Des d’avui i fins al diumenge dia 12, Sant Feliu celebra aquesta festivitat que engloba dos dels esdeveniments més emblemàtics de la ciutat: la 55a Exposició Nacional de Roses i la 34a Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat. Paral·lelament, al llarg del cap de setmana el municipi serà un gran escenari d’activitats culturals, esportives i de lleure
[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, Carles Duarte, serà l’encarregat de fer el pregó de les Festes el divendres 10, a les 19 h, a l’Auditori del Palau Falguera. Tot seguit, a les 20 h, s’inaugurarà la 55a Exposició Nacional de Roses de Sant Feliu, l’exposició Joana Raspall, una escriptora centenària i la 34a Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat.
L’Exposició Nacional de Roses, organitzada per l’Ajuntament amb la participació de l’Associació Amics de les Roses, s’instal·larà al Palau Falguera, on es podran veure i olorar més de 10.000 roses (entre roses d’hivernacle, roses de jardí i rosers en flor) de més de 150 varietats diferents. Com ja és habitual, hi haurà roses procedents de diferents punts de Catalunya, Espanya, Europa i de la resta del món.
Aquest any, coincidint amb la commemoració de l’Any Joana Raspall, l’Exposició estarà dedicada a la poesia de les roses.
La ciutat vol retre un nou homenatge a l’escriptora i poetessa santfeliuenca, que complirà 100 anys el proper 1 de juliol de 2013, inspirant-se en els seus poemes per decorar els diferents espais i ambients amb roses.
D’altra banda, durant els tres dies de la mostra també s’organitzen conferències i demostracions d’art floral, i s’hi exposen bonsais, i ikebanes (art floral japonès). Alhora, en el marc de l’Exposició se celebraran els tradicionals concursos de roses (amateur, popular, millor rosa, Premi d’Honor Pere Dot, rosa més perfumada, polyantes, miniatures i infantil).
Amb un espai total de 15.000 m2, la mostra tindrà diversos espais repartits entre les estances interiors, els jardins i el Palau. Amb aquesta distribució, a més d’unir dos dels símbols més representatius de Sant Feliu, es busca obrir el Palau Falguera als ciutadans, que al mateix temps que visiten l’Exposició també poden gaudir de la bellesa arquitectònica de l’antiga residència del marquesat de Castellbell.
L’entrada a l’Exposició és gratuïta i l’horari de visita és dissabte i diumenge, de 10 a 21 h.
Consulteu l’agenda per veure les activitats de cada dia:
Més informació seguint aquest enllaç
S’inaugura l’exposició Joana Raspall, una escriptora centenària, commemorativa de l’Any Joana Raspall
Les sales d’exposicions i la capella del Palau Falguera acolliran durant les Festes de Primavera i fins al diumenge 2 de juny l’exposició Joana Raspall, una escriptora centenària. La mostra, creada per l’Ajuntament amb el suport de la Diputació de Barcelona, repassa la trajectòria de la poetessa santfeliuenca a través de fotografies personals i de l’època, així com de textos, que han estat elaborats per l’escriptor Miquel Desclot, poeta i escriptor, especialista en l’obra de Joana Raspall.
L’exposició, que està feta amb materials totalment reciclables, i ocupa una superfície de 200 m2, tindrà caràcter itinerant. La mostra es fa ressò de la passió de l’escriptora per la literatura i l’escriptura des de ben petita, així com de la seva formació i vinculació amb altres escriptors, poetes, filòlegs o historiadors, com Carles Riba, Jordi Rubió o Ferran Soldevila. L’activisme cultural i la defensa del català dut a terme per la poetessa durant la postguerra són també aspectes destacats en la mostra.
Pel que fa a l’obra, l’exposició fa un recorregut per les aportacions de Joana Raspall en la literatura i en poesia infantil, així com en la poesia i narrativa per a adults, alhora que es destaca la seva contribució com a lingüista a partir de l’elaboració de diccionaris de sinònims, locucions i frases fetes o homònims i parònims.
Entre els documents d’interès que recull la mostra destaca un article publicat per Joana Raspall a la revista Claror, de la qual era col·laboradora habitual, l’any 1933. En el text, la poetessa manifestava la necessitat d’una biblioteca a Sant Feliu de Llobregat. La mostra també reprodueix una fotografia de Joana Raspall publicada l’any 1929 a l’Eco del Llobregat. Els visitants de l’exposició també podran llegir una de les cartes que Carles Riba va enviar a Joana Raspall, amiga i deixebla de l’escriptor, l’any 1954. Un altre dels materials que s’hi exposaran és una fitxa de la preparació del Diccionari de locucions i frases fetes escrita a mà perJoana Raspall.
L’exposició també inclou un espai per als infants, on es faran tallers per a les visites escolars. En aquests racons, decorats amb il·lustracions creades a partir de les seves poesies, els més petits podran descobrir alguns dels textos de la poetessa i interpretar el seu significat en una gran pissarra.
Horaris de l’exposició:
Festes de Primavera (dies 10, 11 i 12 de maig), de 10 a 21 h. Resta de dies: de dimarts a dissabte, de 18 a 20 h; diumenges i festius, d’11 a 14 h.