La novetat d’enguany és que la Flama es baixarà des del mateix cim del Canigó i no des de Torelló, com hsvia estat habitual els darrers anys
Un any més, el foc i les revetlles tornen a la comarca amb motiu de la festa de Sant Joan. La nit més curta de l’any tornarà a omplir de festa els carrers, una festa que s’inicia amb l’arribada de la Flama del Canigó per encendre les fogueres
La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent. La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles. Amb ella, els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. D’aquesta manera, s’han anat transformant aquelles celebracions prehistòriques en els Focs de Sant Joan actuals.
Centenars de persones voluntàries i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes, per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.
Cada població organitza la rebuda de la Flama a la seva manera, però compartint uns protocols mínims comuns. Arriba a les poblacions en torxes o quinqués i dóna vida a les fogueres. La Flama, també arriba a moltes de les poblacions del Baix Llobregat, com per exemple:
A Gavà…
Tot està a punt ja, com cada any, per a l’arribada de la Flama del Canigó a Gavà. Com sempre, són un munt d’entitats locals les que s’encarreguen de mantenir viva aquesta tradició tan arrelada als Països Catalans: la Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME), Castellers de Gavà, l’Agrupació de Gegants i Gegantons de Gavà, Grallers i Timbalers L’Anguila de Gavà, Assemblea Nacional (ANC) de Gavà, Òmnium Cultural de Gavà, AEiG Roc del Migdia, Club Atletisme Gavà, la Companyia General del Foc, i La Mata de Jonc.
Enguany hi ha una novetat important i és que, al contrari del que fan cada any, “en aquesta ocasió pujarem fins el mateix cim del Canigó per baixar la Flama en bicicleta fins a Gavà”, ens ha explicat Brugués Comas, presidenta de la UME, una de les entitats organitzadores. La Flama del Canigó la baixaven habitualment des de Torelló, però enguany “tenim disponibilitat de gent que vol i es pot implicar per baixar-la des del Canigó, i és que són molts quilòmetres i la gent que la baixi ha d’estar preparada i disposar de més temps”. D’altra banda, també “s’han de demanar molts permisos per baixar-la des del cim, no és tan fàcil com sembla”. La sortida des del cim del Canigó la faran cinc persones i al llarg del recorregut s’aniran incorporant més fins a l’arribada a Gavà, on està previst que unes 15 persones entrin la Flama per la carretera de Santa Creu de Calafell.
L’arribada de la Flama a la Rambla, en l’encreuament amb la carretera C-245, està prevista per les 20:30 hores. D’aquí es pujarà fins a la plaça de Josep Tarradellas, on es farà la rebuda a les 20:45 hores. Allà “es llegiran com sempre dos manifests, un de caràcter nacional i l’altre més local”. El segon dels dos manifests, el local, cada any el confecciona una entitat gavanenca diferent, i enguany el torn serà per l’Agrupació de Gegants i Gegantons de Gavà. Després aniran tots plegats en cercavila fins a la plaça Jaume Balmes on, “com sempre, farem una mica de festa i procedirem a fer l’encesa de la foguera de Sant Joan”. Aquesta darrera part, la de la plaça Balmes, està prevista per les 22:00 hores i s’allargarà fins ben entrada la matinada perquè hi ha prevista, primer, una actuació musical mentre sopen i, cap a la mitjanit, “començarà un concert de DJs pel qual hem demanat la col·laboració dels joves que han fet el curs de DJs a La Casa Gran, i en vindran tres”.
La Flama del Canigó és, segons ens explica Comas, “mantenir la Flama que representa als Paisos Catalans, que cada any s’encen al cim del Canigó i es distribueix per tot Catalunya, és una tradició que volem mantenir aquí a Gavà”
Comas recorda que la tradició es porta fent a Gavà des de l’any 2012 i que “hores d’ara ja és una activitat plenament consolidada en la que la gent que participa aporta idees. Un exemple que demostra aquesta consolidació és la participació de molts comerços de l’Illa de Vianants amb un sorteig d’una panera que ens serveix per pagar les despeses de l’activitat”.
A Sant Just Desvern…
La Flama del Canigó, un dels símbols més arrelats de la identitat catalana, tornarà a Sant Just Desvern aquest diumenge 23 de juny. Teresa Reverter i Albert Macià, socis d’Òmnium Cultural, l’entitat que coordina aquest esdeveniment, han compartit els detalls d’aquesta tradició en una entrevista a Ràdio Desvern.
Albert Macià ha explicat que la Flama arriba a Sant Just des del 1972, sumant així 52 anys de tradició. Teresa Reverter, per la seva banda, hi participa des de fa temps acompanyant la flama i, des de l’any passat, a través del projecte En Bici Sense Edat, acompanyant la flama amb els tricicles i les persones usuàries.
Albert Macià ha explicat que els orígens de la festa de la Flama del Canigó es remunten a les antigues celebracions del solstici d’estiu, un dels primers esdeveniments establerts per la humanitat per marcar el calendari. Aquestes festes, centrades al voltant d’una foguera, celebraven el dia més llarg de l’any. Amb el temps, aquestes tradicions van ser absorbides pel cristianisme, convertint-se en els Focs de Sant Joan, associats a Sant Joan Baptista.
Al segle passat, hi va haver intents de revitalitzar aquestes festes com a símbol de la catalanitat, especialment després de l’assalt del Cucut, amb fogueres patriòtiques als cims. Als anys 60, la Flama del Canigó va néixer a la Catalunya Nord, iniciada per l’entitat Cercle de Joves, amb la flama sent encesa al cim del Canigó. Aquesta tradició es va estendre ràpidament a tot Catalunya, sent coordinada per diverses entitats al llarg del temps, incloent-hi Òmnium Cultural.
A Sant Just Desvern, la Flama ha evolucionat amb el temps. Teresa Reverter recorda que abans es recollien mobles vells per fer fogueres, però aquesta pràctica s’ha perdut, en part, per les restriccions legals. No obstant això, l’essència de la tradició es manté viva.
Els voluntaris recullen la Flama a la Plaça Sant Jaume de Barcelona i la porten corrent fins a Sant Just. A les 19:30h s’arribarà al municipi i farà un recorregut per diferents carrers fins a arribar a la Plaça Malaret, a les 20h, on es farà la lectura del manifest, parlaments i un brindis amb cava.
Aquest any, el manifest de la Flama del Canigó ha estat escrit per Núria Cadenes. La lectura del manifest i els parlaments es faran a la Plaça Malaret, on es convidarà tothom a brindar amb cava. Aquells que ho desitgin podran emportar-se la flama a les seves celebracions particulars amb un fanalet.
A Martorell…
A Martorell aquest diumenge, vigília de Sant Joan, les activitats començaran a les 12.00h, a la Caserna, amb la presentació d’un recull de fotografies antigues del barri a càrrec del fotògraf local, Ferran Porta.
A la tarda, a les 19.00h, s’hi podrà gaudir de l’audició de sardanes amb la Cobla Vila d’Olesa a la plaça de la Creu, que comptarà amb la col·laboració de la Secció Sardanista de Martorell.
Durant el concert, arribarà la Flama del Canigó, que aquest any la vindran a rebre els Gegants de Martorell. A continuació, es farà la lectura del Manifest i l’ofrena de la Flama a l’Ajuntament de Martorell.
Font: Ajuntaments de Gavà, Sant Just Desvern i Martorell