A la clausura de la 10ª Assemblea Nacional d’ICV, que es va celebrar durant tot el cap de setmana a Viladecans, la nova coordinació nacional d’ICV va assumir el repte d’impulsar una nova aliança social i política, que pugui tombar governs “per canviar-ho tot”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a coordinació nacional d’ICV, Joan Herrera i Dolors Camats, van tancar ahir la 10ª Assemblea de la formació ecosocialista, apel·lant a les formacions polítiques d’esquerres, però sobretot a agents socials i milers d’activistes que “volen canviar-ho tot”; a sumar per tal d’obrir una “convocatòria per un nou país”.

“Això és el que oferim, amb ambició però també amb humilitat i il·lusió, per canviar les condicions de vida de la gent” va dir Camats, en la línia del document d’estratègia aprovat ahir, i que desgrana el repte d’impulsar una nova aliança política i social.

Herrera i Camats, van fer una crida a la unitat de les esquerres alternatives, advertint però, del risc de “fragmentació” del moviment si no s’actua de forma coordinada entre els diferents actors polítics i socials. “Cal un bloc social, polític i electoral ampli, no només per guanyar governs, sinó per derrotar-los i ser majoria”, va exclamar Herrera. Per fer-ho, no serviran ni “la vella política ni les velles esquerres”, segons Camats, i caldrà més mobilització.

Herrera i Camats en la seva intervenció a l’Assemblea

L’objectiu dels ecosocialistes és obrir un procés constituent que combati les polítiques neoliberals i el capitalisme.

“Per fer créixer l’esperança hem de decidir, quan, l’actitud, el com i el qui”, va defensar Herrera, que va remarcar que els objectius de canviar el sistema actual els comparteixen amb un ampli espai polític, social  i ciutadà.

D’aquesta manera,  Herrera i Camats van anar un pas més enllà en el missatge de la necessitat d’un procés constituent, per tal de construir una alternativa  a les polítiques d’austeritat que pugui ser majoria i “tombar governs” i van reivindicar un nou espai de trobada que pugui arribar a ser un nou subjecte polític.

“És la manera de defensar els nostres drets”, va assegurar Camats,  que va remarcar que ICV vol ser “un dels fils que cusi l’esperança”.

“Entre tots hem de sumar,  creant un espai de construcció i definint una nova estratègia, una convocatòria oberta a partir de certs principis: la derrota de les polítiques d’austeritat, guanyant el dret a decidir, i amb una nova política amb vocació europea”, va detallar Herrera. “Ens adrecem a gent que vol recuperar la dignitat. Volem aportar ICV i la coalició ICV-EUiA, sense renunciar a construir un nou vehicle, per construir un bloc social, polític i perquè no electoral, prou ampli per derrotar la dreta, per ser alternativa”, va afegir.

Així, Herrera va destacar que la tesi principal d’aquesta assemblea ha estat que “avui hem de sumar, ser més, no només hem de ser individus sinó que hem de ser societat”, i per això “entenem que s’ha de definir una àmplia majoria, amb dimensió europea”, “amb unitat, sense complexes i amb generositat”.

“Hi ha petites i grans esperances i revoltes que fan que pensem que és possible una cosa nova”, va dir Camats, tot i que va voler advertir que el “camí pot ser llarg”.

“No els deixarem passar i els combatrem cada dia, a cada ple, a cada manifestació per reivindicar que no hi ha dret que s’aprofitin del patiment de la gent”, va sentenciar la coordinadora nacional ecosocialista.

A més, durant la seva intervenció, Camats va posar ICV a disposició i a tenir un paper important a Catalunya, igual que en el seu moment va tenir el PSUC, anant més enllà i construint espais unitaris. “No només estem disposats, estem preparats perquè tenim un projecte fort, cohesionat i podem emprendre reptes”, i es va mostrar convençuda que “ara junts i juntes podrem canviar la realitat”.

Tant Herrera com Camats van fer menció especial a Joan Saura, Jaume Bosch,  i Jordi Guillot, a qui van agraïr la seva tasca al partit, i van afegir que “els necessitem a tots per definir una alternativa: ICV ha de ser un espai de trobada, i podem ser un dels troncs per construir aquesta alternativa. Junts i juntes ho podem canviar tot i ho farem possible”.

ICV va concloure així la seva 10ª Assemblea Nacional, una assemblea en que els delegats i delegades d’ICV, van aprovar gairebé per unanimitat el document d’estratègia política presentat per l’executiva, i en el qual s’han incorporat més de la meitat de les 1.187 esmenes que van presentar les delegacions territorials.

El nou full de ruta dels ecosocialistes és ambiciós i pretén ampliar la base social i l’electoral del partit per convertir-se en alternativa de Govern.

L’impuls a l’activisme social, la integració en els moviments de protesta i la translació de la veu del carrer a les institucions, formen part del projecte d’ICV, que reclama l’obertura d’un procés constituent per canviar de dalt a baix el funcionament de la democràcia “neoliberal”.

Arcadi Oliveres a l’assemblea d’ICV: “Vinc a oferir-vos la col·laboració de la nostra plataforma”

L’economista i catedràtic va afirmar que cal que la societat reaccioni i s’uneixi contra el neoliberalisme. L’impulsor de la plataforma ‘Procés Constituent’, va ser un des convidats a la cloenda de la 10a assemblea nacional d’ICV.

Des del faristol i dirigint-se als delegats i delegades ecosocialistes, els va animar a col·laborar per obrir un procés constituent. “Vosaltres i nosaltres som el mateix”, va assegurar.

Intervenció d’Arcadi Oliveres a l’Assemblea d’ICV

“Vinc a oferir-vos la nostra col·laboració per poder arribar, si es pot, a una plataforma conjunta en les properes eleccions al Parlament”, va indicar davant l’aplaudiment de l’assemblea.

Oliveres va destacar la importància que la ciutadania prengui consciència de la situació actual -“com ja ha fet ICV”- i que s’agrupi per actuar conjuntament contra les polítiques neoliberals.

Els ecosocialistes han volgut teixir aliances tant a nivell català -no només amb Oliveres, sinó que també va ser present a la cloenda Ernest Maragall-; com a nivell de l’estat espanyol i de la resta d’Europa. Diversos dirigents de partits com Iniciativa del Poble Valencià, Izquierda Unida, Equo, Syriza (Grècia), els Verds Europeus, o Sinistra, Ecologia e Libertà (Itàlia); entre d’altres, van intervenir expressant el seu suport a ICV.

El posicionament de l’assemblea d’ICV sobre el “Dret a decidir”

L’assemblea d’ICV va acordar crear un grup de treball intern sobre el dret a decidir que s’encarregarà de definir la pregunta que els ecosocialistes proposaran per a la consulta.

Una pregunta que negociaran amb la resta de forces polítiques, des de la voluntat que sigui el més “clara” possible i en la que es qüestioni “la necessitat o no, que Catalunya constitueixi un estat propi que pugui decidir lliurement la seva relació amb l’estat espanyol”.

El grup de treball  s’encarregarà també de concretar les propostes que s’hauran d’exposar en el marc de la comissió parlamentària i del pacte nacional pel dret a decidir.

El text aprovat, tant a la ponència política com en una resolució específica, fa una defensa acarnissada del dret a decidir, i perfila l’aposta dels ecosocialistes per l’estat propi, sense renunciar a la llarga tradició federalista del partit.

La voluntat de que ICV sigui punt de trobada entre diverses sensibilitats, és segons Camats, el reflex més realista de la societat catalana.

ICV del Baix Llobregat defensa el municipalisme i destaca les mobilitzacions contra Eurovegas i a les vagues generals, en el seu balanç de gestió durant l’Assemblea

Arnau Funes, copresident de la formació ecosocialista al Baix Llobregat i regidor de Cornellà, va fer balanç dels darrers quatre anys, en clau comarcal. Funes, va declarar que “tenim el diagnostic molt fresc, vam fer la nostra assemblea a Martorell fa un mes. Han estat 4 anys intensos marcats per la crisi i per multitud d’esdeveniments i de decisions polítiques que han condicionat tant l’acció política d’ICV com les vides de les persones que vivim a Catalunya i a l’Estat”.

“La comarca del Baix Llobregat ha d’agrair als Governs d’Entesa, que se la tornés a considerar com una comarca de Catalunya a tots els efectes”, va sentenciar Funes, quan va fer balanç del període durant el que els ecosocialistes van formar part del govern de la Generalitat.

Intervenció d’Arnau Funes a l’Assemblea d’ICV

“La marginació que havia patit la comarca en els 23 anys de governs de Jordi Pujol (CiU), era evident en qüestions claus com les inversions educatives, sanitàries o socials i també en parcel·les claus com la recuperació de la història de la lluita antrifranquista i del moviment obrer”. “Esteu en una comarca on en aquests 4 anys hem passat de recuperar el temps perdut amb els govern d’Esquerres a ser castigats doblement per les retallades i la manca d’inversió de l’Estat i la Generalitat”, va voler remarcar el copresident d’ICV del Baix Llobregat.

Pel que fa a les retallades, Funes va voler pal·lesar que “els serveis de salut, d’educació, d’ocupació, de benestar social i l’accés a la cultura han estat retallats o reduïts de forma greu, al conjunt de municipis del Baix Llobregat”.

Des de l’òptica comarcal, el dirigent ecosocialista va voler destacar “les lluites contra els desnonaments i la ILP per la dació en pagament, les tres Vagues Generals viscudes en aquest període, i la lluita contra Eurovegas”.

Funes va fer també, una forta defensa del municipalisme: “ICV és una força municipalista, que entén que des de les institucions més properes a la gent es pot teixir comunitats més justes i cohesionades, territoris més sostenibles i abordar millor els problemes de les persones. Per això intentem cada dia minimitzar els efectes de la crisi i les retallades des dels Ajuntaments i les entitats locals. Estem als Ajuntaments, per intentar resolde els problemes dels nostres veïns i veïnes, perquè sabem quins són”.

Finalment, es va referir al futur, assegurant que “cal construir alternatives des de quatre grans eixos: la Resistència, l’Exigència, la Proposta i l’Opció Política i Electoral útil i nítidament d’esquerres”.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here