La vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya, ha participat al desdejuni del Fòrum Empresarial del Llobregat celebrat aquest matí, on ha afirmat que “per a que un país sigui competitiu la seva administració ha de ser competitiva” i que “cal simplificar els nivells administratius i evitar duplicitats”
[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]quest matí, la vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya, Joana Ortega, ha participat en un desdejuni del Fòrum Empresarial del Llobregat que s’ha celebrat a l’Hotel Porta Fira Santos, de L’Hospitalet de Llobregat.
Núria Marín, alcaldessa de L’Hospitalet, també ha intervingut a l’acte, i ha recordat que fa tan sols dos dies, en la Jornada de Joves per l’Ocupació celebrada per AEBALL/UPMBALL, posava de manifest la necessitat de generar sinergies i de sumar. El president del Fòrum Empresarial del Llobregat, Manuel Rosillo, ha donat la benvinguda a un acte, que ha comptat amb l’assistència de diferents personalitats de l’àmbit empresarial i polític.
Rosillo ha recordat que l’objectiu actual de les empreses es basa en guanyar en competitivitat i la importància de tenir una administració que no posi traves per assolir nous reptes empresarials, així com la necessitat de tenir una administració que acompanyi i faciliti la competitivitat, l’exportació i l’emprenedoria.
Joana Ortega ha explicat que, tot i el difícil moment que es viu, cal posar en valor aspectes positius com que Catalunya és la primera regió d’Europa continental en captació estrangera, la potència de la Marca Barcelona i l’arribada d’empreses importants que s’estableixen al territori com SEAT, IKEA o la salvada Cubigel.
Respecte al Baix Llobregat, ha destacat que Castelldefels aspira a ser incubadora de l’ESA, l’Agència Espacial Europea.
La nova Llei de Governs Locals
Ortega ha afirmat que “per a que un país sigui competitiu, la seva administració ha de ser competitiva” i que cal una reforma global de l’administració per a que els tràmits i la burocràcia actual es redueixin, per evitar duplicitats, per fer guanyar projecció i dimensió als emprenedors i, per eliminar barreres estructurals, administratives i normatives d’acord amb la nova llei que posarà en marxa el Govern.
Aquesta nova llei, neix segons la vicepresidenta, per preparar l’administració local del futur, creada en un marc de pluralitat, d’un procés participatiu entre ens per realitzar una reforma de plena seguretat jurídica que s’ha d’adaptar a la necessitat ciutadana, donar resposta i ser efectiva.
Amb l’objectiu clar de disminuir en un 25% les empreses públiques de Catalunya, la nova llei contemplarà aspectes com que la Generalitat no podrà delegar serveis si no van acompanyats de finançament, s’establiran uns estandars mínims de qualitat, els ens hauran de rendir comptes en transparècia, es fomentarà la fusió voluntària de municipis i els llocs de treball compartits, no es duplicaran tasques, s’establiran límits a les retribucions i remuneracions dels representants locals i es regularà la gestió dels consells comarcals.
Respecte a les remuneracions, la Vicepresidenta ha dit que “tenen dret a percebre remuneracions, o acabarem deixant la política en mans de rentistes”. La llei suprimirà 1.034 càrrecs públics, tot i que aixó no implicarà gaire estalvi, al contrari que la reordenació general del sector públic del món local, doncs la supressió gradual d’empreses públiques i consorcis que provocarà la llei, que segons Ortega, suposaria un estalvi calculat en 20 milions d’euros.
La reforma implicarà la desaparició dels consells comarcals de l’àrea metropolitana de Barcelona.
“Tot canvi provoca crisi”, ha comentat Ortega, però “hi ha moments que requereixen grans canvis”. “Es tracta de guanyar eficiència, són dos anys treballant des del respecte de l’autonomia local i la reflexió”. “És una llei valenta”, ha destacat, en relació a la resistència que pot generar. El departament de Governació té previst presentar el projecte en poques setmanes per tal que la llei entri al Parlament abans de l’estiu.
El Consell Comarcal del Baix Llobregat, en veu del seu president, Joaquim Balsera, ja va reivindicar fa unes setmanes que es tingui en compte la veu i la experiència dels Consells Comarcals per decidir en tot allò que els afecta de cara a la modificació de Llei de Governs Locals.
Des del Consell Comarcal es rebutja que hi hagi duplicitats de competències, ja que el conjunt de serveis que ofereix el Consell són competències delegades.
Balsera, no va negar la necessitat de millorar l’eficiència de les administracions, però creu que “la precipitació no és bona i menys quan el que hi ha pel mig són el bon funcionament d’uns serveis bàsics per a la ciutadania i la identitat d’un territori com és el Baix Llobregat”.
[…] la possibilitat de que la Generalitat acabi amb el Baix Llobregat com s’entén avui en dia, ICV del Baix Llobregat ha posat en marxa la campanya #SomBaixLlobregat, per defensar públicament […]