El Ple Ordinari corresponent al mes de març de la localitat baixllorbegatina, va aprovar per unanimitat la moció conjunta de les cinc forces municipals per sancionar els immobles permanentment desocupats propietat d’entitats financeres
La corporació va donar llum verda a desenvolupar eines d’inspecció, a través de l’Oficina Local d’Habitatge, que posin de manifest aquest tipus de situacions, corregir-les i iniciar procediments sancionadors. Els cinc partits van congratular-se d’haver arribat a un acord en aquest punt, consensuat d’una proposta inicial de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).
Les cinc forces –CiU, PSC, ICV, PP i ERC- van donar el vist-i-plau per a que l’Ajuntament faci seguiment i sancioni les entitats financeres amb pisos desocupats de manera permanent. Segons l’acordat, l’Oficina Local d’Habitatge elaborarà programes d’inspecció per detectar, comprovar i registrar els immobles en permanent desocupació, instruirà processos administratius, buscarà tancar acords amb les entitats implicades i iniciarà processos sancionadors si malgrat tot es manté la desocupació.
El primer tinent d’alcalde Xavier Fonollosa va defensar el text, que qualifica “d’emergència habitacional i anomalia en el context europeu” el fet que a tot l’estat s’hagin realitzat, segons dades del Consell General del Poder Judicial, mig milió d’execucions hipotecàries entre el 2007 i el 2013, 96.927 de les quals a Catalunya.
La moció posava també de manifest que només durant el 2012 “la banca va quedar-se més de 30.000 primers habitatges per impagament de crèdits hipotecaris”, una situació agreujada pel fet que Espanya és el país d’Europa amb més habitatge buit: un 13,7% del parc total i 3 milions i mig de pisos buits, i un parc social d’habitatge “clarament insuficient”.
Fonollosa va destacar que “ens hem de felicitar per haver fet l’esforç d’assolir un ampli consens en una temàtica de tanta sensibilitat actual, que suposa un autèntic drama humà i unes xifres esfereïdores”. Adrià Arqué (PSC) va abogar perquè “l’Oficina Local d’Habitatge pugui començar a aplicar mesures d’immediat en aquesta línia”. L’ecosocialista José Simón va expresar-se en la mateixa línia: “farem el seguiment del compliment dels acords. Volem rescatar persones, no pas bancs”. El portaveu del PP Francesc Arpal va exposar que “cal promoure convenis per incentivar el lloguer social”, i Adolf Bargués (ERC) va dir que “la vivenda és un dret bàsic reconegut per la Constitució. Hem de corregir aquest desequilibri”.
El Ple de Martorell corresponent al ordinari del mes de febrer, va ser suspès per l’alcalde “davant la impossibilitat de celebrar-lo amb normalitat” segons fonts de l’ajuntament. La PAH del Baix Llobregat Nord, que era a la sessió per donar suport a l’aprovació de la moció per sancionar pisos permanentment buits d’entitats financeres i altres grans empreses, va explicar aleshores en un comunicat que “van defensar el dret democràtic de la ciutadania d’assistir al Ple”. Més informació
La PAH del Baix Llobregat Nord va fer públic aleshores, un comunicat conclou on es deia que “no entendríem que, per aquest incident de dilluns, que s’hagués pogut evitar habilitant una sala adequada per a tots els assistents, no s’aprovés com a forma de càstig. Rebutjar aquesta moció només perjudicaria els interessos dels veïns i les veïnes de Martorell i permetria que els bancs continuessin especulant amb l’habitatge buit”.
Així doncs, l’aprovació va ser aplaudida pel públic present a la sala, entre els quals hi eren diversos integrants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.