Hi ha 1.500 casos identificats d’aquesta patologia a tot el món
L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) organitzarà la trobada internacional sobre aquest càncer de la sang minoritari en el mes de maig de l’any vinent a proposta de l’Aliança Global en Malaltia d’Erdheim–Chester (ECDGA), amb seu als Estats Units. Al mes de novembre de 2022, l’ECDGA va designar l’HUB com el primer centre de referència d’Espanya en aquesta malaltia.
El simposi internacional d’Erdheim-Chester, de tres dies de durada, aplega cada any a professionals i pacients de tot el món. Se celebra de forma alterna a Europa i els Estats Units i l’edició de 2025 que organitzarà l’Hospital de Bellvitge serà la primera que es faci a Espanya. Aquest fet suposarà una gran oportunitat perquè tots els professionals de l’estat especialitzats en la malaltia puguin compartir experiència i coneixements.
La malaltia d’Erdheim–Chester és una patologia minoritària en que s’han reportat uns 1.500 casos arreu del món, si bé és possible que estigui infradiagnosticada. Es tracta d’un tipus de càncer de la sang que causa una acumulació en teixits i òrgans d’histiòcits, cèl·lules que normalment combaten les infeccions. A causa de la infiltració dels histiòcits, els teixits i òrgans es tornen densos i fibròtics. Se sol manifestar clínicament en forma d’inflamacions que poden afectar qualsevol part del cos, com ara els ossos, els vasos sanguinis, el sistema endocrí o el sistema nerviós central. En alguns casos, pot revestir una gran gravetat.
A final de l’any 2022, l’HUB es va afegir als més de 35 centres d’arreu del món considerats referents per l’ECDGA, una organització sense ànim de lucre que es dedica a la conscienciació i al suport a l’educació i la recerca en aquesta malaltia. Per a aquesta designació, es van tenir en compte factors com ara el nombre de pacients tractats, el caràcter multidisciplinari de l’atenció o l’activitat en recerca en aquest camp a l’Hospital de Bellvitge. La designació implica el compromís de col·laborar per garantir que tots els afectats rebin un tractament actualitzat i donar suport a metges d’altres centres quan ho necessitin.
El grup d’experts en malaltia d’Erdheim–Chester de l’Hospital de Bellvitge est coordinat pel Dr. Xavier Solanich i el formen principalment especialistes en medicina interna, anatomia patològica, radiodiagnòstic, hematologia (Institut Català d’Oncologia), endocrinologia, neurologia i medicina nuclear. El grup ha atès en les darreres dècades una trentena de malalts procedents de tot Catalunya, un nombre significatiu tenint en compte el caràcter molt minoritari de la patologia.
L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)
L’Hospital de Bellvitge és un hospital públic, universitari, investigador i innovador, que el 2022 ha celebrat els primers 50 anys d’història. Amb 5.200 professionals experts i compromesos, és l’hospital de proximitat dels ciutadans de L’Hospitalet i el Prat del Llobregat, i centre de referència de màxima complexitat per a 2 milions de persones, tot l’eix sud de Catalunya. És el centre sanitari català que més cirurgia complexa realitza, especialment cirurgia oncològica, i el centre que realitza més trasplantaments de ronyó i cor en adults. Integra en els seus projectes l’orientació a la millora de l’experiència del pacient i el treball en xarxa amb l’atenció primària i els centres hospitalaris de l’entorn.
Orientat a la medicina personalitzada, disposa de les millors eines de diagnòstic genètic i d’imatge per al càncer i les malalties minoritàries que es complementen amb el nou Centre d’Alta Precisió Diagnòstica, que compta amb el primer PET/Ressonància Magnètica de la xarxa assistencial de l’Estat. Registra anualment unes 20.000 intervencions de cirurgia major; 37.000 altes; 485.000 visites ambulatòries i unes 100.000 proves diagnòstiques.