Mala noticia per al patrimoni del Baix Llobregat. S’ha enfonsat la teulada de l’ermita de Sant Salvador de les Espases ( a la fotografia), situada al terme municipal d’Esparreguera, a tocar dels d’Olesa de Montserrat i Vacarisses, al límit entre el Baix Llobregat i el Vallès Occidental.

Havia estat l’antiga capella del Castell de les Espases, ubicat sobre el congost del Cairat, del que hi ha noticia des de l’any 985, i del qual només en resta el basament d’una torre circular. Era a un punt de vigilància fronterera del Llobregat ja que el riu era el llindar entre Al-Andalus i els territoris cristians. L’actual ermita està documentada a partir del segle XIV. Té una estructura que indica que, malgrat es devia aixecar en època gòtica, respon a una reforma del segle XVI. Disposa d’una sola nau, de volta baixa, i un absis quadrangular. És d’estil romànic i és propietat de l’Església catòlica i pertany a la Parròquia de Santa Maria d’Olesa; de fet, es troba on conflueixen els Bisbats de Sant Feliu de Llobregat i Vic. L’any 1989 es va restaurar el retaule.

Cada primer diumenge de setembre s’hi celebra un aplec. Funciona una Associació d’Amics de Sant Salvador de les Espases. Després de la caiguda de la teulada  caldrà que els serveis de Patrimoni avaluïn els danys que ha patit la capella.

Fonts: Generalitat de Catalunya i Turisme Baix Llobregat

Fotografia: Xarxes

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here