Segons Asaja (Associació Agrària Joves Agricultors), les previsions per a l’any en curs són “optimistes”, especialment en l’agricultura que incrementarà un 6% la sembra; fet que consolida el sector agrari com un dels que millor estan aguantant la crisi i com un sector de futur
[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l balanç de l’any 2012 per al sector agrari català es podria qualificar de “moderadament positiu” en el seu conjunt malgrat la mala climatologia, els incendis a camps i boscos i la crisi; segons Asaja. Així, i segons dades del Ministeri d’Agricultura, la renda global del sector s’ha incrementat un 1,11%. El més beneficiat ha estat l’agrícola, amb un increment generalitzat del preu dels cereals desprès de molts anys de caigudes sistemàtiques. D’aquesta manera, per exemple, el preu del blat ha pujat un 32,4% i el de l’ordi un 35%. De la seva banda, el sector ramader, precisament per l’encariment del preu del cereal, i el lleter, han viscut un any 2012 complicat.
Rosa Pruna, presidenta d’Asaja, ha assegurat que el 2012 ha estat un any “mogut” pel sector agrari català per culpa d’una climatologia complicada, amb pedregades, sequeres, glaçades i incendis, i per la virulència de la crisi econòmica.
[level-premium]
Amb tot, i a l’hora de fer un balanç global del sector, el resultat, ha dit, és “moderadament positiu” perquè, contràriament al que ha succeït en els darrers anys, el sector ha deixat enrere les pèrdues per incrementar un 1,11% la renda global segons dades del Ministeri d’Agricultura.
El sector més beneficiat ha estat l’agrícola, que desprès d’anys de baixades de preus sistemàtiques, el passat 2012 va obtenir bones rendes. Així, l’horta ha tingut un increment de gairebé el 15% dels preus, amb l’enciam romà, per exemple, amb un increment respecte el 2011 del 16,60%.
També els cereals, bàsicament per l’especulació de les grans corporacions mundials, ha vist créixer el preu dels seus productes de manera important. D’aquesta manera, el preu del blat ha pujat un 32,40%, el de l’ordi un 35,30%, i el del blat de moro un 24%.
També s’han recuperat aquest 2012 passat sectors molt castigats com el de la vinya i l’oli principalment gràcies a les exportacions. Així, el preu de l’oli d’oliva verge s’ha incrementat un 11% respecte el 2011, i el del vi blanc, concretament el blanc de DO, ha pujat gairebé un 30%.
A la banda contrària, és a dir, a la dels sectors que han tancat l’any amb pèrdues, estan els lleters i ramaders, que, de retruc, han estat els grans perjudicats per l’augment del preu dels cereals i dels costos de producció en general.
Concretament, el lleter ha tornat a tancar un any “nefast” segons Pruna, amb una pèrdua de dos cèntims per litre de llet, un descens que se suma a l’acumulat els darrers anys i que es veu agreujat per la precarietat dels contractes entre ramaders i compradors, un dels grans reptes ha assolir pel sindicat en vista el 2013.
De la seva banda, els ramaders han hagut d’assumir un important increment del preu del pinso, molt per sobre del de la carn al mercat. Segons Pruna, mentre que el preu del porc i del xai han pujat un 15,4% i un 10,8% respectivament en els últims 12 mesos, el dels pinsos ho ha fet molt per sobre amb encariments del 27,5% del preu de la palla de cereals, un 13,3% del pinso de vedells, un 17,03% el de porcs, o un 40% dels adobs.
Bones perspectives per al 2013
Asaja veu amb “moderat optimisme” la situació del sector per a l’any en curs. Així, Pruna ha apuntat que es preveu un increment de prop d’un 6% de les hectàrees de sembra de blat, ordi i civada.
[/level-premium]