• L’entitat, amb seu al Prat de Llobregat, presenta l’informe anual, que recull un creixement del 16% de participants als programes de Fundesplai (379.172) respecte el 2022

• Experiències d’inclusió laboral, la lluita contra el malbaratament en escoles, la prevenció del suïcidi juvenil o mentoria social per promoure l’accés a la universitat entre col·lectius vulnerabilitzats són les principals novetats entre els programes desenvolupats

• El dissabte 4 de maig milers de persones gaudiran d’una nova edició de Festa Esplai

El 2023 ha significat per Fundesplai la consolidació dels programes educatius i socials, amb un significatiu creixement en impacte i propostes innovadores que donen resposta a noves necessitats. Tanmateix, alguns dels reptes plantejats per al 2024 s’han vist afectats per la convocatòria d’eleccions autonòmiques el 12 de maig.

Fundesplai viu l’actual context electoral com una oportunitat per plantejar nous reptes de futur, a la vegada que poden permetre consolidar estratègies i accions que ens facin avançar com a societat. En aquest sentit, planteja quatre línies d’acció per tal de construir un món més just i sostenible, i proposa als candidats que concorrin a les llistes per a la convocatòria electoral que se les puguin fer seves:

Garantir l’educació en el lleure al llarg i ample de la vida. Considerem necessari un reconeixement i un impuls decidit de l’educació en el lleure, que aporta als infants i joves aprenentatges competencials i habilitats per a la vida a través de vivències especialment significatives, contribuint a la igualtat d’oportunitats educatives.

Lluita contra la pobresa infantil, que ha de garantir la igualtat d’oportunitats de la infància aportant els recursos econòmics que ho possibilitin i l’impuls de noves iniciatives inspiradores i esperançadores pels joves.

Aprovar la proposició de llei del Tercer Sector Social, que ha de permetre dotar de marc legal i reconèixer el paper i contribució de les més de 3.000 entitats socials catalanes.

Regular l’acció concertada, la qual cosa ha de permetre que els serveis i activitats d’atenció a les persones quedin garantits en un marc contractual més àgil, basat en la col·laboració públic-social que aporti de manera activa i sistemàtica valor social a les persones i a la comunitat. Un marc de relació on el tercer sector social es consideri com un aliat estratègic per la construcció d’una societat millor.

Des de Fundesplai s’han iniciat una sèrie d’actuacions i activitats per fer arribar el missatge de les prioritats urgents davant la planificació de les polítiques públiques a l’opinió pública i a les diferents forces polítiques que concorreran en els comicis autonòmics, previstos per al 12 de maig de 2024.

En aquest sentit, Josep Gassó, president de Fundesplai, ha destacat: “Reivindiquem que l’espai educatiu en el lleure tingui més reconeixement i més suport perquè tothom hi pugui accedir-hi. Per això també reivindiquem un sistema d’ajuts universal”

Informe anual 2023

L’any 2023 Fundesplai ha incrementat la incidència i l’abast en les activitats educatives, ambientals i d’acció social. Enguany, el conjunt de programes ha acollit 379.172 participants, un 16% més que el 2022 i un 32% més que el 2019. Aquests programes s’han centrat a donar resposta de manera innovadora a nous reptes socials i ambientals.

Les xifres que destaquen de l’activitat de Fundesplai al 2023 són: els programes educatius estan presents a més de 1.660 escoles amb un total de 158.000 participants, més de 93.000 participants han gaudit de les activitats d’estiu i vacances, més de 55.000 infants i joves han participat de programes d’educació ambiental i l’acompanyament i assessorament a les entitats del Tercer Sector arriba a més de 1.000 entitats i organitzacions.

Cristina Rodríguez, directora general de Fundesplai, ha posat de relleu: “Per a nosaltres en aquest creixement en xifres que vam tenir el 2023 el més important és l’impacte, perquè és el que suma per a la transformació de la societat que volem aconseguir.”

Programació Low Code per a la inclusió de joves

En l’àmbit de la inclusió social destaca la 3a edició del Demà Jove, un programa de formació professional i ocupacional dual que compta amb el finançament del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya amb fons rebuts del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) i que té l’objectiu de millorar l’ocupabilitat de les persones joves en situació d’atur sense qualificació o amb dificultats d’accés al mercat laboral.

En aquesta edició destaca com a novetat l’itinerari en de programació a través de la metodologia Low Code, que permet als i les joves aprendre a programar a través d’aplicacions més visuals i gràfiques sense necessitat de saber codi.

La primera edició (2021) va comptar amb 100 joves, i 200 a la segona (2022). Amb la posada en marxa d’aquesta 3a edició, Fundesplai ja haurà arribat a 550 joves. En aquesta edició del 2023 els i les joves s’estan formant en quatre àmbits: monitor/a i director/a de lleure educatiu, cuina, àmbit administratiu i programació. En total, els diferents programes d’inclusió de Fundesplai van arribar a 1.156 persones joves.

Els infants i el malbaratament

Uns 20.000 infants de 50 escoles de tot Catalunya han participat a les auditories de malbaratament: amb uns mobles especialment adaptats, separen i pesen en unes bàscules tots els aliments que sobren dels menús del migdia en restes menjables, immenjables i aigua sobrant.

Amb la recopilació de dades participen en tallers de sensibilització, on es proposen solucions per evitar aquest malbaratament. Finalment, amb totes les dades es farà un estudi global sobre el malbaratament al temps del migdia que ajudarà a extreure conclusions per millorar.

També cal destacar els prop de 50.000 visitants que han passat per l’exposició “Menja. Actua. Impacta”, situada a la seu de Fundesplai al Prat de Llobregat i que al 2023 ha posat en marxa una versió itinerant.

Mentoria per a joves

8 de cada 10 joves de famílies amb titulació superior arriben a la universitat. 3 de cada 10 en el cas de les famílies amb estudis obligatoris. Carles Xifra, director general adjunt de Fundesplai, ha ressaltat el valor del programa Hedera per contribuir a solucionar aquesta bretxa: “El programa Hedera de Fundesplai ha contribuït a reduir aquest desequilibri amb la promoció de la mentoria social -suport i acompanyament d’una persona voluntària amb experiència universitària a persones joves- en l’accés i la permanència a la universitat de joves en una situació de vulnerabilitat de 2n de batxillerat i darrers cursos de cicles formatius de centres de Catalunya”. A Catalunya, Hedera s’ha desenvolupat a 131 centres educatius de secundària amb la participació de prop de 8.000 joves.

D’altra banda, Fundesplai ha engegat un projecte de mentoria social adreçat a persones de la comunitat LGTBI+: 15 parelles intergeneracionals faran diverses activitats durant un any, amb l’objectiu de crear un espai segur, teixir vincles dins del col·lectiu i que les persones joves puguin tenir referents LGTBI+ propers.

Prevenció del suïcidi

175 joves de 9 centres d’esplai van participar en el projecte Alba, pioner per a la prevenció del suïcidi i la promoció de la salut emocional de les persones joves des del lleure educatiu fent servir les arts escèniques. La iniciativa, que va comptar amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa”, va culminar en la presentació de l’obra de teatre immersiva “Tras la luz del Alba”.

A més, posteriorment, també va incloure una xerrada pels familiars dels participants per treballar la salut emocional de les persones joves i diferents recursos formatius per a educadores i educadors, ja que poden ser els primers que detectin conductes susceptibles de suïcidi.

FILMing 2030

El dijous 21 de març de 2024 va començar FILMing 2030, el curs que té com a objectiu formar joves de tot l’Estat en el lideratge del canvi cap als ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible), i que culminarà amb la creació de curtmetratges en col·laboració amb l’Escola de Cinema de Barcelona, amb el finançament del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030.

Amb aquesta iniciativa es vol destacar el paper que poden tenir les entitats del Tercer Sector per assolir aquests reptes. Entre les formadores i formadors es destaca a Yayo Herrero, Cristina Monge o Nadia Ghulam, entre d’altres. La formació finalitzarà aquest mes de maig a Barcelona.

Campanya d’estiu

La campanya d’activitats d’estiu de Fundesplai d’aquest 2024 preveu oferir més de 90.000 places, 1.100 tandes d’activitats entre casals, colònies, campaments, camps de treball i colònies en família i promoure 8.000 beques i ajuts. Totes les activitats estan organitzades per Fundesplai i els 127 esplais i projectes de lleure que en formen part. La campanya d’estiu du el lema “Un estiu per viure”, amb l’objectiu d’aprofitar-lo com un moment per aprendre a cuidar-nos, a cuidar els altres i a cuidar el planeta, en la mateixa línia de la proposta educativa d’enguany.

El 2024 destaca la 2a edició dels camps de tecnologia amb ús d’intel·ligència artificial i drons, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); el campus de periodisme, els camps de biologia marina; els camps de treball, que combinen la recuperació d’un espai d’importància social o natural amb activitats lúdiques, així com colònies de natura, d’idiomes, aventures, casals i bressols d’estiu.

És prioritari garantir que tots els infants en situació de vulnerabilitat puguin gaudir de les activitats de lleure educatiu durant les vacances, ja que representen una oportunitat de desenvolupament personal, de viure experiències inoblidables, de conviure i gaudir de la natura.

La campanya solidària “Fem possible un estiu per a tothom!” permet captar fons i atorgar beques famílies vulnerabilitatzades. Al 2023 es van atorgar 8.045 beques i ajuts, gràcies a la col·laboració d’administracions públiques, organitzacions, empreses i particulars. Enguany rellancem la campanya, amb una crida a particulars, entitats, empreses i administracions a col·laborar a través de la web www.fundesplai.org.

Dissabte 4 de maig: Festa Esplai

Festa Esplai és l’esdeveniment de gran format que organitza cada any Fundesplai, obert a infants, joves, monitors i monitores i famílies de tot Catalunya.  Té l’objectiu de mostrar a la societat la tasca que desenvolupa l’entitat al llarg de l’any, i és el punt de partida de la campanya d’estiu.

Aquest milers de persones podran gaudir de més de 50 activitats lúdiques i educatives el dissabte 4 de maig de 2024 al Parc Nou del Prat de Llobregat. Com a novetat,  comptarem amb la Gran Festa del Ball de Bo. Sa. D’Aquí amb els artistes Sara Roy, Ginestà, Xiula, Edu Esteve, Suu, Sofia Coll i Chung Man.

Sobre Fundesplai

Fundesplai és una entitat sense ànim de lucre amb una trajectòria de més de 50 anys de treball per l’educació dels infants i joves, l’enfortiment del tercer sector i la millora del medi ambient, amb voluntat transformadora i d’inclusió social.

Cal destacar l’important esforç que ha fet l’entitat per dotar els seus equipaments de més de 1.200 plaques fotovoltaiques que generen més de 700.000 kWh anuals. Així, a la seu de Fundesplai, al Prat de Llobregat, l’entitat ha instal·lat més de 1.000 plaques fotovoltaiques que generen 550.00 kWh.

També s’han instal·lat 279 plaques fotovoltaiques en diverses cases de colònies i albergs de natura amb una capacitat total de 154.000 kWh anuals. A més, Fundesplai participa i impulsa la Comunitat Energètica del Prat per a contribuir a un consum just, local i sostenible de l’energia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here