El Consell consultiu del Parc Natural de Collserola es va reunir dijous de la setmana passada i va concloure que la serra està assetjada per una freqüentació excessiva de vianants, la qual cosa té un efecte negatiu en el medi natural
[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]P[/dropcap]er tot plegat, la Plataforma s’ha mostrat preocupada per la preservació del Parc de Collserola. En declaracions a Ràdio Desvern, assegura que en l’actualitat passen pel parc 2.500.000 persones cada any, quan l’any 1993 només ho va fer 1.000.000 de visitants. Aquest increment ha fet que s’hagin registrat pertorbacions en l’ecosistema i que s’hagi detectat una disminució del nombre d’espècies, com ara d’aligots i astors.
A més, hi ha hagut un nombre elevat d’atropellaments, tant en els camins asfaltats com en els de terra, on sobretot el pas de bicicletes ha provocat l’atropellament d’amfibis. De fet, l’activitat dels ciclistes és, ara per ara, un dels problemes a l’hora de preservar el Parc Natural. Ho ha explicat Oleguer Farràs, portaveu de la Plataforma cívica per a la defensa de Collserola, en declaracons a la ràdio local santjustenca.
Un altre factor clau en la massificació del parc de Collserola és que el Consorci permet que s’organitzin esdeveniments, curses i competicions esportives multitudinàries. Segons Farràs, l’ens es va comprometre a reduir aquestes activitats però no ho està complint.
I un altre fet que perjudica seriosament l’entorn és que el Consorci del Parc ha anat potenciant i millorant vials i camins i la senyalització, de manera que s’ha afavorit que la gent s’acosti encara més a Collserola.
Segons la plataforma, la direcció tècnica del Consorci és conscient que l’excessiva freqüentació pertorba els ecosistemes naturals. A més, alerten dels perills de la caça, un esport que, diu la plataforma, s’hauria de prohibir excepte en casos de força major, per al control d’espècies. Sentim, de nou, Oleguer Farràs, portaveu de la plataforma.
Oleguer Farràs recorda que Collserola és Parc Natural des de l’any 2010 i que, des d’aleshores, no s’ha fet gaire per canviar aquesta situació i evitar aquestes problemàtiques.
Un dels propers passos que engegaran des de la Plataforma cívica per a la defensa de Collserola és iniciar dos estudis sobre l’estat del parc, juntament amb el Consell consultiu del Consorci i del catedràtic d’ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona Ferran Rodà. Un dels estudis analitzarà la capacitat de càrrega antròpica dels diversos espais naturals que conformen el parc, és a dir, de l’impacte de les persones en el parc; i un altre de l’impacte específic de les activitats sobre la fauna macro-vertebrada.