• Segons el balanç de criminalitat del Ministeri de l’Interior corresponent al primer semestre del 2024, al municipi baixllobregatí s’han reduït un 20,4% els fets delictius. En tercera posició també hi trobem una ciutat de la comarca, Viladecans, amb una reducció superior al 12%

• En la posició totalment oposada, el Prat de Llobregat és la ciutat catalana on més creixen els delictes, un 55,7%. Una estadística clarament esbiaixada per la presència dina els límits de la ciutat baixllobregatina; de l’aeroport Josep Tarradelles

• La tendència general segons aquest informe, és que els delictes que més baixen són els robatoris amb violència i intimidació i els delictes greus i menys greus de lesions, mentre que augmenten els delictes vinculats a la ciberdelinqüència

A Esparreguera, en el període de gener a juny d’aquest any s’han registrat 152 fets delictius, un 20,4% menys que en el mateix període de l’any passat, quan se’n van registrar 191. Els fets delictius que més han disminuït a Esparreguera són els robatoris amb violència i intimidació i els delictes greus i menys greus de lesions, mentre que la cibercriminalitat augmenta en un 55,8%.

A Catalunya, el rànquing de reducció dels delictes el lidera Banyoles, amb una baixada del 27%, en segona posició hi ha Esparreguera i en tercera posició hi ha Viladecans (-12,1%). Per altra banda, el Prat de Llobregat és la ciutat catalana on més creixen els delictes, un 55,7%, seguida de Ripollet, on creixen un 44,4%.

El sergent en cap de la Policia Local d’Esparreguera, Tomàs Penalva, ha assegurat, en declaracions a l’emissora municipal, que es tracta d’“una notícia immillorable per la feina que fem la Policia Local i els Mossos d’Esquadra” i ha posat en valor “la coordinació existent entre els cossos de seguretat”.

Els fets delictius que més han disminuït a Esparreguera són els robatoris amb violència i intimidació, que s’han reduït en un 83,3%, passant de 6 a 1 fet registrat; i els delictes greus i menys greus de lesions, que s’han reduït en un 66,7%  passant de 6 a 2 fets registrats. També s’han reduït en un 36,4% els furts, que han passat de 44 a 28 fets registrats en aquest primer semestre de l’any.

Paral·lelament, a la vila s’han denunciat 15 robatoris amb força en domicilis, establiments i altres instal·lacions, mentre que el 2023 se’n van denunciar 12. També s’han registrat 8 robatoris amb força a domicilis, un més que en el mateix període de l’any passat; i 6 sostraccions de vehicles, mentre que el 2023 se’n van registrar 4. Així mateix, també s’han denunciat al municipi 4 delictes contra la llibertat sexual, una menys que en el mateix període de l’any passat.

Tot i que els delictes en general disminueixen, augmenta en un 55,8% la cibercriminalitat, és a dir, les noves formes delictives vinculades a les noves tecnologies de la informació i la comunicació. En el primer semestre de 2024, a Esparreguera es van registrar 67 delictes d’aquest tipus, mentre que en el mateix període del 2023, van ser 43 els fets vinculats a la cibercriminalitat que es van denunciar a la vila.

Tot i això, el total d’infraccions penals s’han reduït a Esparreguera en un 5,9%, passant dels 237 fets registrats de gener a juny de 2023, als 223 registrats en el primer trimestre de 2024.

El Prat, l’altra cara de la moneda?

Concretament, al Prat de Llobregat, els delictes han crescut un 55,7%: de 3.900 el primer trimestre del 2023 a gairebé 6.000 el mateix període del 2024. Tot i que l’augment no és una novetat, ja lideraven el rànquing del primer trimestre i fa anys que ho fan, desde l’Ajuntament posen en evidència que el ministeri suma els delictes comesos a l’aeroport del Prat a la totalitat dels registrats al municipi, i això fa que la xifra creixi molt.

Per tant, si a això hi sumem un context d’augment sostingut de delictes a l’aeroport, ja que els robatoris s’han multiplicat per deu en una dècada, ens trobem amb les xifres actuals.

Això també explica que a la ciutat del Prat els delictes que pugen més siguin contra el patrimoni: gairebé s’han doblat les sostraccions de vehicles i creixen un 76% els furts. L’Ajuntament, que fa temps que demana al ministeri aïllar la variable de l’aeroport, calcula que si s’acabés segregant l’estadística, els delictes a la ciutat es reduirien a la meitat.

A més, el Departament d’Interior reforçarà la seguretat de l’Aeroport de El Prat amb més efectius dels Mossos d’Esquadra davant l’augment de delictes a la infraestructura en paral·lel a l’increment de passatgers.

De moment, de l’última fornada de 800 mossos que va començar a treballar a l’estiu, una trentena d’agents ja es van destinar a l’aeroport i es preveu que en les properes setmanes se n’hi destinin més. El Govern vol atacar, així, l’increment de delictes registrat a l’aeroport, principalment robatoris d’objectes personals protagonitzats per lladres sovint multireincidents.

Font: Ajuntament d’Esparreguera i ACN