• Les intervencions realitzades posa en valor el patrimoni històric i en permet el seu ús per part de la ciutadania, que abans no podia accedir-hi

• Les obres han tingut un cost de 649.981 €, dels quals 247.933,88 € provenen dels fons europeus FEDER  

Ahir dilluns va tenir lloc una visita institucional de les obres que han permès millorar tres elements patrimonials del Parc de Torreblanca.

A la visita van assistir Eva M. Martínez, presidenta del Consell Comarcal, Belén García, alcaldessa de Sant Joan Despí,  Iván Martín, 3r tinent d’Alcaldia i president de l’Àrea de Territori, Transició Ecològica i Planejament de Sant Feliu de Llobregat, Florencio Valle, regidor de Patrimoni de Sant Just Desvern, Lídia Muñoz i Bàrbara Lligadas, vicepresidentes del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Albert Gassull,  director d’Espai Públic AMB i Jordi Bordanove, coordinador dels Serveis de Gestió de Parcs i Platges de l’AMB.

Les principals actuacions executades són les següents:

• Restauració de l’edifici del templet,situat a la illeta del llac romàntic, amb una funció estètica i evocadora. Se’n recupera la imatge original i s’hi instal·la senyalització associada.

• Restauració de l’edifici de la torrassa, un vestigi de l’antic molí d’aigua de la finca agrícola. Les tasques a la torre i el seu entorn permeten l’accés a visites guiades. S’hi efectua una rehabilitació estructural i s’incorpora enllumenat ornamental interior i exterior, així com enllumenat associat a l’ús. També s’incorpora un aerogenerador a la coronació on originalment hi havia el molí de vent, que aportarà energia a la xarxa general del parc i estarà integrat en el patrimoni viu. Així mateix, es tracta l’entorn immediat per afavorir-hi la divulgació educativa.

• Recuperació de les escales i nova balustrada a l’accés de Sant Feliu de Llobregat, que era l’antic accés al palau dels marquesos de Monistrol. Integren la pedra de Montserrat original com a principal vestigi escultòric. L’alt grau de deteriorament de les restes ha requerit que es reconstruïssin del tot, per garantir la seguretat i l’accessibilitat.

Aquesta restauració ha tingut en compte la incorporació de valor com l’accessibilitat, fet que permet que siguin visitables per la ciutadania, i la cohesió social, incorporant nova senyalització que converteix els elements patrimonials en nous equipaments educatius del parc.

El projecte, que  forma part de la transformació i millora de sis parcs metropolitans, ha estat elaborat per l’AMB en col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat, i els ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern. La rehabilitació ha tingut un cost de 600.000,00 euros, dels quals 247.933,88 € provenen dels fons europeus FEDER.

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat