El temps ens dona la raó a aquells que, des de fa molts anys, creiem en la necessitat de renaturalitzar els espais urbans, especialment en aquelles ciutats poblacionalment més denses. Especialment a barris, on les famílies viuen en pisos petits i amb poques comoditats, i que no disposen de segona residència al Pirineu o a la Costa Brava per gaudir de la natura. Aquests entorns urbans es van dissenyar pensant a facilitar el desplaçament en vehicle privat, amb paisatges grisos i asfaltats. Introduir el verd i planificar una ecologia urbana en el seu moment podia semblar una extravagància. Però el temps ens dona la raó: avui és evident que aquests els espais verds enmig de les nostres ciutats milloren el benestar de les persones i de la comunitat, creant entorns més agradables i respirables.

Escric aquestes línies mentre observo com la pluja cau sobre els eixos verds de Cornellà, com el Parc Rosa Sensat o la Plaça de la Llibertat, després de mesos d’una situació crítica per una sequera gairebé sense precedents. Però el temps ens dona la raó, una vegada més, quan ens recorda que la crisi hídrica no ha passat, sinó que és una situació estructural. Que la pluja d’aquests dies no ens confongui, a Catalunya consumim més aigua de la que tenim disponible. Durant anys, alguns ja advertíem de la necessitat d’una altra política de l’aigua, apostant per infraestructures com dessalinitzadores, la reutilització d’aigües regenerades i fonts alternatives per fer front a la sequera. Avui, aquestes solucions s’han demostrat imprescindibles.

Gràcies a la previsió i a les infraestructures preexistents, a Cornellà hem pogut reaccionar amb eficàcia durant aquest període crític. Hem fet servir aigua de pous municipals per al reg de supervivència de l’arbrat, i hem reutilitzat l’aigua sobrant de la neteja dels filtres de les piscines municipals per a tasques de neteja. Els temps, malauradament, ens tornarà a donar la raó: moltes de les mesures adoptades durant la crisi hídrica han de quedar-se com a permanents, per garantir un ús eficient de l’aigua i explorar recursos alternatius.

El temps, en aquest cas referint-nos al clima, ens dona la raó també en un altre aspecte: any rere any, els rècords de temperatures màximes continuen superant-se. Aquest estiu ha estat el més calorós mai registrat, segons el Servei de Canvi Climàtic de la Unió Europea, Copernicus, superant el rècord de l’any passat. Els qui dèiem que el model de creixement basat en l’increment d’emissions de CO₂ no era sostenible, avui veiem com els fets ens donen la raó. Aquest model no només és insostenible en el temps, sinó que també és injust socialment, perquè els més pobres pateixen les conseqüències més greus. No és el mateix suportar una onada de calor en un pis amb mal aïllament tèrmic i sense aire condicionat, que viure en una casa amb tots els recursos.

A Cornellà, des de l’inici dels compromisos adquirits amb el Pacte d’Alcaldes pel Clima, hem reduït un 42% de les emissions de CO₂ a la ciutat, gràcies a una aposta per la mobilitat sostenible, l’electrificació de la flota municipal, la generació d’energies renovables i la millora de l’eficiència energètica. Aquests esforços són essencials per combatre l’escalfament global. No obstant això, aquests esforços es veuen contradits per projectes que es defensen des d’altres instàncies. Estic pensant en projectes com l’ampliació de l’aeroport del Prat, que van en contra dels sacrificis que tants pobles i ciutats, de la mà de la ciutadania i moltes empreses, estan fent per reduir les emissions. Parlem clar, augmentar la capacitat de vols implica ampliar les emissions de CO₂ i, per tant, anar en contra d’aquests esforços. No abordar aquesta perspectiva és obviar una realitat massa evident.

Sí, els efectes del canvi climàtic són massa evidents i cada cop ho són més: onades de calor, temporals extrems, augment del nivell del mar o la regressió del litoral són alguns exemples. El temps ens dona la raó, i per això continuarem insistint amb mesures i compromisos per aturar aquesta situació abans que sigui massa tard. És responsabilitat de tots i totes, preservar les condicions de vida al nostre planeta, l’únic que tenim.

Claudio Carmona. Tinent d’alcalde de Cornellà i co-coordinador dels Comuns del Baix Llobregat

Fotografia del Parc de Rosa Sensat: Ajuntament de Cornellà de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here