• Després d’analitzar les dades de delictes i infraccions, s’instal·laran nou dispositius de videovigilància a les zones més sensibles del nucli urbà.
• La utilització de tauletes, encara en fase de proves, permet fer més àgils, segures i sostenibles les tramitacions de notificacions.
• Part del cos ja disposa del sistema de control telemàtic de les zones de càrrega i descàrrega vinculat a l’app SPRO.
La Policia Local ha començat a fer servir càmeres corporals que permetran als agents enregistrar les seves actuacions. La incorporació d’aquests dispositiu tecnològics s’emmarca en l’impuls per part de l’Ajuntament de la modernització del cos, que també està començant a implantar l’ús de tauletes electròniques i a fer el control telemàtic de les zones de càrrega i descàrrega dels vehicles.
Una dotzena de videocàmeres personals ja estan disponibles per ser assignades als agents, que les han de col·locar, protegides, sobre les seves armilles antibales i que només poden fer servir quan es donin les circumstàncies de risc concret que estableix la llei. L’ús d’aquests dispositius, cada cop més estès en els cossos policials, té l’objectiu de millorar la transparència de la seva tasca, oferir proves de possibles agressions i reforçar les garanties de seguretat tant per als agents com per a la ciutadania. Així mateix, tal com ja s’ha constatat al Prat, contribueix a prevenir alguns tipus d’incidents o a reduir-ne la intensitat. “Les càmeres tenen una funció coercitiva important i s’han reduït molt els incidents contra policies”, assegura José Arenas, cap accidental de la policia local.
Les videocàmeres que s’estan fent servir enregistren imatges de forma ininterrompuda que s’esborren automàticament al cap d’un minut. És només en el moment que l’agent implicat en un incident prem un botó que el dispositiu enregistra l’actuació així com els moments previs mitjançant un sistema de pregravació. Aquestes imatges s’emmagatzemen llavors en servidors municipals segurs i només hi tenen accés les persones autoritzades, que les visionaran i elaboraran els informes pertinents per valorar si s’esborren o bé es conserven per incorporar-les a una investigació policial o a un procediment judicial o administratiu vinculat a una infracció greu.
En el moment d’activar la còpia de les imatges, llevat d’algunes situacions en què la legislació estableix excepcions, l’agent ha d’informar-ne la persona o persones implicades en la intervenció, que podran exercir els seus drets d’accés, cancel·lació o oposició a la captació de dades de caràcter personal. La utilització d’aquests aparells està regulada per un protocol elaborat per Policia Local i ratificat per la Direcció General d’Administració de Seguretat (DGAS).
Les primeres dotze càmeres van arribar fa dos mesos, però està previst incorporar-ne més unitats, de manera que cada binomi d’agents en disposi d’una. De fet, el conjunt de membres del cos ha rebut ja la formació per fer-ne ús.
La videovigilància arriba als punts calents
A més d’aquests dispositius personals, la Policia local disposarà aviat d’una nova eina per reforçar la seguretat ciutadana. Ja s’ha començat a instal·lar la fibra òptica que, properament, permetrà desplegar càmeres de videovigilància a la via pública. Aquest pas serà la culminació d’un procés que va arrencar fa un parell d’anys amb una recollida i anàlisi estadística de dades de fets delictius i infraccions de civisme dels darrers cinc anys que ha resultat en un mapa de calor on s’identifiquen les zones més sensibles del nucli urbà. Amb aquesta informació, s’ha proposat la instal·lació, en vials principals i comercials, de nou dispositius.
Abans que puguin entrar en funcionament, serà necessària per a cadascuna d’elles una autorització de la Comissió de Videovigilància, que caldrà prorrogar cada any tenint en compte la possible evolució de les circumstàncies que les justifiquen. Allà on s’ubiquin les càmeres es col·locaran cartells on s’informarà de la seva presència així com dels drets de les persones en relació a les imatges enregistrades. En aquest sentit, l’Ajuntament serà el responsable legal del tractament del material, que serà esborrat automàticament en un termini de 30 dies si no és necessari com a prova d’un fet delictiu.
Notificacions més àgils i segures
Les videocàmeres són un dels elements més destacats en l’estratègia municipal per modernitzar el servei policial, però no l’únic. En la mateixa línia, i encara en fase de proves en entorn real, els agents han començat a utilitzar tauletes per a la tramitació de denúncies. Amb aquests dispositius electrònics de butxaca, que estan connectats a l’Organisme de Gestió Tributària, el processament de dades quan un agent ha de notificar una infracció és més ràpid i segur que amb el procés tradicional, ja que es redueixen i automatitzen els tràmits burocràtics i, a més, és més sostenible, perquè no s’ha d’imprimir res en paper. Un cop finalitzi el període de proves, amb dues tauletes, se n’incorporaran més per tal que cadascun dels binomis operatius de policia disposi d’un aparell.
A aquests desplegaments de nous dispositius tecnològics, cal sumar-hi que una part del cos policial ja disposa de sistema de control telemàtic de les zones de càrrega i descàrrega. Això els permet identificar els vehicles que sobrepassen el temps d’estacionament permès o bé que no han iniciat sessió en l’aplicació per a mòbil SPRO. Aquesta eina, a la qual s’ha adherit el Prat fa aproximadament un mes, està destinada a professionals del transport de mercaderies i serveix per unificar i millorar la gestió i l’estacionament a les places destinades a la distribució urbana de mercaderies (DUM).
L’aplicació de seguretat ciutadana, 10 anys activa
El cos policial local ja està familiaritzat amb l’ús d’aplicacions que el connecten amb la ciutadania. Ja fa 10 anys que va començar a funcionar la de seguretat ciutadana, avui disponible en sis idiomes, que permet a qualsevol persona accedir ràpidament a serveis d’emergència, comunicar incidències i rebre informació d’utilitat, com la d’afectacions de trànsit, alertes per mal temps o consells.
Font: Ajuntament del Prat de Llobregat