Els i les representants s’han reunit amb autoritats locals i institucions clau per al desenvolupament dels projectes al país, on té una oficina permanent des de fa dos anys
Una delegació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament s’ha desplaçat aquesta setmana fins a Costa Rica per consolidar el seu rol amb les institucions i agents locals i fer seguiment dels projectes que porta a terme al país centreamericà, principalment enfocats a la població refugiada nicaragüenca.
La missió està encapçalada pel president del Fons Català i regidor de l’Ajuntament d’Igualada, Jordi Cuadras; la secretària del Fons Català i regidora de cooperació de l’Ajuntament de Begues, Maria Llauradó; el director del Fons Català, David Minoves; la regidora de cooperació, solidaritat i pau de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, Cristina Serna; la cap de la unitat de cooperació, solidaritat i pau de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, Clara Sopeña; la regidora de cooperació, solidaritat i pau de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, Sandra Shimazu; el regidor a l’oposició de l’ajuntament de Sant Pere de Ribes, Albert Bonet; i el responsable de l’àrea d’Amèrica Llatina i representant de l’oficina permanent del Fons Català a Costa Rica, Xavier Ruiz.
Fa dos anys que el Fons Català va traslladar la seva seu d’Amèrica Llatina a Costa Rica, després que el govern nicaragüenc forcés el tancament de l’oficina regional de Managua. Això ha permès continuar fent cooperació municipalista amb la població de Nicaragua a l’exili.
Context actual del país i la regió
La delegació ha pogut fer una trobada amb Luís Guillermo Solís, que va ser president de Costa Rica entre 2014-2018, i Mercedes Peñas, exdirectora de la Fundación DEMUCA i experta municipalista, amb qui la delegació ha pogut conèixer de primera mà el context sociopolític del país centreamericà, que afronta reptes com l’augment del narcotràfic i els índexs de criminalitat, la desigualtat social o el fenomen migratori.
També s’han fet reunions amb diversos representants del Ministeri de Relacions Exteriors i Culte i el Ministeri de Planificació Nacional i Política Econòmica, així com la Direcció General de Migració i Estrangeria de Costa Rica, amb la finalitat d’establir vincles que facilitin la tasca del Fons Català al país, així com intercanviar punts de vista sobre la situació de les persones refugiades nicaragüenques al país.
La trobada també s’ha portat a terme amb la col·laboració de l’ambaixada espanyola a Costa Rica, i la coordinació general de l’oficina tècnica de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, amb qui també s’ha organitzat una recepció de la delegació del Fons Català.
S’ha constatat que els moviments migratoris de persones nicaragüenques a Costa Rica són una tendència constant, sobretot en els darrers anys amb unes 8.000 persones travessant la frontera cada mes. En l’actualitat, aquesta xifra ha baixat fins als 1.500.
Des de l’abril de 2018, centenars de milers de nicaragüencs han arribat al país per fugir de la repressió i la persecució política, i a això se li sumen d’altres desplaçaments per factors de caràcter econòmic i social. El país ha estat històricament lloc d’acollida de migrants de Nicaragua i d’altres països de Sud-amèrica, però també és una via de pas transfronterera cap als Estats Units.
A través d’aquestes trobades s’ha pogut confirmar que Costa Rica s’ha vist superada per l’afluència d’arribada de persones, i un dels principals reptes en matèria de cooperació és poder oferir solucions per a l’accés a serveis bàsics, com l’educació i la salut, o la millora de l’ocupabilitat de la població migrant.
En aquesta línia, s’ha pogut destacar el rol rellevant del Fons Català al país amb els 5 projectes que hi té implementats: la creació d’un centre de salut mental comunitària a Upala, la construcció d’habitatges dignes a famílies camperoles exiliades, una iniciativa de sobirania alimentària per a comunitats indígenes a l’exili, un fons humanitari de suport a famílies en necessitat de protecció internacional, i un programa d’educació superior i formació tècnica.
Reforçar la col·laboració municipalista
La visita de la delegació del Fons Català a Costa Rica també ha servit per firmar un nou conveni de cooperació amb la Unión Nacional de Gobiernos Locales (UNGL), la principal associació de municipis del país.
El conveni té per objectiu facilitar el contacte entre els municipis per a la correcta execució dels projectes impulsats pel Fons Català, així com promoure la col·laboració tècnica o financera, o la presentació de propostes conjuntes a projectes de fons europeus o internacionals, entre els municipis catalans i els costa-riquenys.
A la trobada, hi han assistit alcaldes i regidors de diferents municipis i cantones (províncies) que han exposat la realitat i els principals reptes dels seus municipis en matèria de cooperació al desenvolupament, i quin impacte té el fenomen migratori a l’espai local.
A San José, la delegació del Fons Català s’ha reunit també amb l’alcalde de la ciutat, Diego Miranda, amb qui s’ha pogut presentar el treball de l’associació a Costa Rica i s’han pogut parlar sobre els reptes en matèria de migració i desigualtat social de la capital del país.
La missió institucional continuarà a Upala, al nord de Costa Rica on hi ha la frontera amb Nicaragua, on la delegació visitarà sobre el terreny els projectes que hi té desplegats per a la comunitat de refugiats nicaragüencs.