Les biblioteques municipals de la demarcació de Barcelona van rebre el 2013 un total de 19 milions de visites i van tenir 12,7 milions de préstecs. Aquestes dades consoliden «un any més les biblioteques públiques com el servei públic més utilitzat pels ciutadans. Així ho va afirmar el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, durant la presentació dels resultats de l’any passat sobre l’ús de les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM). Del Baix Llobregat es va destacar la nova biblioteca de Cornellà, i els projectes d’entrada en funcionament de les noves biblioteques de Begues, Collbató i Esparreguera,
Actualment, la XBM de la Diputació de Barcelona té 216 biblioteques i 9 bibliobusos. Això vol dir que el 98 % de la població disposa de servei bibliotecari al seu municipi.
Durant la presentació, Salvador Esteve va explicar que actualment la Diputació de Barcelona té un conveni de gestió amb 137 municipis amb biblioteca pública i que l’any passat es van posar en funcionament sis noves biblioteques (cinc nous serveis i un trasllat) als municipis de: Cornellà de Llobregat, Navarcles, Sant Antoni de Vilamajor, Capellades, Mataró i Barcelona.
Esteve va ressaltar el creixement de les biblioteques en els municipis en els darrers anys i va assegurar que “s’han convertit en veritables equipaments de proximitat, vertebradors de cultura i generadors de sinergies a l’entorn loca”.
De les dades presentades avui, destaca l’augment considerable de l’ús dels serveis virtuals de les biblioteques amb un resultats de 13,2 milions de visites. En aquest sentit, el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, va remarcar que “l’aposta ferma de la Diputació per la “biblioteca virtual” ha incrementat l’accessibilitat dels serveis de la biblioteca pública”, i va posar com a exemple els dos milions de visites que ha rebut el Portal Infantil Gènius.
Una altra dada rellevant del 2013 és la incorporació de 500.000 nous documents per actualitzar els catàlegs. A més, per tal d’optimitzar al màxim aquestes col·leccions a nivell de tota la demarcació, des de la Diputació de Barcelona s’ofereix el servei de préstec interbibliotecari que permet accedir a la totalitat del fons de la XBM des de qualsevol de les biblioteques. Aquest servei ha crescut any rere any en el conjunt de la xarxa i l’any passat va suposar el moviment de 350.000 documents.
Els resultats obtinguts consoliden les biblioteques com a dinamitzadores culturals del territori. L’any 2013 es van realitzar un total de 26.500 activitats. Això suposa una mitjana de 140 activitats diàries que comprenen especialment els clubs de lectura, hores del conte, cursos de formació en tecnologies, i trobades amb autors.
Principals projectes per al 2014 Per aquest any 2014 entraran en funcionament 11 noves biblioteques (set de noves als municipis de: Begues, Collbató, Sant Pol de Mar, Santa Coloma de Gramenet (Fondo), Barcelona (Sant Gervasi), Santa Susanna i Vilassar de Dalt). Quatre trasllats, que seran als municipis d’Esparreguera, Puig-reig, Sant Fruitós de Bages i Santa Margarida de Montbui. I una reforma integral a Ripollet.
“Volem continuar treballant per a la qualitat del servei. Les biblioteques són el servei públic més apreciat per part de la ciutadania”, va afirmar el diputat de Cultura quan va explicar que els ciutadans valoren el servei amb una nota de 8,2, posant ènfasi sobretot en la col·lecció de les biblioteques, els serveis i el tracte personal. “Per reforçar aquesta aposta cal potenciar, ara més que mai, el treball en xarxa i les economies d’escala per la prestació dels serveis bibliotecaris. Per això, aquest 2014 posem èmfasi en la plataforma per al llibre electrònic, noves APP i serveis mòbils o el reforç de la biblioteca en foment de l’emprenedoria i l’ocupació”, va concloure Joan Carles Garcia Cañizares.