Els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme culminen cada any en una gran cerimònia de lliurament, un punt de trobada anual on els arquitectes més consagrats d’Espanya i Portugal es barregen amb els nous talents i on els estudiants d’arquitectura participants als Premis Habitàcola es poden relacionar amb els seus referents

Aquests guardons són els més longeus d’Europa en el sector i un dels més prestigiosos de la península Ibèrica. Es van instituir l’any 1958 amb l’objectiu d’impulsar les corrents d’avantguarda i reconèixer la qualitat en els nous camins i investigacions obertes respecte als llenguatges tradicionals.

La Casa 1736 de Barcelona, 40 habitatges de lloguer a Sant Feliu de Llobregat, 30 habitatges amb protecció oficial a Sant Just Desvern, Alfacs a Alcanar o la restauració d’ermites en el Camí de Sant Jaume (Postulant Premi Re-FAD), són alguns dels finalistes de la categoria d’Arquitectura als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme 2024.

A la 66a edició opten al premi en la categoria d’Interiorisme Gimaguas Barcelona, l’Antic Hospital de clergues de Sant Sever (Postulant a Premi Re-FAD), l’Àrea Infantil de la biblioteca de Nou Barris i la Rehabilitació de la cooperativa agrícola per a espai polivalent i cultural a Flix (Postulant al Premi Re-FAD). ‘La Casa Fullà. Tot estava per fer i tot era possible’, nominada al Premi FAD Pensament i Crítica.

Durant la cerimònia es donaran a conèixer els guanyadors de la 66a edició dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, la 19a edició dels Premis FAD de Pensament i Crítica, la 11a edició dels Premis FAD Internacionals i la 36a edició dels Premis Habitàcola per a estudiants.

En un comunicat, l’associació Arquin-FAD ha explicat que en aquesta edició s’han presentat 415 obres i que el jurat n’ha escollit 34 com a finalistes: 21 opten als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, 6 als Premis FAD Internacionals i 7 als Premis FAD de Pensament i Crítica. Un 51,5% de les propostes presentades corresponen a Catalunya, mentre que el 48,4% estan situades a la resta de l’Estat i un 6,74%, a Portugal.

Pel que fa a les obres premiades, el 38% de les finalistes són obres situades a Catalunya, mentre que el 57% provenen de la resta d’Espanya i gairebé un 5%, de Portugal. Sis dels treballs es postulen com a Premi Re-FAD, creat l’any 2023 per destacar les aportacions en el marc de la rehabilitació, la reutilització i la regeneració. Totes sis obres seleccionades tenen un clar caràcter patrimonial.

Aquest any els jurats que han valorat les obres han estat formats per reconeguts professionals del sector, com ara José Alberto Alonso Campanero, Mariona Benedito, Lucía Ferrater, Cristina Guedes i Gerard Sanmartí com a vocals, i presidits per Beth Galí, Javier Fernández Contreras i Jordi AhoraBadia. 

Aquesta edició el jurat ha dit que després d’unes dècades en les quals han proliferat obres icòniques, on predominava la individualitat, actualment es detecta un “incipient realisme” entre els arquitectes i interioristes més joves. “Es pot veure l’ús de materials i composicions geomètriques coincidents, en un cert gust per tot allò que és vernacular i en una certa vinculació de determinats usos a la pròpia arquitectura”, han explicat en un comunicat.

L’entrega de premis forma part del  programa de les Setmanes d’Arquitectura 2024 que tindrà lloc del 14 de maig al 28 de juny, organitzades per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies van de Rohe i amb cinc socis estratègics:  el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, 48h Open House, Barcelona,  Construmat el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona i ARQUIN-FAD.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here