El principal grup de l’oposició a Martorell ha presentat al·legacions al projecte d’”infraestructura de protecció del front urbà del Barri de la Vila de Martorell”.

Al mes d’abril i envoltat de polèmica, el govern de coalició Junts-PSC de Martorell presentaven públicament un macroprojecte ubicat on actualment es troba l’horta de la Vila. La subvenció que el co-finança està atorgada des de 2021 i l’avantprojecte redactat des de l’octubre de 2023. No obstant això, els propietaris actuals de l’horta no havien estat informats que els seus horts serien “ocupats anticipadament” pel Govern per tal de construir un nou parc. Aquesta acció és legal, doncs es tracta d’un ARE (Àrea de Residencialitat Estratègia), però èticament qüestionable: una ocupació anticipada no és una expropiació, els propietaris no reben cap prestació econòmica immediata i a més perden les inversions fetes als camps, algunes de molt importants, com la plantació d’oliveres i altres arbres fruiters després de la forta sequera patida al territori.

Per tal d’elaborar les al·legacions presentades, i davant l’elevada complexitat tècnica del projecte publicat, Movem Martorell ha hagut de recórrer a assessorament legal especialitzat en matèria urbanística. Els assessors del grup han detectat irregularitats greus al projecte, com l’incompliment total de les condicions imposades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per autoritzar-lo. Per exemple, una de les condicions que imposa l’ACA és protegir als veïns dels baixos del nucli d’habitatges “Illa Santacana”, edificis construïts en zona inundable i que el Parc projectat posa en major risc. L’ACA exigeix “deixar sense ús residencial” aquests habitatges, entorn a 15 famílies, per tant, passarien a estar vivint a un domicili fora de l’ordenament jurídic, no podrien ser legalment habitatges. A hores d’ara, el govern de Junts-PSC no ha comunicat als propietaris aquesta condició, per tant, es troben totalment desemparats i sense informació sobre els seus drets urbanístics.

En matèria d’inundabilitat, s’incompleix la normativa i s’eleva el risc d’inundació de la zona, que és un dels objectius nuclears del projecte i un dels requisits per a rebre la subvenció de la Fundación Biodiversidad, que l’ha de finançar.

Laura Ruiz: “L’Ajuntament ha mentit”

En paraules de Laura Ruiz, portaveu de Movem Martorell: “Han mentit a la Fundación Biodiversidad, al Ministerio para la Transición Ecológica, i estan mentint a la ciutadania. Avancen com una màquina d’asfaltar, passant per sobre de l’horta, dels seus propietaris i dels veïns de l’Illa Santacana. Fa anys que tenen oblidat el Barri de la Vila, necessita inversions, però no tot s’hi val. Grans projectes com aquest s’han de fer bé, en connivència amb els afectats i amb responsabilitat i mirada al futur, perquè el canvi climàtic ja està tirant per terra tots els models de predicció. Cal aturar-nos, revisar el projecte, escoltar els experts i a la ciutadania, i no prendre decisions unilaterals que tenen conseqüències molt importants per a la nostra ciutat”.

Font: Movem Martorell

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here