L’AMB posa en servei les dutxes i els rentapeus de les platges metropolitanes després del canvi de situació de sequera d’excepcionalitat a alerta i per petició dels ajuntaments del litoral metropolità

El procés de posada en servei de les dutxes i els rentapeus no es pot fer, però, de manera immediata, ja que calen una sèrie d’actuacions prèvies que garanteixin la seguretat sanitària, com ara el control de legionel·la.

Ara ja es troben en servei les dutxes dels municipis de Castelldefels, la zona nord del Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona i Montgat, llevat d’alguns accessos puntuals, pendents d’analítiques o en reparació de fuites detectades a la xarxa.

La resta de municipis, Gavà, Viladecans, la zona sud del Prat i Sant Adrià de Besòs es troben en procés de presa de mostres per a la realització de les analítiques del 8 al 14 de juliol.

Protocol i terminis de recuperació del servei

Els treballs que s’han de fer estan condicionats per l’exigent normativa de salubritat d’aquestes instal·lacions i per l’alt ús que se’n fa en temporada alta:

• Buidatge dels pous de les dutxes i els rentapeus si estan plens de sorra a causa del temps que han estat fora de servei.

• Instal·lació de pals de dutxa i rentapeus en aquells casos que no estan muntats, neteja de plataformes, comprovació del funcionament dels polsadors, substitució dels vinils informatius, etc.

• Desinfecció dels atomitzadors i purgat de les instal·lacions (actuació amb una durada de 15 dies).

• Presa de mostres i analítiques realitzades per una empresa certificada (resultats disponibles en 10 dies, aproximadament).

En cas que les analítiques siguin correctes es poden posar en servei els elements.

Si hi ha algun cas puntual de positiu per legionel·la, la posada en funcionament no es fa i el procés s’endarrereix un mínim de 30 dies més, ja que es porten a terme les mesures correctores següents:

1) Aplicació d’un tractament de xoc amb hipercloració de la xarxa d’aigua des del comptador per una empresa certificada (amb una durada de 7 dies, aproximadament).

2) Temps d’espera de 15 dies abans de fer contra-analítiques i continuar purgant les canonades.

3) Presa de noves mostres, realització de contra-analítiques per l’empresa certificada i obtenció de resultats per garantir l’eliminació del positiu (amb una durada d’entre 10 i 15 dies).

Aquest procés s’hauria de repetir, si escau, fins a obtenir el negatiu que es pretén.

Decret de sequera

Amb la millora de les condicions de les reserves d’aigua els ajuntaments costaners metropolitans ja plantejaven la seva obertura per aquesta temporada de bany 2024, ja que romanien tancades a causa de les restriccions derivades per l’episodi de sequera.

Finalment el dia 28/06 es va publicar al BOP la Resolució ACC/2311/2024, del 25 de juny, que recull la sortida de l’estat d’excepcionalitat i l’entrada en l’estat d’alerta per sequera hidrològica de les unitats d’explotació Embassaments del Llobregat, Embassaments del Ter i Embassaments del Ter-Llobregat, fet que relaxa les mesures restrictives aplicades.

Font: AMB  Imatge: Ràdio Castelldefels (@RadioCastelldef)