• Veïns i veïnes de Gavà van omplir el plenari de l’Ajuntament de Gavà amb samarretes de color verd en una protesta contra el Pla de Ponent, encapçalada per la plataforma Aturem el Pla de Ponent.
• “L’Ajuntament voluntàriament ha decidit cedir a les pressions dels seus socis (Kronos Homes-Gavaland Development SLU) i renuncia a liderar la urbanització del Pla de Ponent” defensa Ecologistes en Acció. En un Manifest, l’entitat considera que l’Ajuntament baixllobregatí “cedeix així a la iniciativa privada la construcció de 5.000 habitatges, 5 km de vials i destruir el corredor ecològic al voltant de la Riera dels Canyars”.
• El Conveni aprovat suposa una modificació del projecte d’urbanització, que els opositors al Pla assenyalen que es fa “per la porta del darrere”.
• L’Ajuntament de Gavà accelera així el projecte d’urbanització de 5.000 habitatges, malgrat el projecte està ‘sub iudice’, pendent del Tribunal Contenciós Administratiu número 13 de Barcelona.
La plataforma Aturem el Pla de Ponent, de la qual forma part Les Agulles-Ecologistes en Acció del Baix Llobregat i Garraf, va tenyir de verd la sala de plens de l’Ajuntament de Gavà. Més de 50 veïnes i veïns, amb samarretes verdes, van realitzar una acció de protesta contra el Pla de Ponent al ple d’aquest dijous 27 de juny.
La plataforma Aturem el Pla de Ponent denuncia que “tornen els anys del totxo i el desenvolupament descontrolat al Baix Llobregat, on els promotors immobiliaris fan i desfan en funció dels seus interessos i en aliança amb els ajuntaments, en detriment de la natura i el medi ambient”.
“L’any 2005, l’Ajuntament de Gavà va signar un conveni de desenvolupament urbanístic amb els propietaris de la zona del Pla de Ponent, aplicant el Model de Cooperació, on el control públic sobre el desenvolupament urbanístic podia garantir un millor control de l’urbanisme. Ara, l’Ajuntament, a instàncies dels propietaris, proposa una modificació del conveni cap a un Model de Compensació Bàsic, on s’acceleren els tràmits urbanístics, es perd el control públic i l’administració pública assumeix algunes parts de la urbanització, mentre que els propietaris assumeixen la resta”, expliquen els ecologistes.
Segons l’entitat, “el conveni actual beneficia els propietaris (Gavàland Development SLU, darrere de la qual s’amaga la societat Kronos Homes, amb seu al carrer Serrano número 3 de Madrid), que podran contractar les obres sense estar subjectes a les garanties de transparència de les licitacions públiques”.
La raó principal de la mobilització de la plataforma Aturem el Pla de Ponent, és la seva convicció que “l’execució del Pla de Ponent suposarà l’afectació irreversible del darrer corredor Garraf-Delta”. I asseguren que “en els annexos al conveni, s’introdueixen canvis substancials al projecte d’urbanització, que s’haurien de tramitar com a tals subjectes a les garanties de la legislació mediambiental actual i no a la del 2008, quan es va aprovar formalment”.
La plataforma denuncia doncs, un projecte que considera “especulatiu” i que asseguren que “beneficiarà al fons voltor Kronos Investment i que atraurà persones de l’àmbit metropolità sense donar resposta a les necessitats d’habitatge de la població gavanenca, tal com ha passat amb els blocs promoguts per l’AMB a la zona de Can Ribes”.
Aturem el Pla de Ponent anuncia que presentarà al·legacions i continuarà lluitant “per aturar el pla urbanístic en marxa més gran de tot Catalunya, que suposa una greu amenaça per a la natura del Delta del Llobregat”.
El debat al Ple Municipal
Un dels punts més importants de la part resolutiva del ple va ser l’aprovació inicial de la modificació del conveni urbanístic per al desenvolupament del sector Pla de Ponent, aprovat definitivament el desembre de 2008.
El primer tinent d’alcaldia, Jordi Tort, va explicar que “durant el darrer any s’ha estat treballant amb la propietat i l’associació de propietaris en l’actualització i millora del projecte urbanístic del Pla de Ponent, per adaptar-lo als plans estratègics posteriors de l’Ajuntament”. Segons Tort, s’ha treballat en la millora de quatre vectors: el del medi ambient, el social, el d’aigua i el d’infraestructures.
Pel que fa a la vessant mediambiental, “s’ha acordat augmentar la permeabilitat ecològica, incrementar la connectivitat ecològica ja prevista al pla urbanístic de 2008, maximitzar les oportunitats per l’increment de la biodiversitat, l’adequació del projecte al canvi climàtic i la incorporació de mesures de circularitat”, va explicar el regidor.
Els diferents grups municipals van exposar la seva posició al respecte. Estela Ortega, regidora d’En Comú Podem (ECP), va manifestar l’oposició del seu partit al Pla de Ponent, i va remarcar que “per més esforços que hi dediquin, res serà més sostenible i ecològic que el que tenim ara”.
Esquerra Republicana també es va posicionar en contra del pla urbanístic, dient, en boca del seu portaveu Miquel Roselló, que “la modificació del conveni es fa si existeix un interès públic, i creiem que no és el cas. Han passat gairebé 20 anys des de l’aprovació inicial, les necessitats de Gavà i la sensibilitat ambiental general han canviat, i cal una revisió total del pla”.
Per la seva banda, el Partit Popular, que fins ara s’havia abstingut en les votacions sobre el Pla de Ponent, va anunciar un canvi a vot favorable, ja que “avui s’aprova un conveni urbanístic pel qual s’actualitza l’existent i s’adapta a les noves realitats, no només de la nostra ciutat, sinó de la nostra societat i del segle XXI”.
Finalment, la modificació del conveni urbanístic del Pla de Ponent es va aprovar amb l’abstenció de Vox, el vot en contra d’ECP i ERC i el vot a favor de la resta de grups, i enmig de les enèrgiques protestes de les integrants de la plataforma No al Pla de Ponent – Salvem El Calamot.
Font: Ecologistes en Acció i Ajuntament de Gavà (elBruguers)