L’Ajuntament de Torrelles de Llobregat, amb la col·laboració del cos d’Agents Rurals, ha començat a sancionar els propietaris de parcel·les del municipi que comportin risc d’incendi per falta de manteniment

Amb més de la meitat de la població ubicada en urbanitzacions envoltades de bosc, el consistori ha decidit fer aquest pas davant la deixadesa de molts propietaris que no han fet cas dels diferents advertiments que se’ls ha fet. “Des de l’Ajuntament fem la nostra part de la feina, però tenim un munt de parcel·les no edificades molt abandonades des de fa temps que en cas d’incendi podrien propagar les flames a les pròximes on sí hi viu gent”, ha explicat a l’Agència Catalana de Notícies, Falgàs Marco, primera tinent d’alcaldia.

Les inspeccions van començar el passat divendres amb un dispositiu conjunt entre Policia Local i Agents Rurals que va visitar una trentena de parcel·les distribuïdes per tot el terme municipal. Es tracta de finques que el consistori té identificades des de fa temps i que es troben en un estat de deixadesa important. “Anem fent avisos perquè la gent netegi les seves parcel·les i faci franges de protecció, però alguns casos s’han enquistat perquè els propietaris no ens fan cas”, explica Marco.

La primera tinent d’alcalde recorda que el consistori dedica recursos materials i econòmics per a la prevenció d’incendis mitjançant la neteja de franges perimetrals i zones verdes, però alerta que aquesta feina “no és suficient” si els propietaris no fan la que els pertoca, que és fer el mantewniment dels seus terrenys.

La majoria de finques inspeccionades són terrenys urbanitzables no edificats i abandonats des de fa anys amb molta càrrega forestal que, en cas d’incendi serviria de combustible, i sense frandes de protecció. En algunes parcel·les també hi havia runa i deixalles acumulades.

La decisió de començar a sancionar els propietaris de parcel·les amb un manteniment deficient va sorgir d’una Junta Local de Seguretat extraordinària celebrada el passat mes de març convocada per tractar la campanya forestal d’aquest estiu. A la reunió, el consistori va demanar “l’ajuda” del cos d’Agents Rurals perquè fossin els que obrissin els expedients sancionadors.

“Ens ajuda molt que obrin ells els expedients sancionadors. És un procés molt carregós que requereix d’un treball molt persistent i el nostre és un ajuntament petit que té els recursos que té”, afegeix la primera tinent d’alcalde.

Sara Perarnau, sotsinspectora de l’Àrea Regional de Barcelona del cos d’Agents Rurals, recorda que les franges de protecció, tant les que es fan a l’exterior com a l’interior de les parcel·les, són imprescindibles per evitar que, en cas d’incendi les flames es propaguin d’una finca a una altre. És per això, afegeix, que inspeccions d’aquest tipus serveixen “per detactar els espais més crítics i actuar perquè es respecti la normativa”.

L’objectiu de l’Ajuntament de Torrelles de Llobregat és anar repetint aquestes inspeccions durant l’estiu.

Font: ACN i Ajuntament de Torrelles