A la temporada de bany encara li queda gairebé un mes sencer, tot i que en arribar el setembre, l’afluència a les platges ja no és la mateixa que al juliol i a l’agost. És per aquest motiu que l’equip de socorristes que s’encarrega d’aquest servei a les platges gavanenques demana als banyistes que no abaixin la guàrdia a l’hora de gaudir d’aquest entorn natural
“Encara queda molta temporada i molta calor a les platges de Gavà, i demanem als usuaris que tinguin precaució quan vinguin a les platges”, va explicar a elBruguers Nacho Ibáñez Cornet, coordinador de l’operatiu de salvament i socorrisme a les platges de Gavà per part de l’empresa Pro-activa. “Es tracta de platges amb un terreny irregular, i al setembre hi haurà un onatge cada vegada més creixent amb corrents de retorn. És a dir, serà un mar complicat i, si no prenem les mesures adequades, ens pot ocasionar algun inconvenient”.
La recomanació que fa Ibáñez per, justament, evitar ensurts és “mirar el codi de bandera i apropar-se a parlar amb els socorristes per preguntar quines són les millors zones per banyar-se”.
Fins ara a les platges de Gavà els socorristes han hagut d’atendre a diverses persones per diversos motius, fins i tot “un codi vermell, una aturada cardiorespiratòria que es va detectar a l’aigua a temps i aquesta persona, afortunadament, va salvar la vida”.
Ibáñez creu que els motius que motiven un rescat a les platges de Gavà es poden agrupar majoritàriament en dos escenaris. D’una banda, estarien els rescats relacionats amb “el desconeixement del medi, de l’entorn, i és que moltes persones que es troben amb un terreny irregular o amb corrents de retorn no tenen coneixements sobre això, o no tenen les habilitats necessàries de natació per poder-ne sortir, o no saben què fer davant d’aquesta emergència. Hem fet més d’una vintena de rescats d’aquest tipus”.
L’altre escenari típic de rescats a les platges de Gavà és el que té a veure amb el consum d’alcohol: “Ha estat també molt reiterat i, lamentablement, és una realitat que supera a les platges gavanenques”, ens confirma Ibáñez. “Les persones que estan intoxicades per l’alcohol o per altres substàncies tenen el problema de que certs escenaris que poden ser problemàtics però no mortals, com ara caure o perdre l’equilibri a la sorra, esdevenen mortals a cinc metres de la riba amb 30 centímetres d’aigua. És una situació que es repeteix desafortunadament any rere any al llarg de tot el litoral català”.
Ibáñez va valorar la campanya d’enguany com a “molt positiva”, i va recordar que “aquest és el quart any que treballem aquí amb Pro-activa i amb l’Ajuntament, i crec que any rere any hem anat millorant en molts aspectes relacionats amb l’operatiu, la seguretat, les assistències i les prevencions”. A més, aquest any “s’han millorat les nostres condicions laborals i també les condicions del servei, amb una major quantitat de socorristes i de dies de cobertura”.
Ibáñez va afegir que en el seu equip “estem molt contents de com es treballa aquí a Gavà, es nota que hi ha un compromís de totes les parts implicades, des dels mateixos socorristes fins a l’Ajuntament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona o la Policia Municipal”.
El servei de socorrisme a les platges gavanenques estarà actiu fins el proper 24 de setembre. L’horari a partir de setembre es redueix una hora respecte l’agost, i serà de 10:00 a 18:00 hores.
Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)