Després que un informe tècnic revelés danys estructurals greus, el 25 de març de 2024 es va desallotjar l’edifici El Barco d’Esplugues, on vivien 38 famílies. Un any després, sense rastre de l’edifici, 15 de les famílies han estat reallotjades i 21 han rebut indemnitzacions per un import mínim de 10.000 euros
Les dues famílies restants, que ocupaven il·legalment els seus habitatges, no han rebut cap compensació. Fent la vista enrere, l’alcalde d’Esplugues, Eduard Sanz, que va gestionar l’emergència quan era primer tinent d’alcalde, creu que van actuar “com tocava” i que s’ha donat una resposta “adequada” a les famílies afectades. El batlle quantifica en més de 500.000 euros els recursos municipals destinats a l’emergència.
A dos dies del primer aniversari del desallotjament, al parc dels Torrents d’Esplugues de Llobregat no queda cap rastre del Barco, l’emblemàtic edifici construït el 1949 i enderrocat a finals del passat mes d’agost. Estava ocupat per 38 famílies que hi vivien de lloguer i que van ser desallotjades degut al mal estat de l’immoble, que tenia les galeries apuntalades i nombroses esquerdes i forats.
A finals de febrer de l’any passat, després de la caiguda d’un fals sostre i d’una revisió tècnica per determinar-ne les causes, el consistori va ordenar l’inici d’unes obres d’emergència i va encarregar un estudi urgent per determinar la naturalesa de les deficiències. Les conclusions d’aquest estudi són les que van forçar l’ordre de treure tots els veïns de l’edifici de forma immediata.
Tot i reconèixer que algunes coses es podrien haver fet diferent, l’alcalde d’Esplugues de Llobregat creu que, davant la situació d’emergència que es va produir, van actuar “com tocava” per garantir la seguretat de les famílies que ocupaven l’edifici. “Entenem el malestar de les famílies, que van viure moments molt durs, però crec que la resposta va ser l’adequada posant per davant les persones”, afegeix en declaracions a l’ACN.
De les 38 famílies que vivien a l’edifici 15 han estat reallotjades en pisos pont de lloguer a l’espera de poder oferir-los un habitatge definitiu. D’aquestes, nou tenien dret a reallotjament per viure-hi des d’abans del 2006, cinc no tenien dret a reallotjament però sí a mesa d’emergència, i a la restant se li oferirà un habitatge a través de mediació.
A aquestes famílies se’ls ha ofert un habitatge de lloguer a l’espera que se’ls pugui atorgar un de protecció oficial també en règim de lloguer. En aquest sentit, el batlle recorda que en aquests moments s’estan fent dues promocions d’habitatges públics de lloguer a la ciutat, al sector Montesa i a la zona de Can n’Oliveres, d’on sortiran els pisos definitius. “Esplugues és una ciutat molt compacta i sigui on sigui segur que estaran contents amb la nova ubicació”, afegeix Sanz.
A 21 famílies més se’ls ha ofert una indemnització en funció dels anys que havien viscut a l’edifici que ha estat d’un mínim de 10.000 euros. També queda pendent retornar algunes fiances i petites compensacions per danys durant les mudances, per exemple.
Eduard Sanz recorda que aquestes solucions, així com l’allotjament temporal a l’inici de l’emergència, han suposat al consistori una despesa superior als 500.000 euros que han hagut d’afrontar sense l’ajut del Govern, tot i tenir les competències en matèria d’habitatge. Aquí, Sanz ha reiterat les crítiques a l’aleshores executiu d’ERC per la seva nul·la voluntat de col·laboració.
El solar de l’edifici, que va ser expropiat per l’Ajuntament perquè s’havia aixecat en terrenys qualificats de zona verda segons el Pla General Metropolità (PGM) del 1976, es destinarà a ampliar el parc dels Torrents. L’inici de les obres, però, encara trigarà perquè l’Ajuntament està intentant sumar les parcel·les adjacents al projecte.
Font: ACN