Recollirà el premi en reconeixement per la seva perseverança per tenir una vida independent i lluitar pels drets de les persones amb síndrome de Down, en un acte institucional a l’Església de Santa Maria de Cervelló el pròxim 20 d’octubre

Andreu Trias i Trueta, nascut a Barcelona el 2 de novembre de 1972, és escriptor, conferenciant, periodista i activista. Des del 2011 forma part de la revista digital Èxit21, creada juntament amb altres companys de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD), i des de 2015 també participa en l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta, com a activista pels drets humans de les persones en situació de discapacitat intel·lectual.

L’any 2018 va publicar el seu primer llibre de memòries i reflexions, Ignorant la SD, on relata la seva experiència personal. El 2001, va ser pioner a independitzar-se amb el suport del Servei “Me’n Vaig a Casa” de la FCSD, i el 2015 es va casar amb l’Eva Casalprim Pina.

Trias va cursar els seus estudis d’EGB a l’Escola Sadako entre els dotze i els divuit anys, després d’haver assistit a l’Escola Especial Taiga i el Parvulari La Parròquia dels Àngels. Va començar la seva trajectòria professional l’any 1991 treballant com a administratiu a les oficines del Futbol Club Barcelona, i el 1994 va passar a la Fundació “La Caixa”. El 31 de juliol de 2021 va decidir deixar voluntàriament la seva feina per dedicar-se a ser “el seu propi cap”.

Els premis Tarradellas Persevera són un reconeixement a accions, persones o entitats relacionades amb el valor de la perseverança tan característic del president Tarradellas, arrelat al nostre esperit com a poble de Cervelló, i pel foment d’actituds constructives com la voluntat de diàleg, la capacitat de negociació o el respecte.

En edicions anteriors es va concedir al metge Bonaventura Clotet, al músic Jordi Savall i a l’esportista Laia Palau.

Aquest any, el jurat ha considerat que l’Andreu Trias, que va néixer amb la síndrome de Down, ha perseverat per aconseguir una vida independent i, amb la difusió del seu llibre, traduït a diverses llengües i les seves conferències arreu del món ha contribuït al fet que la societat entengui que una persona amb síndrome de Down no és un malalt.

La quarta edició del Premi Tarradellas Persevera se celebrarà coincidint amb la setmana que es commemora el retorn del president a Catalunya l’any 1977 i amb la visita de la delegació d’agermanament amb la localitat francesa de Saint-Martin-le-Beau on va viure l’exili.

Durant tot el cap de setmana se celebraran actes de germanor amb els dos municipis, com la festa de l’”omelette”, amb degustació del plat tradicional francès cuinat pels visitants. Per acabar, diumenge se celebrarà l’acte de lliurament del Premi Persevera, amb l’assistència de les autoritats locals, familiars del president Tarradellas i personalitats d’altres organismes supramunicipals.