La consellera de Territori, Sílvia Paneque, va destacar el paper “clau” que han jugat les dessaladores catalanes en l’actual context de sequera i el que jugaran per “garantir” el canvi de model del cicle de l’aigua que ha de fer Catalunya.

Durant una visita a la dessaladora del Prat, va recordar que sense la producció d’aquesta infraestructura i la de la Tordera, les restriccions per la manca de pluges en els darrers anys haurien estat “molt pitjors”.

“Les dessaladores seran clau per garantir que el 2027 el 70% de l’aigua que produïm no depengui de la pluja”, va afegir. Sobre la canonada que ha de portar aigua regenerada del Besòs al Llobregat, va dir confiar que les obres puguin començar en un any.

Increment progressiu de la seva producció

La dessalinitzadora del Llobregat té una capacitat per tractar 60 hm3/any, mentre que la segona dessalinitzadora catalana, la de la Tordera (terme municipal de Blanes), pot tractar 20 hm3 i destina part de la seva producció al seu àmbit més immediat (Alt Maresme i sud de la Selva) i també al sistema Ter Llobregat. Per tant, la dessalinització a Catalunya té actualment una capacitat de producció de 80 hm3.

Entre 2022 i 2024, les dues dessalinitzadores catalanes han produït prop de 190 hm3. D’aquests, prop de 146 hm3 s’han produït a la dessalinitzadora del Llobregat i 43 a la de la Tordera. “Les dessalinitzadores catalanes han produït l’aigua que hi cap en dos embassaments”, ha detallat Paneque, en concret la suma dels embassaments de la Baells i la Llosa del Cavall.

No obstant això, és un recurs al que es recorre en èpoques d’escassetat d’aigua. En situacions de normalitat, les dessalinitzadores funcionen a un règim baix (10-20%) i, a mesura que baixen els embassaments, la seva producció es va incrementant.

En el mes de febrer de 2022, quan els embassaments del Ter Llobregat varen baixar del 60%, les dessalinitzadores van incrementar la seva producció fins el 85%. A l’agost de 2022, la producció de les plantes va assolir el seu màxim tècnic, que s’ha mantingut des d’aleshores. Portem, per tant, dos anys i mig amb les dessalinitzadores funcionant al seu màxim rendiment.

Això es mantindrà durant els propers mesos, atès que encara estem al 30% de la capacitat i necessitem que la dessalinització continuï sent un dels garants del subministrament d’aigua.

Font: ACN i govern.cat

Imatge: gpvern.cat