Milers de persones van participar durant el cap de setmana de totes les activitats que l’Associació Cultural La Festa dels Miquelets va organitzar per traslladar-los a l’Olesa del 1714
La 17a edició de la Festa dels Miquelets de 2024 ha estat un èxit d’assistència, amb milers de persones que han gaudit de les activitats que durant el cap de setmana del 11, 12 i 13 d’octubre l’Associació Cultural La Festa dels Miquelets ha organitzat per recordar els fets històrics que van succeir a Olesa durant la Guerra de Successió.
Des de l’Associació Cultural La Festa dels Miquelets, el seu president, Adrià Carreras, ha fet una valoració molt positiva de la festa “la nostra valoració és sorprenentment positiva, perquè veníem de l’edició de l’any passat que va ser espectacular, tant a nivell d‘assistència com de recreadors. Aquest any teníem por de no poder oferir una festa al mateix nivell de l’any passat, però ha tingut èxit, hi ha hagut menys recreadors però han estat més visibles, tot ha sortit bé, i les valoracions de participants i públic són molt bones”.
En aquesta línia, també l’alcalde d’Olesa, Jordi Parent, ha fet una molt bona valoració d’aquesta festa que ja està consolidada al municipi. “Que una associació d’Olesa organitzi una festa d’aquestes característiques, que ajunti recreació històrica, cultura i també sigui un pols d’atracció turístic cap el municipi és molt positiu. A banda, de la part lúdica i festiva, ja que és una festa esperada pels olesans i olesanes, on cada cop hi participen més veïns en la recreació, sobretot hi ha molta quitxalla”.
Precisament, una de les senyes d’identitat de la festa és la part divulgativa amb la recreació històrica amb activitats que mostren què va ser la Guerra de Successió i que va suposar per al poble. “Les xerrades, les visites guiades, el Consell de Guerra… han estat un èxit rotund. A part de l’alta participació, tant visitants com recreadors han ressaltat l’alta qualitat de la recreació”, ha destacat Carreras.
Tot i que l’associació remarca que és difícil poder quantificar el nombre exacte de persones assistents durant el cap de setmana, sí que constata que les activitats organitzades han rebut una alta assistència. El president de l’Associació ha destacat “la recreació del Consell de Guerra, amb les dues sessions que va omplir la Parròquia de Santa Maria, amb més de 500 persones cadascuna; la Gran Batalla, al Parc de la Dona, que va arribar a aplegar més de 1.200 persones; i la Batalla Urbana, que amb més de 1.000 assistents, va omplir la Plaça Nova”.
Tot un cap de setmana ple d’activitats
La Festa dels Miquelets va començar divendres 11 d’octubre amb la presentació de la festa i la conferència sobre “l’Any Desvalls” a càrrec de Marc Clotet, comissari de l’Any Desvalls i president de Miquelets Catalunya. Després es va fer el Seguici Nocturn fins al Memorial 158, a la plaça Nova. Aquí també es va fer el relleu de la flama dels Miquelets, l’acte simbòlic que vincula els infants amb aquests fets. L’acte ha acabat disparant una salva d’honor.
Xerrada sobre l’Any Desvalls al Celler de Cal Puigjaner
Dissabte 12 d’octubre l’activitat va començar a les 10.00 h amb l’obertura del mercat barroc al voltant de l’església i el campament militar al pati del Centre Cultural Cal Puigjaner.
Al llarg del matí hi va haver diferents tallers i activitats a l’entorn del mercat com un taller de saquets aromàtics, de brodat o d’escriptura antiga a la plaça de la Cendra.
Una novetat d’enguany va ser l’Espai Nadó que organitza Educajoc, en el que els més petits van poden gaudir de jocs adaptats a la petita infància, al campament civil.
El matí que amenaçava pluja va fer minvar l’assistència.
Grups de recreadors a la Fira Barroca
Al migdia, va tenir lloc l’acte més institucional al Memorial 158, dedicat als 158 soldats austriacistes que van morir a Olesa entre 1705 i 1714. Va obrir l’acte el parlament de la regidora de Cultura, Emma Duran; el president de l’Associació Cultural La Festa dels Miquelets, Adrià Carreras; seguit del del director de Serveis Territorials a Barcelona de Cultura, Andreu Felip; i, va tancar l’acte l’alcalde d’Olesa de Montserrat, Jordi Parent.
Posteriorment, les entitats van fer l’ofrena floral.
Parlaments institucionals al Memorial 158
Dissabte més de 500 persones van gaudir dels dos passis del Consell de Guerra a l’església de Santa Maria, una representació dramatitzada amb actors locals del consell que va tenir lloc el 20 i el 21 d’agost de 1714 a Olesa.
El plat fort de la tarda de dissabte va ser la Gran Batalla i captura del “Capitán Maria”, que es va celebrar al Parc de la Dona. Els més de 1.200 assistents van poder gaudir d’aquesta activitat que recrea el combat succeït a finals del mes de juliol de l’any 1714 prop de la vila d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic i que va servir per capturar el sanguinari capitost borbònic conegut com a “Capitán Maria”.
Gran Batalla i captura del Capità Maria
Al vespre, 350 comensals van participar en el sopar popular al Parc del Porxo de Santa Oliva i després, més de 400 persones van ballar als concerts amb Redorta Trio, Julivert i DJ Ciscu Batilles, segons l’Associació.
Sopar popular al parc del Porxo
La Festa dels Miquelets va continuar diumenge al matí al Mercat de Degustació, que s’estrenava enguany, i els jocs infantils i tallers com el de brodat.
Al migdia es va fer la batalla urbana pels carrers del Nucli Antic amb dos grups de recreació que van sortir des del Porxo de Santa Oliva i que va acabar amb l’ajusticiament del “Capitán Maria” a la Plaça Nova, que es va omplir de gom a gom.
Batalla urbana al Porxo de Santa Oliva
L’últim acte de la festa va ser La Pedregada diumenge a la tarda. Una activitat familiar on els infants i joves van construir bombardes de farina i van jugar a capturar la bandera i que va acabar amb una xocolatada per a tots els assistents.
Rutes guiades per a tota la família
Durant tot el cap de setmana s’han dut a terme rutes guiades per explicar la història que envolta La Festa dels Miquelets. S’han organitzat de tres tipus: “L’Olesa del 1714”, per mostrar la vida quotidiana durant el segle XVIII; “Olesa de Montserrat i la guerra de Successió”, per explicar com van viure els olesans i olesanes aquest conflicte; i la ruta “La Festa dels Miquelets”, que s’adreçava a infants de 3 a 12 anys.
Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat