Amb aquesta adhesió, l’Ajuntament vol impedir que el padró sigui una barrera per a les persones en situació de vulnerabilitat a l’hora d’aconseguir els drets bàsics

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha anunciat la seva adhesió al Decàleg d’Empadronament d’Igualtat, una iniciativa impulsada per la Direcció General d’Antiracisme, Migracions i Refugi del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. Aquesta acció forma part del compromís municipal per garantir els drets de les persones migrades i en situació de vulnerabilitat, assegurant que puguin accedir als serveis i drets bàsics.

L’empadronament és un tràmit fonamental que sovint es complica per a les persones migrades, posant en risc el seu accés a drets bàsics com la sanitat, l’educació i altres serveis municipals. Tal com explica Alba Tarroc, cap del Departament de Polítiques Migratòries, Antiracisme i Cooperació, “tot i que ja existeix una llei que regula el padró, no es tan específica en determinades matèries que afecten, normalment, a persones migrades”.

El decàleg, creat per la Direcció General d’Antiracisme, Migracions i Refugi ofereix bones pràctiques als ajuntaments per garantir un empadronament just i igualitari. Inclou mesures com l’acceptació d’autoritzacions escrites per a l’empadronament en establiments residencials col·lectius i la creació d’adreces alternatives per a persones sense domicili fix. Tarroc apunta que “la llei cobreix situacions com la del sensellarisme, però no ofereix una solució per a persones que, per exemple, no se’ls permet empadronar-se”.

Un dels principals problemes identificats és la discrecionalitat amb què alguns ajuntaments gestionen l’empadronament, sovint denegant-lo sense motius justificats o retardant la seva tramitaciómés enllà dels tres mesos establerts per llei. “Aquestes pràctiques vulneren els drets de les persones i, a l’hora, impedeixen que es tingui una fotografia real de la població del municipi, afectant la planificació i provisió de serveis públics” afageix Alba Tarroc.

El decàleg d’empadronament d’igualtat és una resposta necessària a la realitat de l’habitatge i la migració a Catalunya, i busca establir una normativa més justa que asseguri que totes les persones, independentment de la seva situació residencial, puguin ser reconegudes com a residents del municipi on viuen. Una iniciativa fonamental per construir una societat més inclusiva i respectuosa amb els drets de totes les persones.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat