La Diputació de Barcelona ofereix enguany als 25 municipis costaners de la demarcació 1.358.600 euros de fons de prestació per subvencionar el servei de salvament i socorrisme a les platges, la instal·lació de megafonia i retolació i abalisament de les platges, i campanyes d’educació i informació relacionades amb la protecció i la promoció de la salut a les platges. Aquesta xifra suposa un increment de prop del 60% respecte a l’import concedit l’estiu passat (859.000 euros)
A més del suport econòmic, la Diputació de Barcelona distribueix als 25 municipis costaners, entre els que es troben les localitats baixllobregatines de Castelldefels, Gavà, El Prat i Viladecans; material d’informació i prevenció de riscos per a la salut, incloent-hi materials que la ciutadania pot sol·licitar gratuïtament: 14.500 ventalls amb consells, 15.000 polseres identificatives per a nens i nenes (més del doble que el 2023), i 4.800 contes infantils per afavorir la conscienciació dels més petits. En aquest sentit, la Diputació ofereix també material descarregable amb recomanacions sobre com protegir del sol als infants.
Com a novetat, a més enguany s’ofereix als municipis costaners un espectacle itinerant de petit format on una parella d’actors representarà de forma teatralitzada consells de salut a les platges dels 25 municipis costaners de la província durant tot el mes de juliol.
Pel que fa a materials per als punts de socors, la Diputació de Barcelona lliura als municipis pòsters magnètics per informar sobre l’estat de les platges, senyals avançats de platges i rètols magnètics, a més de vinils adhesius per identificar els llocs d’intervenció immediata. En total, sumant el suport econòmic i material, la Diputacio de Barcelona destinarà enguany 1,42 milions d’euros a la campanya de platges.
“Volem posicionar les platges de les comarques de Barcelona com a espais de salut, accessibles per als ciutadans com una extensió segura i saludable de l’espai urbà, on cal protegir-se del sol, hidratar-se, evitar el fum i fomentar la seguretat a l’aigua”, ha destacat el diputat de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Josep-Ramon Mut i Bosque, durant la presentació de la campanya de platges, celebrada aquest dilluns, 17 de juny, a la platja del Varador, a Mataró. Mut ha subratllat que l’increment pressupostari de la campanya d’enguany “permet respondre a les necessitats dels municipis davant l’increment del cost del servei de salvament en els darrers anys”.
En aquest sentit, el regidor de Promoció de Ciutat i responsable del Front Marítim de Mataró, Joan Sarrias, ha explicat que “el suport de la Diputació ens permet desplegar i mantenir el dispositiu de salvament i socorrisme a les nostres platges que, tal com s’ha apuntat, ha estat objecte d’un elevat increment de cost per als municipis”. Sarrias també ha recordat que, en el cas de Mataró, a diferència de l’any passat, aquest estiu el servei de salvament i socorrisme funciona en condicions de temporada alta des de l’1 de juny i fins a l’11 de setembre. També ha afegit que el servei de bany adaptat, a càrrec de Creu Roja, entrarà en funcionament l’1 de juliol a la platja del Varador.
61,5 quilòmetres de platja vigilada, des del Garraf fins al Maresme
La campanya de platges de la Diputació de Barcelona té com a objectiu garantir la seguretat i la salut a 104 platges de la demarcació, que sumen 61,5 quilòmetres de platja vigilada des del Garraf fins al Maresme, amb excepció de la ciutat de Barcelona. L’any passat, la campanya va permetre finançar prop de 225.000 hores de salvament i socorrisme.
Els municipis beneficiaris del suport econòmic i de la campanya són: Arenys de Mar, Badalona, Cabrera de Mar, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Castelldefels, Cubelles, El Masnou, El Prat de Llobregat, Gavà, Malgrat de Mar, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Sitges, Viladecans, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Mar. La dotació econòmica per a cada municipi s’ajusta en funció de factors com la dimensió de la platja o les hores de prestació del servei de vigilància, salvament i socorrisme, entre d’altres.
Grup de treball amb 16 municipis
Enguany la Diputació de Barcelona ha posat en marxa un grup de treball tècnic format per representants de 16 ajuntaments costaners de la província. L’objectiu és analitzar els serveis que han d’oferir els ens locals als usuaris de les platges i el suport de la Diputació per prestar als ajuntaments un millor servei, tenint en compte les seves necessitats i els nous hàbits de la ciutadania. El grup de treball també vol reforçar que les platges siguin un espai de salut.
La campanya de platges de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 ‘Salut i Benestar’. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS
Font: Diputació de Barcelona