La sisena campanya d’excavacions arqueològiques a la Cova Gran de Collbató, al parc Natural de la Muntanya de Montserrat, ha permès descobrir nivells d’ocupació del Neolític antic
A l’espera d’aprofundir en l’estudi de les restes recuperades, durant aquest període la cova sembla que va constituir un espai d’ocupació domèstic, donat que s’han recuperat abundants fragments de ceràmica Montserratina, eines de pedra fetes amb jaspi vermell, ornaments fets amb petxines i moltes restes de fauna consumida.
Les excavacions han continuat aprofundint en la seqüència del jaciment permetent confirmar la presencia de nivells pleistocens més profunds amb evidències d’ocupacions neandertals que s’excavaran en properes campanyes.
En aquesta campanya del 2024, després d’extreure uns grans blocs de conglomerats per ampliar l’àrea d’excavació, s’han trobat preservades les esperades evidències del Neolític antic.
Des de la represa de les excavacions el 2018, l’equip investigador de l’IPHES-CERCA i de la Universitat Rovira i Virgili havia descobert que el jaciment preservava una important seqüència d’ocupacions del Paleolític superior final i del Magdalenià, revelant fogars, indústria lítica, restes de fauna i objectes ornamentals d’entre fa 11.000 i 15.000 anys.
Però, tret d’alguna petita evidència mal preservada, no s’havia trobat evidència de les ocupacions del Neolític antic que han de convertir el jaciment en un clàssic de la prehistòria europea.
Font: ACN