El Pregó de les Roses, a càrrec del periodista santfeliuenc Jordi Hurtado, ha obert aquest divendres 10 de maig a la Sala Ibèria les Festes de Primavera 2024. L’acte ha estat presidit per l’alcaldessa de Sant Feliu, Lourdes Borrell; la regidora de Mercats, Fires i Turisme, Margarita Llongueras; així com per la resta de membres de l’equip de govern i regidors i regidores del consistori de Sant Feliu
El pregoner ha posat en valor la Ciutat de les Roses, que “torna a lluir més que mai des d’avui i fins diumenge”. Hurtado a subratllat la 66a edició de l’Exposició Nacional de Roses al Palau Falguera, amb un espai de 15.000 m2: “Enguany tindrem exposició i muntatges dedicats al món de la rosa, però no concursos de les millors roses. Es pretén fer arribar les roses a diferents indrets de la ciutat, a les façanes d’edificis públics, visualitzant la relació de la ciutat amb les roses. Guarnit el Mercat municipal (la plaça) l’Ajuntament, la torre de la catedral, la Sala Ibèria, el Centre Parroquial, etc. i convidar a lluir domassos a l’exterior de les cases amb el lema Som Ciutat de les Roses”.
A la part final del pregó, Hurtado ha demanat “que les roses de Sant Feliu siguin un símbol de pau, de convivència i solidaritat amb totes les persones i pobles que estan patint violència i guerra en els seus territoris”.
El periodista també ha posat en valor el soterrament, destacant que la ciutat “viu el gran projecte de transformació urbana que permetrà unir la ciutat i connectar els seus barris. El soterrament de la via ferroviària, és una obra volguda, reivindicada i esperada per tota la ciutadania des de fa molts anys”.
Inaugurada l’Exposició Nacional de roses i les façanes amb roses
A continuació, les autoritats i el pregoner han inaugurat la 66a Exposició Nacional de Roses, un dels esdeveniments més importants que acull la ciutat durant els propers dies i que enguany gira al voltant del canvi climàtic, la desertització i la Mediterrània de secà. L’exposició, ubicada un any més al Palau Falguera, ofereix diferents propostes com demostracions d’art floral, tallers d’artesania amb roses, o la ‘fira del dia del nen’ japonesa.
Per donar la benvinguda a les Festes de Primavera diferents edificis emblemàtics de Sant Feliu s’han engalanat amb flors i color amb la iniciativa Façanes amb roses. Així, el Mercat Municipal, l’Ajuntament, la torre de la Catedral, el Centre Parroquial, la Sala Ibèria, la Casa del Doctor Martí i el Col·legi Mare de Déu de la Mercè seran fins al diumenge 14 de maig un esclat de colors i roses.
Programa de les Festes de Primavera 2024
El programa s’ha iniciat el divendres 10 de maig al matí amb la inauguració d’una de les novetats més importants per aquest 2024: la Fira de l’Ocupació i la Formació Girafeina, a les 10 h, al Casal de Joves. Aquesta iniciativa, impulsada des de la Cambra de Comerç de Barcelona del Baix Llobregat, reuneix empreses i persones que busquen feina en un esdeveniment dedicat a l’impuls de la inserció laboral, i compta amb un espai web on les persones interessades poden inscriure’s i accedir a les ofertes de feina, que s’aniran actualitzant.
La plaça de la Vila comptarà La Rosa Showroom, una mostra del comerç de la ciutat que es vincula al projecte de la moneda local, la Rosa. En aquest espai hom trobarà els productes i serveis més atractius del comerç de Sant Feliu, on es podran realitzar compres només amb la Rosa, així com activitats i tallers del teixit comercial,. En aquest sentit, durant els dies de les Festes les persones que canviïn euros per Roses rebran un 30% més per realitzar les seves compres al comerç de la ciutat adherit a la Rosa, amb un màxim de 100 euros. Pel que fa a les paradetes d’artesania, aquestes tornen als carrers del municipi per les Festes, i comptaran amb un espai al passeig Nadal.
Per la seva banda, la plaça de Lluís Companys s’erigeix com l’espai lúdic i acollirà diferents activitats esportives, educatives i de lleure, com tallers de circ, batejos de figures de les escoles, partits d’handbol al carrer o un ‘xutòmetre’, entre d’altres. Un altre espai que es recupera, en aquest cas per a la cultura popular, és l’aparcament del Casal de la Gent Gran, on les entitats culturals del municipi impulsaran diferents activitats per a tots els gustos. Allà es donaran cita des de capgrossos fins a la Mula i el seu tradicional bingo, passant per gegants, mostres de balls, contes tradicionals o l’acte d’aniversari del Cesc el Bandoler.
La plaça del Vuit de març es consolida en aquesta edició de les Festes de Primavera com l’Àgora Gastronòmica, una zona on es podran adquirir productes alimentaris així com conèixer propostes de diferents entitats a l’escenari central. Allà passaran des de projectes musicals amb DJ Bailon Session i el concert de The Hollyberries, fins a mostres de talent jove amb Bound to, així com contes amb Jomeloguisjomelo.com o la presència de la ràdio municipal. L’altre gran escenari habilitat per a aquestes festes estarà ubicat a l’antic camp de futbol rambla on, entre d’altres, dissabte a partir de les 18 h se celebrarà la XIX edició del Butifarra Sound Festival.
A més, del 10 al 12 de maig diversos establiments del municipi oferiran propostes gastronòmiques en què la rosa serà la protagonista indiscutible, amb l’experiència Plats i Roses.
Les Festes de Primavera de Sant Feliu conviden a sortir al carrer i a passejar durant el cap de setmana del 10, 11 i 12 per gaudir de les moltes activitats culturals i de lleure que, sota els denominadors comuns de la rosa i el comerç, transformaran la ciutat en un esclat de colors i sabors en diferents escenaris.
Font: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat