent Andrés Estellés, el músic i escriptor Pau Alabajos ens acosta al recorregut vital del poeta amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement.
Un viatge que parteix dels seus poemes clau per mostrar-nos la vessant més humana d’Estellés. El fill del forner de Burjassot. El periodista compromès acomiadat pel diari on treballava. El poeta que es conjura amb la causa dels explotats i la reconstrucció d’un país vençut. Que igual recitava en una associació de veïns que rebia els màxims guardons de les lletres catalanes.
Un poeta que es convertí en emblema i matèria primera del moviment popular de la Nova Cançó. I que, mentre la nostra xarxa cultural de base el reconeixia arreu del país, era perseguit i amenaçat per la dreta franquista. El poeta que va esdevenir la veu d’un poble i que a alguns, encara avui, els agradaria censurar.
Aquest acte servirà també d’inauguració de l’exposició “El poeta que estimà la vida”, un recull produït per la secció de Tradicions i Costums de l’Espluga Viva cedit a l’entitat de l’Ateneu per a l’ocasió. L’exposició es podrà visitar a l’Aula de Cultura de l’Ateneu fins el 3 de maig, de dilluns a divendres, de 17 a 21 h.