Des de la seva fundació el 13 de març de 1925, Soler i Sauret ha estat protagonista en la transformació del transport al nostre territori, adaptant-se a les necessitats canviants de la societat i apostant per la innovació i la sostenibilitat. Actualment, l’empresa compta amb 260 empleats, 130 vehicles i transporta a més de 8,5 milions de passatgers anualment

L’empresa de transport de viatgers Soler i Sauret celebra aquest any el seu centenari de trajectòria en el sector, consolidant-se com un referent en la mobilitat del Baix Llobregat.

L’acte oficial de la celebració va tenir lloc aquest 13 de març al vespre, a l’Auditori del Palau Falguera a Sant Feliu de Llobregat, i va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Salvador Illa; alcaldesses i alcaldes dels municipis on opera (Avinyonet del Penedès, Vallirana, Cervelló, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Sant Joan Despí, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Castellví de Rosanes, Martorell, Sant Vicenç dels Horts, Torrelles de Llobregat i Valldoreix), autoritats locals i representants del sector del transport.

L’acte el va obrir el conseller delegat de l’empresa, Joan Soler, que va destacar la importància de la mobilitat com a palanca per generar riquesa i prosperitat per transformar el territori, objectiu que ha guiat l’evolució de l’empresa des de 1925. També va agrair als titulars dels serveis, les persones usuàries i els agents socials la confiança rebuda durant aquest anys, i especialment la dedicació i voluntat de treballadors i familiars sense els qui no hauria estat possible arribar fins on son avui.

En la seva intervenció, el cap del Govern va lloar la feina centenària de l’empresa: “tant de bo que avui hi hagués més Solers i Sauret. Tant de bo que hi hagués més empreses com la vostra”. Una empresa que segons Illa, té “voluntat de no només fer un projecte empresarialment viable, és a dir, que generi prosperitat, sinó també retornar a la societat.” En aquest sentit, Illa va dir que creia que “és una empresa familiar que té una mirada a llarg termini” que a més “introdueix un caràcter específic, singular” que segons Illa “és molt positiu per l’economia i pel país tenir empreses familiars”.

Per la seva banda, la Sra. Lourdes Borrell, Alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat, va considerar que no es pot deslligar la companyia de la història, el present i el futur de Sant Feliu. Reconeixia amb orgull la important tasca que han dut a terme les dues famílies i la resiliència per adaptar- se a tots els canvis viscuts al llarg d’aquests 100 anys.

Lluïsa Moret, Presidenta de la Diputació de Barcelona va destacar el paper de Soler i Sauret com agent de canvi a la vida dels ciutadans i com a símbol d’empresa que ha evolucionat mantenint-se fidel al seus orígens i arrelada al territori. També ha reivindicat la mobilitat com a dret fonamental de la ciutadania que cal garantir amb aliances público-privades. Moret va tancar la seva intervenció posant a Soler i Sauret com a referent d’innovació, de mobilitat sostenible i de feminització del sector.

Duerant la seva intervenció, Antoni Cañete, President de PIMEC va reivindicar el paper importantíssim del petit empresari per al desenvolupament del territori recordant els orígens de Soler i Sauret. “Amb aquest aniversari, no només demostreu la vostra tenacitat al llarg del temps. Esteu demostrant la fortalesa de tot el teixit empresarial català. Sou el gran exemple que les empreses familiars poden durar i créixer en el temps, mantenint l’esperit amb la qual es van fundar.”

Josep María Chavarría, President de FECAV va posar en valor el model d’empresa de Soler i Sauret: “Un model d’empresa que, molts cops, prioritza donar el servei que requereix i demana l’usuari, per damunt d’altres objectius, inclús per davant de la rendibilitat.” Chavarría va considerar també que la innovació i la recerca de millora contínua és un altre dels factors clau per a l’èxit de Soler i Sauret.

Finalment, Genoveva Català, Presidenta del CECBLL va reconèixer el mèrit de Soler i Sauret i va agrair la col·laboració de l’empresa amb el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

Un segle d’història i compromís amb la mobilitat

Soler i Sauret va néixer en 1925 arran d’un decret que obligava a la unió de transportistes.

Dues empreses, una d’Avinyonet del Penedès i una altra de Vallirana van decidir unir-se sota el nom de Soler i Sauret. Va iniciar la seva activitat connectant Avinyonet amb l’estació de Molins de Rei i, poc després, va ampliar el seu servei fins a Barcelona.

Durant la Guerra Civil, l’empresa va ser col·lectivitzada i va perdre vehicles, però després del conflicte es va reconstruir i va modernitzar, creixent amb l’expansió demogràfica dels anys 50 i 60.

En els 90, es va consolidar en la xarxa metropolitana de Barcelona i va ampliar els seus serveis urbans.

Des de 2015, ha apostat per la sostenibilitat amb autobusos híbrids i elèctrics, i al 2024 va aconseguir xifres rècord de passatgers.

Avui amb un equip de 260 col·laboradors i col·laboradores, una flota amb 130 vehicles més sostenibles, alguns d’ells de zero emissions, un bon equip tècnic i les noves instal·lacions, continua liderant el transport al Baix Llobregat.