Vallirana fa molts anys que fa front a la situació d’extrema sequera amb restriccions en l’ús de l’aigua de la xarxa i demanant la cooperació ciutadana per reduir al màxim el consum a causa de la persistent situació d’extrema escassetat d’aigua als aqüífers.

Aquesta localitat baoxllobregatina no està connectada a Aigües Ter-Llobregat i per tant, s’abasteix de pous propis. Per això, malgrat les darreres pluges, s’ha mantingut en estat d’emergència per sequera, mentre que altres municipis han anat canviant a un escenari d’excepcionalitat a on han vist reduïdes les mesures restrictives.

El govern municipal ha emés un comunicat sortint al pas de les crítiques ciutadanes sobre la piscina exterior, explicant que el séu objectiu principal és “garantir l’aigua al municipi”. Actualment, a banda de les restriccions per a l’estalvi d’aigua, són necessaris dos camions cisterna provinents del municipi veí de Cervelló, que reforcen amb 350.000 litres extres la xarxa d’aigua durant tot el dia, per garantir el subministrament.

Davant d’aquesta situació, el consistori valliranenc assegura que “reomplir la piscina amb aigua de boca posaria en risc el subministrament”. Per tant, no fer-ho ha estat una decisió “basada en la responsabilitat”.

Com a alternativa, asseguren que la piscina coberta està a disposició tant de la ciutadania com de les entitats i defensen que d’altres mesures inicialment impopulars com el tancament de les dutxes de les instal·lacions esportives, ha permès l’estalvi de 1000 m³, que són 1.000.000 de litres d’aigua de la xarxa en el primer trimestre de 2024. “No ha estat una mesura popular, però sí eficaç per a l’objectiu principal, que és l’estalvi màxim d’aigua”, expliquen en un comunicat.

D’altra banda, per donar resposta a les crítiques que defensaven que la pèrdua de la piscina descoberta com a refugi climàtic podia ser un greuge per a les persones vulnerables, l’Ajuntament ha fet públic que les conclusions de l’equip tècnic i sanitari responsable d’examinar les estratègies dels refugis climàtics d’àmbit local, precisament desaconsellaven la utilització de la piscina exterior com a refugi climàtic per a persones vulnerables, en els episodis d’onada de calor.

És per aquest motiu que des de l’Ajuntament s’han establert 8 refugis climàtics per als mesos de juny, juliol, agost i setembre i s’ha fet una campanya de formació al personal municipal.

Finalment, el comunicat municipal assegura que s’estudia una estratègia per utilitzar l’aigua de la piscina coberta per omplir la piscina exterior, aprofitant així per fer obres de reparació i manteniment a la piscina interior. D’aquesta manera, s’aprofitaria l’aigua, fet que podria ser una bona solució. Malauradament però, en cap moment s’aclareix cap termini per a duur a terme aquesta possible alternativa.

Font: Ajuntament de Vallirana

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here