Viladecans va acollir aquest dimecres una jornada sobre la construcció industrialitzada a l’àrea metropolitana de Barcelona, que es va presentar com la solució “ràpida, econòmica i sostenible” per incrementar l’actual parc d’habitatge
“Si volem construir 400.000 habitatges cada any en comptes dels 70.000 actuals haurem d’apostar per una simplificació de tot el procés i aixó la construcció industrialitzada ho permet”, assegurava Sergi Fuster, organitzador de la jornada.
La industrialització, es va afegir, requerirà de professionals capacitats en tota la cadena de valor i facilitarà l’entrada de les dones a un sector fins ara molt masculinitzat perquè molts dels processos es faran a la fàbrica i ja no es requerirà tanta força física.
La jornada, que es va celebrar a l’Auditori de Can Calderón a Viladecans, va estar organitzada pels responsables del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona.
En diferents ponències es va explicar que la construcció industrialitzada és una alternativa a la construcció tradicional i que està molt lligada a la demanda d’edificis energèticament eficients i saludables.
Consisteix, principalment, en aplicar la tecnologia per fabricar elements i estructures completes en una fàbrica que, posteriorment, seran transportades i acoblades a la zona on s’ubiqui l’edifici.
“La construcció industrialitzada permet una important reducció de temps, costos i un major control de la qualitat. A més, la digitalització de tots els processos incrementarà el valor afegit dels edificis i permetrà professionalitzar el sector”, va destacar Irene Ràfols, directora d’innovació en producte d’Eurecat.
Segons va afegir Sergi Fuster, president de l’àmbit d’innovació del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana, la industrialització s’està introduïnt mica en mica al sector de la construcció a Catalunya amb una previsió que suposi fins el 70% del total en uns anys. “Això serà així perquè s’ha demostrat que escurça en mesos els actuals processos i se situa per sota dels 1.400 euros el metre quadrat”, va afegir.
Fuster va deixar clar que perquè la construcció industrialitzada arreli a casa nostra cal que les administracions “agilitzin tots els processos”, començant per la cessió de sòl, i que s’adapti el sistema educatiu per formar professionals amb els nous perfils que es requeriran.
“Necessitarem gent capacitada en tota la cadena de valor, com ara arquitectes, constructors, operaris i treballadors d’empreses auxiliars. És una oportunitat per incrementar el valor afegit i professionalitzar el sector”, va assenyalar Ràfols.
Ràfols també va posar en valor que el fet que bona part del procés es faci en un entorn controlat i segur com és una fàbrica facilitarà l’entrada al sector de les dones, fins ara molt minoritàries, perquè ja no es necessitarà tanta força física.
Per últim, Sergi Fuster va destacar que al sector de la construcció, que en menys de 20 anys ha passat de l’11,6% del PIB al 4,5% actual, li cal un nou impuls que pot anar de la mà de la industrialització del sector i que en aquest sentit el paper de les administracions “és clau” per crear un ecosistema que ho permeti.
Font: ACN. Imatge: @pembarcelona