El festival Dansa Contemporània 2025 quedarà vertebrat pel projecte ‘Vibracions’, amb què es vol explorar el vincle entre cos i so, i on la música esdevé motor del moviment

La cita arrencarà el 14 de març a Cornellà de Llobregat, amb un espectacle de ballet aeri que s’estrena a Catalunya sota el nom de ‘Sylphes’ i que incorpora moviment al ritme de música de Vivaldi.

El festival se celebrarà en 12 ciutats de l’entorn de Barcelona com Sabadell, Granollers o Badalona, i clourà el 30 de març amb una gran festa al parc de la Ciutadella de la capital catalana, amb dansa i música en directe de la mà de Brodas Bros i Nación Funk All Stars, amb la participació de Pere Faura com a mestre de cerimònies.

La cita es desenvolupa en una dotzena de localitats de l’entorn de Barcelona, concretament, i al marge de la capital catalana, als municipis de Badalona, Cornellà, el Prat, Esplugues, Granollers, l’Hospitalet, Sabadell, Sant Cugat, Santa Coloma, Terrassa i Viladecans. La inauguració es farà a Cornellà de Llobregat, amb l’estrena a casa nostra de ‘Sylphes’, un espectacle aeri de gran format a més de 35 metres d’alçada.

Justa abans de l’espectacle, les escoles de dansa de la ciutat presentaran diferents peces curtes per donar la benvinguda a la vuitena edició del festival, acompanyades de Pere Faura com a mestre de cerimònies. Les escoles de dansa participants són Absolute Dance Escola de Ball, Escola de dansa Amparo Ruiz, Escola de dansa Eva Gris, Star Dance Studio i TP Dance Center.

El festival mantindrà la programació de coproduccions en estrena com a pilar fonamental, entre elles ‘Monument’, d’Àngel Duran, ‘Inaudit’, d’Adrián Vega i Adriano Galante, o ‘Altars profans’, de Maria Magdalena Garzón’, entre d’altres. “És un festival metropolità, que federa els esforços dels ajuntaments que en formem part, que posa a primer nivell cultural la dansa que es fa en aquest país, de tota mena, des de la clàssica fins a la contemporània”, ha destacat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

En aquest sentit, ha destacat una de les novetats destacades, com ho és la incorporació per primer cop en la història del festival del Gran Teatre del Liceu. “És un festival obert que, a més a més, aquest any, jo crec que d’una forma molt paradigmàtica, té lloc des del Liceu fins a una estació de metro”, ha afegit.

De fet, les estacions suburbanes de la ciutat seran un exemple del canvi de ritme que suposa el dia a dia a la capital i la parada que implica la dansa com a expressió artística. “Això té un valor incalculable des del punt de vista de l’accessibilitat dels drets culturals, de l’accés a la ciutadania”, ha afegit.

Festival vibrant

Enguany, el fil conductor del festival és el projecte ‘Vibracions’, que explora el vincle entre cos i so. “Per donar importància a la música com a element a destacar dins de les peces de dansa, el que treballem és la relació entre el moviment i el so, i aquest projecte es materialitza principalment permeant dins de la programació en diferents ocasions i en tots els municipis diferents espectacles gratuïts o de sala”, ha destacat la coordinadora del festival, Giulia Poltronieri.

Això integra escoles de dansa, professionals de la coreografia i professionals de la música: “S’uneixen amb la voluntat d’apropar a les escoles de dansa noves formes de veure la música, la coreografia i la creació artística, i a partir d’aquí es creen unes petites mostres que es poden veure perquè són obertes al públic i són gratuïtes”, ha afegit.

La cita es clourà amb una gran festa que tindrà lloc el 30 de març al parc de la Ciutadella de Barcelona. “Serà increïble, una festa per la dansa, per ballar, ballar i ballar, i passar-s’ho bé”, ha destacat la coordinadora.

Font: ACN