Aquest mes de març, CineBaix aposta per una programació feminista que qüestiona i sacseja la realitat, amb la voluntat de transformar-la
CineBaix presenta “Mirades necessàries”, un cicle de cinema feminista que convida a qüestionar les estructures de poder, a sacsejar consciències i a explorar històries que desafien els relats hegemònics. Aquesta programació inclou històries sobre la identitat, el cos i les relacions de poder en contextos diversos, sovint invisibilitzats.
Estrenada i presentada amb col·loqui a CineBaix el dia 28 de febrer, a partir del 7 de març encara es podrà veure Memorias de un cuerpo que arde, de la directora costa-riquenya Antonella Sudasassi, un film que dona veu a tres dones que van créixer en un context repressiu on la sexualitat era un tabú. Ara, a la maduresa, comparteixen els seus records, secrets i desitjos amb una franquesa inusual, mentre els seus relats prenen cos en una altra dona que encarna les seves vides.
També des del dia 7, es podrà gaudir d’Un bany propi, de la directora valenciana Lucía Casañ Rodríguez, una mena de tragicomèdia íntima sobre la recerca d’independència i llibertat de la dona, sobre la necessitat d’un espai propi per a la creació, inspirant-se en les reflexions de Virginia Woolf i posant de manifest les barreres que encara avui persisteixen.
Dins d’aquest cicle, i també en aquesta primera setmana, es podrà veure Mujeres calvas, un documental de Sandra Román que se submergeix en la vida de dones amb alopècia que lluiten per la normalització i visibilització dels seus cossos.
En una societat que imposa normes rígides sobre l’aparença femenina, elles converteixen la seva experiència en un acte de superació i reivindicació, trencant estigmes i obrint camí per a altres dones. El diumenge 9 de març la projecció estarà acompanyada d’un col·loqui amb Anna Díaz, membre del col·lectiu “A Pelo!”
A partir del 14 de març, s’estrenarà La revolución de las musas, de Mar Nantas, Yaiza de Lamo i Juno Álvarez. El film revisita el paper de les muses i les treballadores sexuals en la història de l’art, qüestionant-ne la passivitat i reivindicant-les com a cocreadores invisibilitzades.
A través d’un joc cinematogràfic que reinterpreta grans artistes del passat en un context contemporani, la pel·lícula exposa les dinàmiques de poder i abús que han marcat la història de l’art. El dissabte 15 de març a les 20.00 h, hi haurà presentació i col·loqui amb les directores.
També a partir del dia 14, es projectarà Secretos de un crimen, de l’índia Shefali Bhushan, on la Santosh, que acaba d’enviudar, hereta la feina del seu marit com a agent de policia en una zona rural de l’Índia. Quan es troba immersa en la investigació del cas d’una nena violada i assassinada, en un ambient asfixiant i misogin, una carismàtica investigadora és reclutada per solucionar el cas, i la Santosh hi veu un punt de suport feminista en aquest món corrupte i patriarcal.
Finalment, a partir del 28 de març, estrenarà La furia, de Gemma Blasco, una pel·lícula que aborda el dolor i la solitud de l’Àlex, una jove actriu que és violada en una festa i es veu qüestionada pel seu propi germà. Aïllada i consumida per la vergonya i la culpa, troba en el teatre, i especialment en el personatge de Medea, una manera de canalitzar la seva ràbia i de transformar el seu dolor en una força poderosa.
Amb “Mirades necessàries”, CineBaix referma el seu compromís amb un cinema que sacseja consciències i dona veu a històries que massa sovint són invisibilitzades.