La cerimònia d’entrega de guardons es va celebrar al Teatre Nacional de Catalunya. 20 personalitats i 10 entitats guardonades enguany, entre les que a més de Solidança hi va ser la castellera gavanenca, Aurora Batet

Solidança ha emès un comunicat explicant que “suposa un gran honor aquest reconeixement dels vint-i-set anys de treball per la inserció sociolaboral a persones en situació de vulnerabilitat social de l’entorn”.

“Hi ha un gran recorregut de molt esforç, lluita i treball que ens ha permès construir el gran projecte que és Solidança”, expliquen.

Finalment des de la Fundació Solidança, ubicada a Sant Joan Despí, asseguren que aquest guardó “és un homenatge a totes les persones que des del 1997 heu apostat per Solidança i per totes les persones que han col·laborat, treballat i participat en el conjunt d’activitats que ha realitzat l’entitat”.

La missió de la Fundació és lluitar per la inserció i formació de les persones en situació de vulnerabilitat de l’entorn, a través d’activitats vinculades a la gestió de residus i a l’economia circular.

Aurora Batet, premiada de mans del president de la Generalitat Salvador Illa amb la creu de Sant Jordi

Illa va explicar l’atorgament de la distinció, perquè Batet, “va ser pionera en el món dels castells i va obrir el camí perquè les dones participessin regularment en aquesta tradició festiva, trencant estereotips i barreres de gènere i pel seu important paper en la promoció de la igualtat dintre del món de la cultura popular“.

Batet, nascuda al 1936 en una família de castellers, el pare i tres germans, ja es va començar a enfilar a les torres humanes amb només 7 anys, fent d’anxaneta amb els Xiquets de l’Eramprunyà, la colla que va fundar el seu pare a Gavà, i també va actuar amb les agrupacions Colla dels Xiquets de Valls, la Colla de la Muixerra dels Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

En aquella època, segons precisa ella mateixa “això no era gens habitual perquè, en general, ni les nenes ni les dones teníem les mateixes oportunitats”. Des que va començar el 1947, fins que ho va deixar el 1951, va pujar en els principals castells de l’època, els de set pisos i el pilar de cinc.

La Creu de Sant Jordi

La distinció es va crear el 1981 i qualsevol persona, grup de persones o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna altra persona, ja sigui física o jurídica.

L’elecció de les personalitats distingides amb aquest guardó ha volgut respectar, com ja ha estat palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere.

També reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats guardonades, així com la representació territorial.