En els darrers anys, el Baix Llobregat ha estat testimoni de com la migració ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament econòmic i social de la regió. No obstant això, aquesta realitat ha estat eclipsada per la difusió de falses informacions, o “boles”, que distorsionen la percepció sobre els migrants i el seu impacte a la societat. Desmuntar aquestes boles amb fets i dades esdevé més necessari que mai per evitar la propagació de prejudicis.

Un dels mites més estesos és el del turisme sanitari, segons el qual els migrants venen a Espanya només per aprofitar-se de la sanitat pública. Aquesta bola s’ha difós àmpliament, però les dades ens mostren una altra realitat: només el 0,3% del pressupost de la sanitat pública es destina a atendre migrants no residents. A més, la majoria de migrants regularitzats contribueixen al sistema de salut a través dels seus impostos, la qual cosa fa que sostinguin el mateix sistema del qual es beneficien.

Un altre mite persistent és que els migrants “roben” llocs de treball als residents locals. Aquesta afirmació no només és falsa, sinó que no reflecteix la realitat del mercat laboral. Segons una enquesta recent del Banc d’Espanya, un 27% de les empreses espanyoles declaren tenir dificultats per trobar mà d’obra, especialment en sectors com l’hostaleria (46%), la construcció (43%) i l’agricultura (60%), que depenen en gran mesura de la mà d’obra migrant. Aquestes dades mostren que els migrants no estan competint directament amb els treballadors locals, sinó que cobreixen un buit essencial per mantenir l’activitat econòmica.

Un exemple clar d’aquesta contribució es troba al Parc Agrari del Baix Llobregat, que subministra productes frescos a la capital i altres ciutats de l’àrea metropolitana. Sense la mà d’obra migrant, que assumeix gran part de les tasques de recol·lecció i manipulació, aquest sector vital patiria greus dificultats per mantenir la seva producció.

Tot i aquests fets, una de les boles més pernicioses és l’associació entre immigració i criminalitat. Segons un informe de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona del 2020, la taxa de delinqüència entre la població migrant és semblant o fins i tot inferior a la de la població autòctona. Sovint, els delictes menors comesos per migrants estan relacionats amb situacions de vulnerabilitat i exclusió social, no pas amb una inclinació inherent a la criminalitat. Aquestes dades demostren que la relació entre migració i inseguretat és un mite que cal desmuntar amb fets concrets.

Un altre dels focus de desinformació és el cas dels menors no acompanyats, coneguts com a MENA. Circula la falsa idea que aquests menors reben una paga mensual de 600 euros, un bulo que ha estat àmpliament difós en mitjans i xarxes socials. Però la realitat és ben diferent: aquests menors no reben cap paga individual. Són acollits en centres gestionats per les comunitats autònomes, on se’ls proporciona aliment, educació i atenció mèdica, com qualsevol altre menor en situació de tutela.

En l’àmbit econòmic, la contribució dels migrants és innegable. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, la immigració ha estat responsable d’aproximadament el 15% del creixement del PIB al Baix Llobregat en els darrers cinc anys. A més, molts migrants han decidit emprendre, creant negocis que no només donen feina a altres migrants, sinó també a la població local. Sectors com el comerç i la restauració s’han beneficiat de la seva activitat emprenedora, enriquint el teixit econòmic i cultural de la comarca.

La propagació d’aquestes boles no només és perjudicial per als migrants, sinó per a tota la societat. Cal reconèixer que la nostra actitud individual té un paper fonamental en la lluita contra la desinformació. No només hem d’evitar difondre rumors falsos, sinó que també hem de fer un esforç per desmentir-los amb fets reals. Plataformes com Maldita Migración (https://maldita.es/migracion) ofereixen eines útils per combatre la desinformació, proporcionant verificacions rigoroses sobre els bulos més comuns relacionats amb la immigració.

Desmuntar aquestes boles és clau per construir una societat més inclusiva i cohesionada. Quan ens basem en fets i no en falsedats, contribuïm a preservar els valors democràtics i assegurem que la convivència es construeix sobre la veritat i el respecte mutu.

Lluís Carrasco Martínez. Molins de Rei

Fotografia de Abubakari Embawuni: Central Parc del Baix Llobregat, Sccl.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here