El Museu del Renaixement va obrir aquest diumenge les seves portes amb l’objectiu d’acostar aquest període històric a la ciutadania

Ubicat a l’emblemàtic Palau de Requesens de Molins de Rei, es converteix en el primer museu monogràfic sobre els segles XV – XVII, on es reivindica la importància de l’art, però també de la història, la tècnica i la ciència. El museu es nodreix de peces de diversos equipaments culturals incorporant obres de gran valor, com per exemple el tapís ‘Triomf del Temps sobre la Fama’, provinent del MNAC. La consellera de Cultura, Sònia Hernández, va assegurar que es tracta d’un projecte amb un “model renovador” que aporta “lectures riques i diverses”. “És un exemple d’aposta pel patrimoni públic”, va subratllar.

El municipi de Molins de Rei ha culminat avui el seu projecte més important de recuperació de la memòria històrica, de creació de valor patrimonial i d’interès turístic. Es tracta del Museu del Renaixement, ubicat al Palau de Requesens, un edifici que forma part del patrimoni arquitectònic català originari de l’època. El relat del museu s’articula al voltant de tres temes: la història dels Requesens a Molins de Rei, les principals característiques de l’art del Renaixement i la vida quotidiana al segle XVI.

Pel que fa a la inversió, s’hi ha invertit prop de 3 milions d’euros, amb un 70% finançat amb subvencions europees. L’equipament compta amb un centenar de peces, diverses de les quals provenen d’altres llocs com per exemple del Museu Municipal de Molins, del Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Frederic Marés, el Museu d’Història de Barcelona i el Museu de Lleida. També hi ha una obra que prové del Museo del Prado de Madrid i una peça del Museu Tèxtil de Terrassa.

La joia de la corona és un tapís gegant que fa 5 mestres d’alt i 9 metres de llarg, confeccionat al taller Willem Dermoyen de Brussel·les. La peça, que porta per títol ‘Triomf del Temps sobre la Fama’, la va comprar la Generalitat l’any 1557 per decorar el Palau. Fins ara estava al dipòsit del MNAC i forma part de la Col·lecció d’Art de la Generalitat de Catalunya. Altres obres destacades són una caixa amb calaixos, una copa i un rellotge del Museu del Disseny-DHub, el retrat ‘L’emperador Carles V’ del Museu Nacional del Prado, o l’element escultòric ‘Claustra’.

Si bé les obres que s’hi poden trobar tenen una gran rellevància, el director del museu, Damià Martínez, va assegurar que la feina de l’equipament no és només la de “preservar el patrimoni cultural”, sinó també “apropar-lo” a la ciutadania, fer-lo “accessible” i “promoure” la investigació. “A partir d’ara el Museu del Renaixement juga aquest paper, una potent eina al servei de l’educació i la generació de coneixement”, va afirmar durant l’acte d’inauguració.

En la mateixa línia es va pronunciar Hernández, que va afegir que un dels objectius de les institucions és fer que el museu sigui “accessible” a la ciutadania. La consellera també va voler recordar que el projecte s’ha pogut tirar endavant gràcies a la complicitat de totes les parts implicades, així com la decidida aposta de l’ajuntament del municipi.

Precisament el seu alcalde, Xavi Paz, va destacar la importància d’un període caracteritzat per un esperit de “curiositat, unió i innovació”. De fet, el batlle va posar en valor que el moment en que la humanitat pot avançar cap a un futur millor és, precisament, quan abraça “la ciència i l’humanisme”. “En un món on, de vegades, les veus del negacionisme es fan sentir massa fort, el Renaixement ens recorda la importància de defensar el coneixement, la raó i la dignitat humana”, va concloure.

Finalment, el darrer en prendre la paraula va ser el delegat del govern a Catalunya, Carlos Prieto que va subratllar que la cultura “no és un luxe” sinó “una necessitat”. “Cada euro que invertim en cultura és una inversió en pau, convivència i progrés”, va insistir, “per això és un deure de les administracions seguir-la fomentant perquè arribi a cada llar”. El delegat també va recordar que és la millor manera de “contrarestar discursos” que busquen dividir la societat i construir un futur “basat en el coneixement i el progrés”.

La presentació i inauguració del Museu del Renaixement es va fer aquest diumenge al matí davant de desenes de persones, juntament amb una desfilada d’entitats de la Festa del Renaixement de Tortosa. L’acte també va comptar amb un diàleg teatral a càrrec de les actrius Sílvia Bel i Ainara Elejalde. Durant tota la jornada d’ahir, l’equipament va obrir les seves portes a les persones que el van voler visitar fins a les set de la tarda.

Font: ACN