• Diumenge 15 de desembre a les 12 h tindrà lloc la inauguració del Museu del Renaixement, que culmina el procés de rehabilitació i recuperació del Palau de Requesens.

• El nou Museu té per missió donar a conèixer l’art, la història i la cultura del Renaixement, així com el paper que va tenir la vila de Molins de Rei en aquest període.

• Un centenar d’obres (principalment del segle XVI, però també dels s. XV i XVII) s’exposaran en les tres plantes del Palau de Requesens, un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

• El museu exposarà peces de la col·lecció municipal, així com altres obres cedides per institucions museístiques, com el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Història de Barcelona, el Museu Frederic Marès, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Diocesà i Comarcal de Lleida, la Universitat de Barcelona, i el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa. Així com el Museo Nacional del Prado.

L’acte de presentació del Museu del Renaixement ha comptat amb la presència de Damià Martínez, director del Museu; Pepe Serra, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya; i Xavi Paz, alcalde de Molins de Rei.

Damià Martínez ha destacat que el Renaixement és una de les èpoques més fascinants de la història i que el Museu té la voluntat d’explicar-la des d’una vessant pedagògica, amb un públic que inclou també l’àmbit acadèmic. Ha posat en relleu l’interès cultural del Palau, que, a més de la reforma arquitectònica, acull un projecte museístic d’alt nivell. El museu es distribueix en tres àmbits en tres plantes: el Palau, l’art del Renaixement i la col·lecció d’objectes. L’objectiu és donar valor a les peces perquè puguin parlar per la seva bellesa i per la història que s’associa a cadascuna d’elles.

Pepe Serra ha volgut felicitar l’alcalde, l’Ajuntament de Molins de Rei tot l’equip tècnic del Museu pel seu lideratge excepcional i per la feina feta en aquest projecte. Ha destacat que, des del MNAC, estan encantats de formar part d’aquesta iniciativa, acompanyant les idees i el lideratge dels municipis que els fan propostes tan valuoses. També ha posat en relleu que aquest és un casmodèlic, ja que combina perfectament la recuperació d’un edifici patrimonial carregat d’història, amb la capacitat que ha demostrat l’Ajuntament per aconseguir el finançament necessari per dur-lo a terme.

Xavi Paz ha destacat que avui és un dia important per a Molins de Rei, ja que finalitza la recuperació del nucli històric de la ciutat, entre la plaça de l’Ajuntament i la plaça de la Creu, amb el Palau de Requesens com a eix central. Aquesta rehabilitació culmina amb la restauració d’un edifici històric convertiten un equipament cultural de gran rellevància. Ha agraït a totes les persones implicades en aquest procés, especialment a Pepe Serra, director del MNAC, que ha donat suport des dels seus inicis.

L’alcalde també ha agraït la confiança d’altres institucions culturals, com el Museu del Disseny de Barcelona – DHUB, el Museu Diocesà i Comarcal de Lleida, el Museu Frederic Marès, el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, el MUHBA, la Universitat de Barcelona i el Museo Nacional del Prado, així com el suport de les administracions municipals. Ha subratllat que aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de diverses administracions públiques que han finançat gairebé 2,8 milions d’euros i, per tant, per l’ajuntament només ha suposat una inversió de 1,4 milions d’euros.

Finalment, ha apuntat que el Museu té la voluntat de promoure el coneixement dels segles XV i XVI a Catalunya, mitjançant la col·laboració establerta amb la Càtedra del Renaixement de la Universitat de Barcelona.

Inauguració

El proper 15 de desembre tindrà lloc la inauguració del nou Museu del Renaixement, que ocupa i omple de contingut el remodelat Palau de Requesens. L’acte institucional serà presidit pel Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa.

L’acompanyaran la sra. Sònia Hernández, consellera de Cultura, el delegat del govern a Barcelona, el rector de la Universitat de Barcelona i els directors/res de les institucions museístiques catalanes prestadores d’obra.

La inauguració comptarà amb la desfilada de tres entitats de la Festa del Renaixement de Tortosa i amb un diàleg teatral, a cura de les actrius Sílvia Bel i Ainara Elejalde basat en fragments de l’epistolari d’Estefania de Requesens. A continuació el públic podrà visitar gratuitament el Museu, que tancarà portes a les 19 h.

Actualment, el museu ja compta amb gairebé el 95% de les peces instal·lades.

El Palau de Requesens

La família Requesens fou una de les nissagues més importants del segle XVI a Catalunya. Va quedar vinculada molt estretament a la vila de Molins de Rei l’any 1430, quan Galceran de Requesens rebé el privilegi de convertir-la en baronia i començà a construir-hi el seu palau.

El Palau de Requesens s’havia de convertir en un punt de parada habitual en els viatges de nombrosos monarques i els seus seguicis, des de Joan II de Catalunya i Aragó fins a Felip II, passant pels Reis Catòlics i, de manera molt destacada, l’emperador Carles V, que s’hi allotjà en diverses ocasions.

L’edifici va ser declarat bé cultural d’interès nacional l’any 1949. Avui té per missió donar a conèixer l’art i la cultura del Renaixement, així com el paper que va tenir la vila de Molins de Rei en aquest període.

Obres procedents dels principals equipaments museístics de Catalunya i del Museo Nacional del Prado

El Renaixement és un dels períodes més fascinants de la història de la humanitat, una època marcada per la rellevància de l’art i la cultura, però també per grans descobriments, avenços científics i personalitats singulars. Durant el segle XVI, la vila de Molins de Rei va tenir un paper rellevant en aquest període gràcies a la família Requesens, el seu palau i la seva estreta relació amb Carles V i Felip II.

Avui, Molins de Rei recupera el Palau de Requesens per ubicar-hi el Museu del Renaixement, el primer museu monogràfic dedicat a explicar l’art i la història d’aquesta època. El museu exposarà peces de la col·lecció municipal, així com altres obres cedides per institucions museístiques, com el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Història de Barcelona, el Museu Frederic Marès, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Diocesà i Comarcal de Lleida, la Universitat de Barcelona, i el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), juga un paper clau en la difusió del patrimoni artístic de Catalunya mitjançant la cessió d’obres de la seva col·lecció a altres museus d’art del país. Aquestes col·laboracions són una aposta radical i decidida per posar a l’abast de tothom la col·lecció nacional d’art i permeten que obres de gran valor arribin a un públic més ampli, enriquint les exposicions i reforçant la xarxa de cooperació entre les institucions culturals de Catalunya. A través d’aquests préstecs i dipòsits, el MNAC contribueix a la preservació i visibilització del patrimoni artístic català, enfortint la seva identitat cultural.

El Museo Nacional del Prado també ha cedit obra, en el marc del programa #ElPradoExtendido, una iniciativa que busca ampliar la presència de les seves obres arreu d’Espanya. Aquest projecte coordina el dipòsit de més de 3.400 peces en més de 60 museus nacionals, promovent activitats conjuntes d’educació, recerca, i preservació del patrimoni cultural, per apropar l’art i lacultura a la societat.

Web del Museu del Renaixement

Museu del renaixement

A partir d’avui està actiu el web del Museu del Renaixement, on es pot trobar informació del Museu, de la col·lecció (amb imatges i explicacions de totes les obres), l’agenda d’activitats, així com altres recursos consultables: arxius d’àudio de les audioguies, vincles a models 3D d’algunes obres i diversos documents descarregables en PDF.

Audioguia

Entre les novetats que s’estan implementant per tenir-ho tot a punt per l’obertura, hi ha el servei d’audioguia, que es podrà escoltar directament al mòbil a través d’un codi QR, o des de l’ordinador accedint a la pàgina web. El servei, gratuït, estarà disponible en català, castellà i anglès.

També en aquests tres idiomes estaran disponibles els programes de mà del museu que, amb un disseny acurat, ofereixen informació sobre l’espai i el seu contingut, la distribució per plantes i els horaris de l’equipament.

Projecte educatiu

El Pla Educatiu del Museu del Renaixement, que ja es va presentar al Consell Escolar de Molins de Rei i que es troba actualment en fase de prova i avaluació de les seves primeres quatre activitats, té com a objectiu convertir el museu en una referència educativa sobre l’època del Renaixement, tant a nivell local com nacional, a través d’una programació estable, inclusiva i accessible.

Es basa en el treball col·laboratiu amb la comunitat educativa, oferint activitats adaptades a diferents nivells escolars d’infantil, primària, secundària i batxillerat, integrant història, art, patrimoni, ciència i tècnica en les seves propostes. Totes les activitats del Museu del Renaixement compten amb una fitxa didàctica que vincula els aprenentatges proposats amb les competències curriculars que es treballen a l’escola.

El pla també nclou l’avaluació contínua, la comunicació amb els agents educatius i el posicionament com a centre cultural i educatiu. El pla s’actualitzarà regularment per garantir-ne la qualitat i l’eficàcia. En paral·lel, les propostes del Museu del Renaixement s’han incorporat també al Pla Educatiu de Vila (PEV) de Molins de Rei.

La Remolina

El públic familiar és un dels públics estratègics del museu. Aquells infants que vinguin amb les seves famílies podran dur a terme (gratuïtament, inclòs en el preu de l’entrada) el joc de pistes “Remolina de Requesens i els secrets del palau”, un recorregut autoguiat d’observació per les sales del museu que es pot fer de manera lliure i on els més menuts de la casa hauran de fer d’investigadors de la mà de la petita protagonista, la Remolina de Requesens.

Es tracta d’un personatge fictici, creat expressament pel Museu del Renaixement a partir de la inspiració en un dels seus elements ornamentals conservats. Segons la seva història, la Remolina va ser una jove que va viure al Palau al segle XVI i que, a més, es convertirà en una capgrossa que ja està en procés de producció artesanal i que veurà la llum a principis de 2025. La seva capgrossa serà adoptada per la colla gegantera de Molins de Rei.

Recerca acadèmica

La Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Molins de Rei van acordar la creació de la Càtedra UB d’estudis del Renaixement eal 2023, amb l’objectiu d’impulsar la recerca i la difusió d’aquest període històric i el seu impacte a Catalunya, especialment a Molins de Rei.

La càtedra promou activitats com beques, seminaris, trobades científiques i premis, a més de col·laborar amb les commemoracions locals i dotar de contingut científic el Museu del Renaixement.

També potencia la projecció internacional dels estudis renaixentistes i dona suport a joves investigadors. La Càtedra reforça el posicionament de Molins de Rei com a ciutat de cultura i patrimoni, i al mateix temps dota al museu d’una eina acadèmica d’alt nivell.

Presència a les xarxes socials

El Museu del Renaixement és present a les xarxes socials (Twitter, Instagram i Facebook), on ha tingut molt bona rebuda, amb xifres de seguidors molt positives especialment a Instagram (770) i a X (308), en els seus prop de 6 mesos d’activitat, des de la seva data d’obertura, el juny de 2024. La seva tendència és clarament ascendent.

Informació pràctica

Accessibilitat

El Museu del Renaixement té un alt compromís amb l’accessibilitat física, sensorial i cognitiva. En una primera fase el museu compta amb encaminament podotàctil a l’entrada principal, mapes hàptics de situació a les tres plantes, bucle magnètic d’inducció a la zona del mostrador de recepció i a la sala d’actes, mostrador a doble alçada per a persones usuàries de cadira de rodes, lavabo plenament accessible a la planta baixa, guixetes i ascensor amb etiquetatge i botonera en Braille, cadira de rodes disponible a petició i espais accessibles per a persones amb mobilitat reduïda en un 90%.

El museu continuarà implementant mesures i recursos per fer-lo cada cop més accessible i inclusiu.

– Horaris

El nou Museu es podrà visitar de dimecres a diumenges, amb els següents horaris: dimecres i dijous de 10 a 14 h i de 15 a 18 h, divendres i dissabtes, de 10 a 14 h i de de 15 a 19 h, diumenges i festius de 10 a 15 h. Els dilluns i dimarts no festius l’equipament romandrà tancat al públic, però podrà acollir activitat educativa amb reserva prèvia.

Preus

L’entrada individual general tindrà un preu de 5,00€. Podràn adquirir l’entrada amb un preu reduït de 2,50€ les persones pertanyents a algun dels col·lectius següents: les persones de 65 anys o més, les persones pensionistes, les persones titulars del Carnet Jove, del Carnet d’Estudiant Internacional, les famílies nombroses o monoparentals.

Tindran dret a entrada gratuïta prèvia acreditació corresponent:

– Els/les menors de 16 anys

– Les persones en situació d’atur

– Les persones membres de l’ICOM (International Council of Museums)

– Les persones membres de l’AMC (Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya)

– Els guies turístics oficials

– Els/les professionals docents

– Els/les professionals de premsa

– Les persones amb certificat de discapacitat (i el seu acompanyant, en cas de requerir-ne)

– Les famílies d’acollida

Dies de portes obertes

El Museu del Renaixement obrirà gratuïtament el primer diumenge de cada mes, a banda dels dies festius assenyalats com l’11 de setembre, el 18 de maig (Dia Internacional dels Museus). A banda, l’Ajuntament de Molins de Rei podrà determinar altres dies d’obertura gratuïta.

Dies de tancament

El museu tancarà els dies 25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener i 1 de maig.

Botiga

El Museu del Renaixement no compta amb una botiga pròpiament dita, però sí amb un espai específic destinat a la venda de producte a la zona de recepció. En aquest espai hi haurà a la venda llibres i productes de marxandatge del museu.

S’hi vendran llibres editats per l’Ajuntament de Molins de Rei, que fins ara no disposava d’un punt de venda per aquestes publicacions d’interès històric i patrimonial, però també llibres fruit dels acords amb altres editorials i distribuïdores centrats en l’àmbit de l’art i la història del Renaixement.

També s’hi vendran productes de marxandatge del museu, amb el seu logotip i també amb imatges d’algunes de les obres d’art que s’hi exposen.

Serveis

La sala “La Gòtica” continuarà sent un espai per acollir activitat diversa i funcionar com la sala d’actes del museu, amb cadires renovades i completament equipada a nivell de wifi i equipament audiovisual. En breu estaran disponibles nous preus per poder-la llogar de manera independent del museu o, també de manera opcional, amb la possibilitat d’accedir a través de la porta principal i fent ús del vestíbul del museu com a espai de recepció.

Nova Oficina de Turisme de Molins de Rei: un salt qualitatiu en serveis

El vestíbul del Museu comptarà amb la nova Oficina d’Informació Turística de Molins de Rei. Aquesta oficina ja ha estat registrada i adherida a la Xarxa d’Oficines de Turisme de la Generalitat de Catalunya. L’oficina és de titularitat municipal, però serà atesa pel personal del museu d’atenció al visitant i informació turística.

Per tant, es gestionarà des del museu però es coordinarà de manera efectiva amb l’àrea de turisme de l’Ajuntament per tal de poder donar informació de tota l’oferta turística de la vila (esdeveniments, gastronomia, comerç, rutes i altres recursos).

Es tracta d’un salt qualitatiu comparat amb el punt d’informació que hi havia situat fins ara a l’edifici del Mercat Municipal perquè, a més, comptarà amb una pantalla tàctil amb el programa Infotourist que permet l’accés i consulta de tots els materials, fulletons i plànols de tota la Xarxa d’Oficines de Turisme de Catalunya.

El Palau de Requesens, nou epicentre d’actes acadèmics, institucionals i culturals

Al llarg del 2024 el Palau de Requesens ha acollit a la seva sala d’actes, “La Gòtica”, tot un seguit d’actes de caire tan institucional com acadèmic i cultural, presentacions de llibres, xerrades així com altres actes relacionats amb la vila:

Febrer / Exposició “Transitar”, projecte expositiu itinerant de la Diputació de Barcelona organitzat per l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Molins de Rei

Juny / Seminari Internacional “Governança, negociació i conflicte a les societats de la Corona d’Aragó (segles XII-XVIII)”, organitzat per l’Associació d’historiadors de la Corona d’Aragó, i la Càtedra UB d’Estudis del Renaixement de Molins de Rei.

Setembre / Exposició de gegants en el marc de la Festa Major, organitzada per la Colla Gegantera de Molins de Rei, on es van exposar tant els Vells i els Nous de la vila, com els gegants convidats de Madrid i Calahorra.

Novembre / Exposició del XIX Concurs de Dibuix i Pintura Lluís Fisas i Moreno, organitzat pel Cercle artístic de Molins de Rei i l’Ajuntament de Molins de Rei, amb una mostra dels més de 500 dibuixos inspirats en el tema “Fes d’artista del Renaixement i pinta el teu retrat”.