La ciutadania pot presentar les seves aportacions i al·legacions fins al 8 de març. Publicat el passat 21 de gener al BOE, el PAR no contempla cap mesura per reduir significativament l’impacte acústic que genera la infraestructura aeroportuària sobre la ciutat de Castelldefels

El passat 21 de gener es va publicar al BOE el Pla d’acció contra el soroll de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona – El Prat (PAR) i l’Ajuntament de Castelldefels, un cop més, mostra la seva més enèrgica protesta, ja que segons exposa en un comunicat, “no es contempla cap de les seves propostes per reduir al màxim les molèsties i afectacions en salut i qualitat de vida que pateixen els nostres veïns i veïnes a causa del soroll i la contaminació de l’aire produïda pel vol d’avions”.

Què suposa aquest nou Pla d’Acció contra el Soroll per a Castelldefels?

Es tracta d’un document associat al Mapa Estratègic del Soroll de l’Aeroport (Fase IV), que ja va comptar amb el rebuig de l’Ajuntament de Castelldefels (per no incloure les dades de les afectacions del soroll dels avions a la ciutat), i que “no presenta cap reducció dràstica de l’impacte acústic de la infraestructura aeroportuària sobre la nostra ciutat”.

“De les mesures proposades en el PAR amb relació a Castelldefels, cap significa una disminució de l’impacte acústic actual sobre el nostre territori. Es tracta d’aportacions de contenció i no de mitigació, perquè no hi ha variació en les seves actuals premisses de funcionament, com configuracions, ús de pistes, nombre d’operacions, ús nocturn, arquitectura, etc”, asseguren.

OMSICA

La Directiva Europea sobre avaluació i gestió del soroll ambiental estableix que els Estats membres de la Unió han d’elaborar Plans d’Acció contra el Soroll amb l’objectiu d’afrontar en el seu territori les qüestions relatives al soroll i als seus efectes, inclosa la reducció del soroll (si fos necessària) dels grans aeroports, com és el cas de l’Aeroport del Prat.

Presentació de propostes i al·legacions fins al 8 de març

Els veïns i veïnes, organitzacions, associacions i organitzacions de les poblacions afectades pel soroll de l’Aeroport poden presentar observacions, propostes i al·legacions a la proposta de Pla d’Acció contra el soroll, ara publicada.

El període de presentació d’al·legacions acaba el dissabte 8 de març.

Un document d’al·legacions consensuat

En la darrera reunió de la Taula de Participació Ciutadana de l’Aeroport (TAPACIA), celebrada el passat 5 de febrer, la representació de l’Ajuntament de Castelldefels i de les entitats que formen part d’aquest òrgan de participació van consensuar un document d’al·legacions al Pla d’Acció contra el Soroll (PAR) de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona – El Prat.

Algunes de les mesures que es proposen en aquest document són les següents:

• Es recorda que “Castelldefels és el municipi amb major població afectada pel soroll de les operacions aeronàutiques de l’aeroport”.

• Per aquest motiu, cal “sol·licitar que tota la població afectada a Castelldefels sigui considerada a tots els efectes i en tots els possibles estudis i informes futurs, com a zona d’especial afectació, en l’inventari de zones de conflicte del PAR i la seva població comptabilitzada com afectada pel soroll”.

• És necessària una nova mesura operacional consistent en estudiar i analitzar, mitjançant la realització dels estudis de simulació corresponents, la reducció en la població afectada pel soroll que suposaria un repartiment dels aterratges en configuració no preferent EST entre les capçaleres de pista 06L i 06R, si, amb la seva aplicació, es constata aquesta reducció.

Segons el consistori cal adoptar les següents mesures:

1.Procediment operacional d’abatiment de soroll de prohibició-restricció mediambiental de l’ús de la pista principal (24R-06L) durant tot el període nocturn, tret de per raons de seguretat o quan no hi hagi una altra pista disponible (obres en el camp de vols, tancament d’altres pistes operacions excepcionals, meteorologia adversa, vols ambulancia, aeronaus d’estat i altres similars).

2.Reducció en un 50% del nombre d’operacions durant el període nocturn en un termini de 10 anys prenent com a base les dades de 2024 i a partir de 2025.

Font: Ajuntanent de Castelldefels