L’Ajuntament de Cornellà i el propietari majoritari del Llobregat Centre Comercial han signat un document d’intencions en relació amb el futur d’aquesta àrea de la ciutat
El desembre de 2022, la comunitat de propietaris del Centre Comercial Llobregat va anunciar el tancament del centre de manera definitiva a finals de gener de 2023.
Es tractava d’una decisió presa en l’esfera d’un operador privat, i el paper del consistori va ser vetllar perquè es complissin les normatives vigents i, en concret, les relacionades amb l’ús establert d’aquest espai.
Al llarg d’aquests 15 mesos, l’Ajuntament baixllobregatí ha seguit el tema de prop, tant pel que fa als procediments i negociacions dels diferents propietaris com per la revisió i manteniment de la zona per evitar la seva degradació i mal ús, vetllant també per la seguretat en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra.
Durant aquest temps l’Ajuntament davant la premissa inicial del propietari majoritari, el Fons d’Inversió Immobiliària Comercial Inversora Cornellà Sud SL (CCICS), de no reobrir el centre amb les característiques actuals, ha estat obert al diàleg, a l’espera de conèixer la proposta d’usos i objectius en aquest sector.
El consistori sempre ha considerat que el futur planejament de la zona ha de tenir la finalitat de reforçar l’eix de centralitat i presentar un model d’actuació equilibrat que reforci el sector de convivència que representa, on convisquin diferents usos que garanteixin un desenvolupament harmonitzat i el benestar de la ciutadania.
Acord entre Ajuntament i propietari majoritari per transformar aquest espai en un eix verd i de nova vivenda
En els darrers mesos, s’han portat a terme converses amb el propietari majoritari, amb la voluntat de fixar les bases que permetessin, en un marc de col·laboració estable, garantir un projecte viable per desenvolupar i atendre les necessitats comunitàries de la ciutat.
Amb aquesta premissa, ambdues parts han signat un acord d’intencions per iniciar la modificació puntual del Pla General Metropolità, a l’àrea de Can Trabal. Aquest document articula i expressa la voluntat conjunta d’impulsar la transformació del sector, que possibilita una oportunitat per consolidar una porta de connexió cívica entre els diferents barris confluents i, alhora, potenciar la zona com a un eix de nova centralitat identificada amb criteris de sostenibilitat i absorció de demanda social.
El document prioritza tot aquest sector com a una zona beneficiosa per al conjunt de la ciutadania des d’una perspectiva àmplia i transversal, tot garantint: la creació d’una àrea central de zones verdes, l’ampliació dels equipaments i serveis, així com l’existència d’oferta d’habitatge públic, des d’una perspectiva urbanística equilibrada, tot tenint en compte que es troba en un espai d’accés a les grans infraestructures de mobilitat amb transport públic.
La creació d’habitatge és un punt fonamental d’aquest document d’intencions, amb la condició principal que de la totalitat de superfície destinada a aquest àmbit prop del 40% sigui habitatge protegit.
Finalment, la conceptualització de tota la zona es basarà en criteris d’exemplaritat ambiental en els diferents àmbits per garantir l’autosuficiència energètica, la mobilitat sostenible i la preservació de les espècies naturals, entre d’altres.
En definitiva, l’objectiu de totes dues parts és modernitzar i revitalitzar la zona amb l’objectiu prioritari d’afavorir a la ciutadania i impulsar la projecció de la ciutat sota criteris de qualitat, benestar i progrés econòmic i social.
Font: Ajuntament de Cornellà