La seva proposta, CERCAT, planteja crear una finestra única digital de Catalunya que centralitzaria tota la informació dels portals de la Generalitat en una interfície intel·ligent i accessible per a la ciutadania
Les empreses Nuvol.cat, amb seu a Esplugues de Llobregat, i Estic.online, de Sant Just Desvern, han estat seleccionades com a finalistes del primer concurs d’innovació GovTech Catalunya, organitzat per la Generalitat de Catalunya.
Juntament amb New Spirit Studio, amb qui es presentaven en forma d’UTE, han presentat CERCAT, una proposta que busca centralitzar tota la informació de la Generalitat en una interfície única, intuïtiva i personalitzada per a la ciutadania.
CERCAT es basa en l’ús de tecnologia de processament de llenguatge natural (PLN), que permetria als ciutadans fer consultes en llenguatge natural, com si es tractés d’una conversa, i rebre respostes personalitzades i adaptades a les seves necessitats.
Aquesta eina podria ajudar a superar les complexitats actuals en la cerca d’informació pública. “La proposta de CERCAT suposa un pas endavant per modernitzar l’Administració i fer-la més accessible i útil per a tothom”, expliquen des de Nuvol.cat.
Un equip empresarial amb talent del Baix Llobregat
La iniciativa CERCAT és el resultat de la col·laboració entre quatre empreses catalanes: Nuvol.cat, fundada per Pau Riba(22 anys, d’Esplugues de Llobregat); Estic.online, liderada per Humbert Blanco (26 anys, de Sant Just Desvern); i New Spirit Studio, impulsada per Marc Celeiro (23 anys, de Cervera) i Roger Bach (23 anys, de Sant Hipòlit de Voltregà).
Aquest grup de joves emprenedors ha combinat el seu coneixement en tecnologia i disseny digital per desenvolupar una idea que busca apropar l’Administració a la ciutadania.
Des d’Estic.online, Humbert Blanco assenyala: “La nostra visió és una Administració moderna, capaç d’oferir un punt únic d’accés a la informació, una solució que podria millorar significativament l’experiència dels ciutadans”. Per la seva banda, Pau Riba, de Nuvol.cat, destaca: “Amb CERCAT, proposem trencar les barreres d’accés a la informació pública, posant la tecnologia al servei de la ciutadania”.
CERCAT es basa en l’ús de tecnologia de processament de llenguatge natural (PLN), una eina capaç d’entendre consultes formulades com si es tractés d’una conversa habitual. Això permetria als ciutadans fer preguntes en llenguatge natural i rebre respostes personalitzades, adaptades a les seves necessitats.
“Imagineu-vos tenir tota la informació de la Generalitat accessible en un sol lloc i poder fer-hi preguntes com: ‘Què he de fer per sol·licitar una beca?’ o ‘Com puc demanar hora per renovar el DNI?’. Això és el que proposem amb CERCAT”, explica Roger Bach, membre de l’equip.
Cap a la fase final del concurs
El projecte CERCAT ha estat seleccionat com un dels tres finalistes del repte “La finestra a la informació que vols, com vols” i competirà en la següent fase del concurs. Si resulta guanyador, el projecte podria desenvolupar un pilot amb un pressupost de 41.000 €.
Per ara, CERCAT és només una proposta, però el seu reconeixement com a finalista reafirma el potencial del talent jove i la innovació tecnològica en la transformació del sector públic català.
Un equip amb experiència en innovació i reconeixements previs
Aquest grup de joves emprenedors ja sap què significa ser reconegut per la Generalitat en projectes tecnològics d’impacte social. Blanco, Celeiro i Riba també van ser els guanyadors del concurs Hackovid, organitzat el 2020 per la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT amb el suport de la Mobile World Capital Barcelona, on van acabar treballant dos dels membres de Cercat.
Aquest certamen buscava les millors solucions tecnològiques per fer front als reptes derivats del confinament per la Covid-19. El seu projecte, Ajudem.cat, era una plataforma de voluntariat entre veïns que permetia oferir i rebre serveis altruistes de forma fàcil i segura.