El president de Foment de Treball, Josep Sánchez Llibre, ha criticat que el Govern -“en funcions” i “finiquitat”- hagi aprovat l’ampliació de la ZEPA del Baix Llobregat fins a les 2.407 hectàrees i ho ha qualificat d”‘impresentable, irresponsable, inadequada i vergonyant”

En una roda de premsa conjunta amb el president de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Baldiri Ros, ha assegurat que ampliar la zona protegida és actuar “a favor del decreixement econòmic” i ha afegit que “no deixa de ser una estafa i un engany al poble de Catalunya”. A més, considera que suposa un “bloqueig instrumental” a una futura ampliació del Prat i ha avançat que estudia recórrer la mesura tant a nivell administratiu com judicial per impedir-ne la seva aplicació.

En la roda de premsa des de la seu de la patronal, Sánchez Llibre ha “lamentat profundament la decisió unilateral del Govern en funcions”. Concretament, ha recordat que el Parlament ja va rebutjar en dues ocasions “per àmplia majoria” l’ampliació de la ZEPA i ha carregat contra l’Executiu per aprovar la mesura “sense tenir el suport polític adequat” i després de perdre “estrepitosament” les eleccions del 12-M.

Sánchez Llibre ha insistit que la mesura “perjudica el sector agrícola del Baix Llobregat” i ha carregat contra l’ampliació de la zona protegida perquè “no deixa de ser un bloquegi instrumental” de l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Pel president de la patronal, el Govern hauria d'”estar quiet i tranquil” i “intentant fer un traspàs” en cas que hi hagi nova majoria al Parlament. “El que no es pot fer és governar a traïció”, ha continuat Josep Sánchez Llibre, que ha demanat la retirada del pla i que l’Executiu “reconsideri” la seva decisió.

“Esperem que en un futur immediat, si s’escau, hi hagi una altura de mires per poder revertir aquesta decisió i no se segueixi la seva tramitació”, ha manifestat el president de la patronal, que també ha deixat la porta oberta a presentar un recurs.

Per la seva banda, el vicepresident de la patronal i president de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Baldiri Ros, també ha carregat durament contra el Govern per l’ampliació de la ZEPA i ha dit que tant l’Executiu com altres organitzacions favorables a la protecció mediambiental “aboquen informació científicament por rigorosa per confondre la ciutadania, especialment la del Baix Llobregat”.

En la seva exposició, Ros ha qualificat la mesura de “decisió errònia” i també ha considerat que “condemna el sector agroalimentari” i impedeix el desenvolupament d’infraestructures com l’aeroport del Prat. “Allà on hi ha ZEPA mor el dret de la propietat privada i fan inviable l’activitat econòmica i mor la seguretat jurídica perquè qualsevol pràctica pot ser delicte ambiental”, ha indicat.

“La imposició de la ZEPA aboca a l’agricultura de subsistència amb mitjans del passat, no es podrà aplicar cap avenç tecnològic”, ha afegit el vicepresident de la patronal, en referència a no poder utilitzar els hivernacles, la IA, la sensorització de les explotacions o la implantació d’energia fotovoltaica o eòlica.

Font: ACN