• És la principal conclusió de l’estudi encarregat per l’AMB a l’Institut Metròpoli, que reforça la importància del valor social d’aquest espai natural

• Les dades reafirmen l’aposta de l’AMB per compatibilitzar l’ús social i la recuperació ecològica d’un espai que suma 60 km de camins

L’àmbit metropolità del riu Llobregat compleix una funció social molt important. Ho demostra el fet que rep 2,5 milions de visites l’any, i es pot comparar amb altres espais emblemàtics de la infraestructura verda metropolitana, com Collserola, amb 5 milions de visites, o les platges metropolitanes, amb gairebé 11 milions d’usuaris el 2022.

Són els indicadors i les xifres derivats de l’estudi “Ús social de l’àmbit metropolità del riu Llobregat: sistema de seguiment de l’afluència, freqüentació i perfils de les visites”, elaborat per l’Institut Metròpoli per encàrrec de l’AMB.

L’estudi estima que durant el període entre el juliol del 2021 i el juny del 2022 l’àmbit metropolità del riu Llobregat va rebre un total de 2.464.473 visites, tant a peu com en bicicleta. Es calcula que les persones que hi van anar una vegada van ser 198.612, perquè n’hi ha moltes que hi van de manera recurrent. L’estudi combina l´ús d’ecocomptadors, comptatges manuals i les enquestes de l’ús social de l’àmbit metropolità del riu Llobregat (EUSRIULL) del juliol del 2021 i del febrer del 2022.

2,5 milions de visites l’any en un espai de proximitat

El 58 % de les visites es fan a peu, mentre que la resta es fan en bicicleta. Aquesta xifra destaca l’ús extensiu i la rellevància de l’espai per als ciclistes. La zona més visitada és la part sud, que també és la més densament poblada, des de Sant Boi de Llobregat i Sant Joan Despí fins a la desembocadura, al Prat de Llobregat.

La majoria de visites al riu Llobregat les fan persones que viuen en algun municipi metropolità (93 %). El 88,3 % de la gent arriba al riu caminant o en bicicleta i només un 2 % hi va en transport privat. La gran majoria percep el riu com un espai quotidià, i el visita entre dos i tres cops per setmana (37,4 %), i fins i tot hi ha qui el visita cada dia (20,6 %). La durada mitjana de les visites és d’unes dues hores. Aquestes xifres demostren la importància de l’indret com a espai recreatiu i d’esbarjo de proximitat en aquest àmbit.

Perfil de les visites

L’àmbit metropolità del riu Llobregat el visiten molts més homes (74,32 %) que dones (25,68 %). Els homes de mitjana edat (de 45 a 64 anys) que van a peu i en bicicleta són els que més hi van. El perfil i la proporció són bastant similars als dels visitants d’altres espais naturals, com el Parc Natural de la Serra Collserola. Les dones són el grup que més camina: només un 15,1 % es desplaça en bicicleta.

Els dies de la setmana amb més visites són els dissabtes (17 %) i els diumenges (18 %). Ara bé, en les persones de 65 anys o més no es nota aquest pic del cap de setmana. Per sexe, les dones hi van més durant el cap de setmana que els homes. Per mitjà de transport, els cap de setmana hi ha una mica més de ciclistes que de vianants.

Punts d’interès

La majoria de les persones enquestades (66 %) no planifiquen la visita a cap punt d’interès, cosa que dona peu a inferir que visiten l´espai amb fins relacionats amb l´esport o el lleure, més que no pas turístics.

No obstant això, segons les estimacions realitzades, alguns dels punts d’interès són altament visitats, com el mirador d´avions, les platges metropolitanes o el Pont del Diable, que van rebre prop de 100.000 visites cadascun en el període entre el juliol del 2021 i el juny del 2022.

Font: AMB