Les fronteres municipals a Collserola són relatives. No tots els llindars municipals són prou clars; alguns generen polèmica. És el cas de Vallpineda.
Una part dels veïns i veïnes de l’urbanització de Vallpineda vol plantejar la possibilitat de fer una consulta ciutadana per deixar de pertànyer a Molins de Rei i annexionar-se a Sant Cugat del Vallès: voldrien integrar-se al barri de La Floresta, que forma part de la ciutat vallesana.
Lamenten l’abandonament al que consideren que els sotmet l’Ajuntament de Molins de Rei i expliquen que Vallpineda és només a 10 quilòmetres de La Floresta, que compta amb tots els serveis públics que hauria de tenir qualsevol barri. Recorden que els veïns i veïnes de Vallpineda van al CAP de Sant Cugat i que els infants i joves van a l’escola de La Floresta i que només van a Molins de Rei a Correus i a votar. Ja fa una anys, el 2018, es va endegar una campanya anomenada “Vallpineda vol ser un barri de La Floresta”. El llavors alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Canals va advertir que primer calia urbanitzar el barri i que després es podria optar a constituir una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) però que en cap cas es permetria que Vallpineda passés a Sant Cugat.
Set anys després el tema de la connexió a la xarxa de subministrament d’aigua que va deixar sense servei uns quants dies l’urbanització ha revifat la reivindicació del canvi de municipi i de comarca.
I Santa Creu d’Olorda?
L’any 1916 el municipi de Santa Creu d’Olorda, creat el 1820, es va dividir entre Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat i Sarrià. La part de territori que inclou la coneguda ermita va ser atribuïda al llavors municipi de Sarrià. Quan aquest es va integrar a Barcelona, la capital catalana va heretar aquesta part de Santa Creu d’Olorda. Però l’any 2014 l’Ajuntament de Molins de Rei va plantejar que aquest enclavament aïllat barceloní passés a formar part del terme municipal de Molins de Rei, en virtut dels seus vincles històrics i de la seva ubicació geogràfica. D’altra banda, l’any 2016 la gestió de l’ermita va passar al nou Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. El litigi no està tancat.
I Valldonzella?
Hi ha precedents de negociacions i alteracions de termes municipals a la mateixa zona de muntanya. Un altre enclavament de Barcelona, la Peça de Can Mallol, en plena Collserola i envoltat pel terme de Sant Feliu de Llobregat excepte pel nord que connectava amb Sant Cugat, va passar a dependre de la capital del Baix Llobregat, gràcies a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona, que va rebre a canvi una zona adjacent al seu terme d’unes dimensions similars. Aquests terrenys van canviar doncs de Barcelona al Baix Llobregat i viceversa.
D’altra banda, a Sant Feliu encara es planteja la queixa per l’abandonament al que l’Ajuntament de Barcelona té sotmesa la zona de Valldonzella, que limita amb el terme de Sant Feliu de Llobregat, ben a prop de la Torre del Bisbe.
Fotografia: Ajuntament de Molins de Rei